Vatreni slave gol protiv Češke.
 REUTERS/Max Rossi Livepic
'PERIŠIĆ PO MOM UKUSU'

ISTINSKA NOGOMETNA LEGENDA OTVORILA DUŠU 'Hrvatska ima momčad 'boli glava', ali to su znalci koji ne podnose borbu! Samo jedan ide glavom kroz zid'

Piše: Mario ZorkoObjavljeno: 31. listopad 2017. 20:08

Ivica Osim (76) sljedeće godine dobit će svoj film. Autor je poznati sarajevski TV komentator i novinar Sabahudin Topalbečirević, koji je ove godine u produkciji Al Jazeere Balkans promovirao sportski dokumentarac “Džajić” o njegovim životnim usponima i padovima, a za film o Osimu popularni Baho kaže da će biti njegov “životni sportski projekt”:

- Vidjet ćete, to će biti film koji će ljudi gledati u suzama i u Sarajevu i u Beogradu, u Splitu i Zagrebu, u Ljubljani, svugdje… Ako će htjeti gledati. Švabo je takav, on emocijama toplinom osvaja sve kad se otkrije.

Topalbečirević je žestoki navijač Sarajeva, Osim je institucija najžešćeg rivala Željezničara, najveći igrač i trener s Grbavice, istinska nogometna legenda pred kojom se bez zadrške skida kapa od Europe do Japana. U Sarajevu je bio i ostao “naša raja”, omiljeni Strauss s Grbavice kojeg iskreno vole zbog nogometne i ljudske veličine. Bio je i posljednji izbornik reprezentacije Jugoslavije, o kojoj je knjigu napisao poznati talijanski novinar i publicist Luigi Riva naslovljenom “Posljednji jedanaesterac Faruka Hadžibegića”.

SN

Riva nije sportski novinar, bio je ratni izvjestitelj koji je u Sarajevu proveo sve godine pod opsadom i knjigu o krvavom raspadu Jugoslavije napisao je kroz priču o raspadu Osimove nogometne momčadi koja je na SP 1990. u Italiji ispala u četvrtfinalu na jedanaesterce od Argentine (Ivković obranio penal Maradoni).

Osim te penale nije odgledao, otišao je s klupe nakon produžetaka, a uskoro je i država koju je ta reprezentacija predstavljala otišla u kaos, rat i povijest.

Osim je danas u lošem zdravstvenom stanju, ima problema sa srcem, pretrpio je moždani udar, liječnici i supruga brane mu bilo kakvo gledanje i živciranje uz nogomet, a svaki izlazak u javnost, kao na sportskoj konferenciji Simposar, predstavlja mu nemali napor. Nevoljko javno istupa…

- Čuj njega, kako neću razgovarat’ za Sportske novosti. Pa ako je netko stalno čit’o Sportske, svaki dan bez iznimke, onda sam to bio ja u Sarajevu. Tako da vas kasnije mogu naružit’ što ste sve izmislili… - smije se srdačno.

- O’š me sigurno pitat’ pratim li hrvatski nogomet? Nego što da pratim, i Crnu Goru i Makedoniju, danas možeš pratit’ i ove što igraju na Marsu. Pratim kol’ko stignem i kol’ko mi daju, ali što da pametno kažem?

Boli glava od momčadi

Onda ste gledali i hrvatsku reprezentaciju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo?

- Jašta da jesam... Što se niste odmah kvalificirali za Rusiju? Imate previše finih igrača, pravih znalaca, a takvi ne podnose borbu. Ne podnose rat, a moraš s njima dobiti rat. Imate momčad da “boli glava” u kojoj je meni najbolji Perišić, baš po mom ukusu. Pa Modrić, Rakitić, onaj Kovačić... Ali sve je to laka konjica. Jedino je još Mandžo onaj koji kad treba ide glavom kroz zid. A treba često da danas dobiješ bilo koga. Zato ga i vole u Juventusu kao da je njihov rođeni.

Split, 191112.

Simpozij nogometnih trenera u hotelu Lav.

Na fotografiji: Ivica Osim predsjednik komiteta za normalizaciju nogometog saveza.

Foto: Duje Klaric / CROPIX
Foto: Duje Klaric / CROPIX

Upravo se Perišić navodi među onima koji su najviše podbacili u igrama za Hrvatsku u kvalifikacijama?

- Čuj njega, podbacio... Što sad treba, da trči on sam za njih deset. Možemo mi pričat’ što hoćemo, on je tu najbolji, trči, sve zna, ulazi i s lijeve i s desne strane, brz, ide na silu i ne treba mu dribling, on ti gurne loptu, pa ti misli što ćeš. A nemo’š ga stić’. S obzirom na broj tih finih igrača, koji nisu za “tuču”, ta reprezentacija jako dobro stoji.

Prisjetio se Osim i svojih izborničkih iskustava s “finima”...

- Jednom sam to probao u Italiji na Svjetskom. Stavio Stojkovića, Prosinečkog i Safeta Sušića zajedno, sve playmakere, da vidimo kako to izgleda kad publika i novinari hoće. Svi se bunili zbog čega njihov playmaker ne igra. Pa vidjeli svi da to ne izgleda dobro.

Hrvatsku sad čeka pravi “nogometni rat” s Grčkom u dodatnim kvalifikacijama?

- Itekakav rat, jako neugodan. Nije Grčka samo borbena, nosi ona i iskustvo da se tim načinom može biti prvak Europe. Pa ih ti razuvjeri da ne može… Tvrdi su, igraju u dobrim klubovima, nose sigurnost da mogu dobiti svakoga. Znaš kako kažu, “buni se k’o Grk u zatvoru”, pa ga ti utišaj ako možeš. A vi ćete im u tome pomoć’...

Tko mi, novinari?

- Nego tko drugi. Sad ćete vi pisat’ i preuveličavat’ da su Grci najbolji, najopasniji na svijetu, a oni će to saznat’. Htjeli - ne htjeli, Grci će sami pomislit “pa mi smo stvarno strašni”. A da jesu uporni i borbeni, jesu. Pogotovo kad igraju doma, to im moraš priznat’. Još je gore ako pomisliš lako ćemo ih zaustavit’, na brzaka i finjaka. Vidim ja, i ovaj intervju ide u tom pravcu, da ja kažem “Hrvatska je apsolutni favorit”. I da će biti prvak svijeta. Jer ako tako ne kažem, je… će mi sve po spisku, “opet onaj Osim“. A nije tako.

CIJELI INTERVJU S IVICOM OSIMOM PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
16. travanj 2024 17:11