Tom Dubravec / CROPIX
INTERVJU ZA SN

IVICA OLIĆ NAJAVIO NOVU PRAKSU U VATRENIMA 'To što Hrvatska ima je fantastično! A neki igrači bi u budućnosti mogli biti izostavljeni...'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. ožujak 2019. 13:02

S Ivicom Olićem popili smo sok u kafiću ‘Gradec’, nedaleko zagrebačkog Zapadnog kolodvora, njegova brata i šogorice, u kojem su uramljeni Olićev i Modrićev reprezentativni dres. Potom se zaputio u Njemačku, u kojoj živi, u četvrtak će u Frankfurtu gledati Eintracht i Inter u Europskoj ligi.

- Imamo trojicu naših, bit će dobra utakmica. Vidjet ću Perišića i Brozovića, Rebić neće igrati zbog problema s koljenom. No, ne radi se o težoj ozljedi - kazao nam je i objasnio zašto neće biti na Dinamu.

Kako čeka start kvalifikacija? Mirno ili s nespokojem?

Kontinuitet utakmica

- Uvijek je početak malo zeznut. Prva utakmica je dobra za uvod, ništa osim tri boda ne dolazi u obzir. Nakon Lige nacija, gdje su susreti gledani više kao prijateljski, ovo je utrka za plasman na Euro. Već tri dana nakon Azerbajdžana je dosta nezgodna utakmica u Budimpešti. Ona bi mogla biti potencijalna opasnost. Mađare se dosta podcjenjuje, no gledajući njihov roster igrača, pogotovo Orban i golman Gulasci iz RB Leipziga, pokazali su kvalitetu. I još je nekoliko igrača zanimljivo. Ako se malo opustiš i ne odigraš kako znaš, možeš imati problema. Ne samo Hrvatska, bilo tko. Treba ih ozbiljno shvatiti. Skupina je optimalna, mi smo visoko, ali nikoga ne smijemo podcijeniti, uvijek moramo igrati maksimalno. Naravno da bi bilo lijepo osvojiti šest bodova, pogotovo što nam potom dolazi lipanjski termin koji nam je uvijek bio kritičan.

Rostov na Donu, Rusija, 250618.
Stadion Rostov Arena.
FIFA World cup 2018.
Hrvatska nogometna reprezentacija odradila je zadnji trening pred sutrasnju utakmicu 3. kola skupine D u kojoj igraju protiv Islanda.
Na fotografiji: Zlatko Dalic, Ivica Olic.
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX

Iz mlade vrste ovog su časa u A postavi Brekalo, Vlašić i Ćaleta-Car.

- Kad iz jedne generacije dođe u A reprezentaciju četiri-pet igrača, to je fantastično. Ćaleta-Car sad igra jako dobro, moćan je u duelu, vrlo sam zadovoljan, nije se jednostavno adaptirati u Marseilleu, nakon određenih poteškoća odlično se uklopio.

Generalno, odlučili ste se za isti kadar, iako neki ne igraju ili su malo bili na terenu, na listi 24 nema novog imena. Bez nastupa je samo treći vratar Simon Sluga, no i on je bio pozivan u reprezentaciju.

- Izbornik je govorio da mu je bitno da igrači imaju kontinuitet utakmica, to je sigurno jedna od njegovih briga za nogometaše koji su u rosteru, a ne igraju. S njima će biti obavljeni razgovori, bit će im rečeno da je minutaža jedno od glavnih mjerila koja će se gledati, pa bi se ubuduće moglo dogoditi da netko bude izostavljen. Dalić je više puta ponovio da se u reprezentaciju neće ući preko noći, ali se isto tako iz nje ni ne ispada. Za sve te igrače vjerujemo da nam mogu pomoći, ali isto tako i Hrvatska može pomoći njima pozivanjem u naš kadar da dobiju pažnju i možda minutažu kod trenera. Nadamo se da će Marko Rog u Sevilli krenuti s većim kontinuitetom, nakon što je odigrao dvije utakmice. I tako podići formu. Marko Pjaca duže ne igra, nema ritam utakmice, ima taj problem. Nakon ozljede nikako nije uspio uhvatiti niz nastupa. No, znamo njegove kvalitete, vjerujemo i nadamo se da će se to promijeniti.

Tin Jedvaj imat će bitnu ulogu već u ovoj akciji, mogao bi igrati stopera i desnog beka.

Jedvaj najviše brine

- Njegova pozicija najviše me brine, bio je neko pomalo u nemilosti trenera, ali odigrao je u Kupu, pa zatim u prvenstvu, polako skuplja minutažu. Pokazao se u jako dobrom svjetlu, zato bih volio da više igra.

Za Azerbajdžan je već izbornik najavio da ima ideju, a Ladić potvrdio da se razmišlja o napadaču na desnom boku budući da će Hrvatska vjerojatno golemu većinu vremena provesti na polovici protivnika.

- Sigurno će biti zanimljivih stvari, novinari će najviše analizirati tu poziciju i kao kandidate spominjati veći broj igrača. No, rekao sam šefu: “Ako nam najveći problem bude desni bok, onda smo sretni.” Bit će prilike da se probaju dvije-tri opcije. Možda je šansa, kad misliš da ćeš imati posjed i dominaciju da staviš i ofenzivnijeg igrača na to mjesto. Ako smatraš da treba više pripaziti na obranu, dat ćeš šansu onome tko ima bolje defenzivne sposobnosti. S Tinom je na mjestu desnog beka jako dobro funkcioniralo i ne vidim razlog zašto ne bi i u budućnosti. Isto ćemo tako imati prilike popričati s igračima koji će biti novi na tom mjestu i probati to na treningu. Premda, kako nema puno vremena, više će se morati obaviti kroz razgovor.

Brekalo na boku

Protiv Azerbajdžana na desnom boku trebao bi igrati Josip Brekalo.

- Nekad možeš koristiti ofenzivnijeg igrača. Zašto ne. Na boku nam mogu igrati i Perišić i Brekalo, izbornik je to pokušao i s Rogom. Oni donose više prema naprijed, što nam može biti samo prednost.

Ljudi iz nogometa, gdje god se kreće, hvale Hrvate...

- Trenutačno su najučestaliji komentari na igru Rakitića u El Clasicu, kako je samo zabio, kao Messi.

Linker
27. travanj 2024 00:47