Foto: Tom Dubravec / CROPIX
LOŠE EMOCIJE USPRKOS GOLU

'JA SIGURNO NISAM TAJ KOJI ĆE PROTURJEČITI NENADU BJELICI' Zanimljiv komentar Dinamovog asa na škakljivo pitanje nakon povratka u Zagreb

DINAMO Amer Gojak vratio se s obveza u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, te se okrenuo klupskim izazovima
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. listopad 2019. 20:52

Reprezentacija BiH nije uspjela u Ateni vratiti se potpuno u igru za plasman na Euro, nakon velike pobjede nad Finskom (4:1), došao je poraz od Grčke (1:2) i sad igra samo teorija. Nužne su pobjede nad Italijom i Lihtenštajnom, ali se i rezultati suparnika moraju poklopiti. U toj priči rijedak je pozitivan detalj - Amer Gojak. Sjajna vijest i za Nenada Bjelicu i Dinamo, Gojak je u zadnje četiri utakmice za ‘Zmajeve’ zabio četiri gola i dvaput asistirao.

Emocije mu se sigurno miješaju, zadovoljstvo osobnim brojkama i nezadovoljstvo neuspjehom selekcije?

- Ne, emocije su loše, jer ipak je nogomet kolektivna igra. Kako ja mogu biti zadovoljan svojom igrom ako u konačnici nismo ostvarili cilj i pobijedili? Neopisivo mi je žao što se iz Atene nismo vratili s pobjedom koja bi nam dala nadu da kvalifikacije možemo uspješno završiti. I taj moj gol mi zato ne predstavlja puno. Što vrijedi dobra igra ako rezultat nije bio pravi. A osobno, mislim da sam i ranije u Dinamu pokazao da se mogu nositi na visokoj razini - pričao je Gojak po povratku iz Grčke, još uvijek tražeći odgovore što se dogodilo s BiH reprezentacijom kojoj su mnogi predviđali lagan prolazak skupine.

- Ne znam niti sam što se dogodilo. Puno smo razmišljali o tome, ali nema odgovora. Mi smo po imenima trebali biti favoriti skupine s Italijom, na kraju nismo stigli do cilja i svako od nas treba se zapitati zašto je to tako, jesmo li dali sve od sebe i što možemo promijeniti za budućnost. Treba podvući crtu, izvući pouke i okrenuti se Ligi nacija gdje postoji šasna.

Neki kažu da je krivnja Prosinečkog, drugi da su krivi igrači?

- Kao što smo zaslužni za pobjede kad se slavi, tako smo krivi za poraze. I nema razlike među nama. Od prvog do zadnjeg moramo podnijeti svoj teret krivnje.

GOJAK ZA BIH

2018. u studenom debitirao

10 odigranih utakmica

4 postignuta pogotka

2 upisane asistencije

GOJAK ZA DINAMO

2015. u ožujku debitirao

130 odigranih utakmica

14 postignutih pogodaka

17 upisanih asistencija

Postoji li u BiH još nada u plasman na Euro?

- Znate da sam ja uvijek optimist. Prestat ću vjerovati tek kada matematika odigra svoje i kaže da nemamo više šansi. Do tada sam čvrsto uvjeren da možemo do kraja.

Dobro, toliko o reprezentativnim pričama, je li se u Zagreb, u Dinamo, vratio zdrav?

- Malo sam umoran, ali odmah po slijetanju u Zagreb otišao sam na stadion kako bih se što prije oporavio i stavio treneru Bjelici na raspolaganje. Ostalih posljedica nema.

Nema predaha, slijede novi izazovi. Gorica je prvi, mogla bi biti ‘nagazna mina’, znamo koliko je puta HNL dvoboj između reprezentacije i Europe bio težak i neugodan?

- Gorica je prije svega ozbiljna momčad s dobrim igračima i sjajnim trenerom. I kao takva može uzeti bodove svima. Teško ili ne, nema veze. Mi moramo u svakoj utakmici HNL-a uzeti tri boda, jer smo do sada previše toga prosuli. I optimist sam uoči te utakmice, jer nam treba dobra atmosfera uoči puta u Ukrajinu.

Gojak je, dakle, u zadnje vrijeme u odličnoj formi. Može li još dodati gas ili je ovo vrhunac forme za ovu jesen?

- Mislim da moja forma nije bila loša od početka sezone. Naravno da ne mogu biti u top formi u svakoj utakmici, ali općenito sam zadovoljan svojim igrama od početka kvalifikacija za Ligu prvaka pa do ovih utakmica u dresu BiH.

Trener je nakon Varaždina rekao da više nema mjesta za kiks i opuštanje, da neće dopustiti loš pristup. Gojak je uz Hajrovića dvije utakmice bio ‘na ledu’, izvan kadra, je li to bila kazna za taj pristup, je li se on osjećao da je štogod zgriješio. Jer, šuškalo se da je baš on platio ‘danak’ nezalaganju?

- Ne znam što je trener mislio pod time. Bili ste i sami u Varaždinu pa mi vi recite je li moje zalaganje na toj utakmici bilo loše? Naravno, trener ima pravo na svoja razmišljanja, on vodi momčad i ja sigurno nisam taj koji će mu proturječiti u bilo čemu. Moje je da igram i poštujem njegove odluke, slagao se ja s njima ili ne. Uostalom, Nenad Bjelica je puno toga dobroga donio i Dinamu i meni. Sjećam se njegovih riječi nakon Rosenborga o meni i vječno ću mu biti zahvalan.

U sezonu je Gojak krenuo kao starter u europskim utakmicama, u zadnje je vrijeme češće ulazio s klupe. Koji je put do povratka tog statusa?

- Moje je da na svakom treningu idem 100 posto. Da u utakmici iskoristim svaku sekundu koja mi se pruži. Ako trener procijeni da je to dovoljno za prvih 11, nitko sretniji od mene. Ako nije, onda ću nastaviti raditi dok ne bude. Vrlo jednostavno.

Znamo da je na rasporedu Gorica i da ne treba trčati pred rudo, ali moramo poneku rečenicu udijeliti i Šahtaru. Pred Modrima su, po svemu, ključne utakmice u Ligi prvaka, s bodovima iz tih 180 minuta puno se može riješiti?

- Već nakon Atalante smo znali da je Šahtar ključ svega, u te dvije utakmice se borimo za plasman dalje. Gledajte, svi znamo tko je Šahtar, Bilo bi suludo od mene govoriti da smo mi favoriti ili obećavati našim navijačima šest bodova. Ono što mogu obećati jest da ćemo se boriti kao da nam je zadnja utakmica u životu. To je pristup koji oni jedino priznaju i mi smo dužni to napraviti. A hoće li biti dovoljno, vidjet ćemo kada utakmica završi.

Dinamo je protiv Šahtara zadnjih godina znao igrati na pripremama u Turskoj, čak i pobjeđivati. Mogu li te utakmice dati ikakav uvid u kvalitetu Ukrajinaca?

- Teško da utakmica na pripremama može biti pravi pokazatelj odnosa snage. Liga prvaka je u pitanju i sigurno da će obje momčadi ići s najboljim što imaju.

Ukupno gledajući, Gojak u zadnje vrijeme uistinu često zabija, u Dinamu i reprezentaciji. Je li to plod promjena nekih navika u igri, puca li više nego prije, ima li više samopouzdanja u završnici?

- Kad vidim priliku, uvijek pucam. Kada vidim da mi je suigrač u boljoj situaciji, uvijek dodam. Tako sam igrao kao dijete, tako ću i nastaviti. Mislim da imam dobar udarac i da to trebam koristiti. Sa samopouzdanjem nemam problem, to se valjda vidi na mojim utakmicama.

Linker
24. travanj 2024 08:45