VAŽNO PITANJE

IZBORNIK DALIĆ PROGOVORIO O ZABRINJAVAJUĆOJ SITUACIJI U HRVATSKOM NOGOMETU 'Znate što? Oni kad nemaju kamo drugo, onda dođu u Hrvatsku'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. rujan 2018. 14:23

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatko Dalić u velikom razgovoru za Sportske novosti osvrnuo se i na temu hrvatskih klubova. Kako u Europi tako i u domaćem prvenstvu.

Od naših je klubova samo Dinamo ostao u Europi. Jeste li očekivali više?

- Očekivao sam više! Mislio sam čak da će svi proći. Pogotovo nisu imali teške protivnike Rijeka i Hajduk. Rijeka je igrala s Norvežanima, koji nemaju neki rejting u Europi, Hajduk je ispao od Steaue, koja je nikakva. Dobro, jedino je Osijek ispao od Rangersa. Ma, očekivao sam mnogo, mnogo više. Želio sam da hrvatski klupski nogomet barem u nekoj mjeri prati reprezentativni. Pa ni Dinamo nije prošao u Ligu prvaka. Tako da su klubovi malo zakazali. Nisu zaradili novac, a ni bodove za koeficijente.

Moskva, Rusija, 130718.
Stadion Luznjiki.
FIFA World cup Russia 2018.
Hrvatska nogometna reprezentacija odradila je trening u trening centru Luznjiki 2 dana prije finalne utakmice svjetskog nogometnog  prvenstva Rusija 2018, Francuska - Hrvatska.
Na fotografiji: Zlatko Dalic
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX

Dinamo je u skupini Europske lige s Anderlechtom, Fenerbahčeom i Spartakom? Mogu li Modri do proljeća u Europi?

- Anderlecht i Fenerbahče su favoriti. Istina, Fenerbahče ima problema zadnjih godina, nikako ne mogu biti prvaci. Bit će teško Dinamu, ali s obzirom na klimu koja se stvorila oko kluba te oko trenera Bjelice, koji je donio pozitivu, mislim da imaju realne šanse, a i momčad očito vjeruje u sebe. Najbitnije je da Dinamo nije potonuo nakon što se nije uspio plasirati u Ligu prvaka. Nije bio smak svijeta kao obično, ni kod igrača ni kod navijača ni kod medija. Zbog toga mislim da Dinamo može igrati proljeće u Europi! Da, mislim da su Rusija i naša srebrna medalja mnogo toga promijenile. Pa, nakon Rusije je Hrvatska u mnogim sportovima donijela medalje, vaterpolisti, mladi košarkaši, jedriličari, gimnastičari, veslači, Sandra Perković... Na valu toga Dinamo može ostati u Europi i na proljeće.

Je li vam nešto posebno zasmetalo u prezentacijama hrvatskih klubova?

- Činjenica da nema više igrača iz Hrvatske. Ali kako će ih biti kad u klubovima igra po devet stranaca? Po meni, stranci nisu kvaliteta.

Dakle smatrate da je u HNL-u previše stranaca?

- Puno previše. Ta činjenica unazađuje naš nogomet. Čim se pojavi mlad igrač i odigra jednu seniorsku utakmicu, odlazi vani, a dolaze stranci upitne kvalitete, rijetka je iznimka recimo Soudani. Nema tu napretka. Opet se vraćam na Modrića, vidite kad je on otišao. Znate što? Ti stranci, kad nemaju kamo drugo, onda dođu u Hrvatsku. Kad se proberu, onda nama ostane ono što ostane, što nitko nije izabrao. Gdje je tu HNL?

Linker
24. travanj 2024 23:59