REUTERS/Ints Kalnins
PIŠE ROBERT MATTEONI

JE LI NAPOKON JE STIGAO KRAJ MUKE ZA JEDNU OD NAJVAŽNIJIH KARIKA VATRENIH? Hrvatski napadač počinje igrati nakon dugih sedam mjeseci pauze

Približava se dan povratka Marka Pjace, mladog napadača Juventusa i Vatrenih koji je u ožujku stradao u prijateljskoj utakmici protiv Estonije.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 26. listopad 2017. 01:20

Odlične vijesti stižu nam iz okruženja FC Juventus. U modernom kampu u Vinovu, udaljenom 15-ak kilometra od centra Torina, nogometaši Stare dame svakodnevno odrađuju svoj posao. Ono što je za nas najzanimljivije, uz odluku disciplinskog suca kako će Mandžukić zbog isključenja protiv Udinesea pauzirati samo jednu utakmicu (ionako je bio planiran za odmor protiv SPAL-a), jest vizura punog treninga Marka Pjace.

Vrsni 22-godišnji napadač hrvatske reprezentacije u utorak je odradio sve što i drugi igrači, osim određenih specifičnih vježbi koje ovog trena treba dozirati. Ključno je, dakle, da Pjaca radi s loptom, igra na treningu, ulazi u duele, a to onda znači kako je vrlo blizu povratka u puni pogon. I utakmicama.

Dakako da s igračem koji je imao operaciju prednjeg križnog ligamenta treba biti osobito oprezan. Pjacin povratak uobičajenom ritmu igranja za Juventus neće se dogoditi sutra. Postupnost pojačavanja intenziteta temelj je kvalitetnog oporavka i prevencije recidiva.

Na treningu već igra

Nakon što je 28. ožujka stradao na utakmici u Estoniji, te tri dana kasnije operiran u Rimu, Pjacino se odsustvo protegnulo (u subotu) na 7 mjeseci. Od prvog trena liječnici su govorili o nužnosti 6-8 mjeseci oporavka. Dakle, igrač Juvea i Hrvatske je u okvirima koje doktori navode. Treba reći da je otprilike mjesec dana Pjaca dodatno odgodio puni povratak jer je krajem rujna morao obaviti artroskopski zahvat, kojom prilikom je operirano koljeno “očišćeno” od fragmenta koji je izazivao bol. Sada je sve u najboljem redu, a činjenica da već igra na treningu sa suigračima jasan je znak oporavka.

Trener Max Allegri istakao je prošli tjedan kako je Pjacino priključenje vrlo blizu. No, prije nego se potpuno uvrsti u kandidaturu za utakmice, hrvatski će napadač odraditi 1-2 utakmice s drugom momčadi. Logično je da će mu za vraćanje u optimalnu fizičku formu trebati izvjesno vrijeme, odnosno desetak utakmica i u prvoj momčadi. Taj proces je uobičajen, pogotovo za igrače kao što je Pjaca, kojima je fizička moć jedan od aduta da mogu nametnuti svoje tehničke potencijale. Prva prijateljska provjera u drugoj postavi dogodit će se idućeg tjedna te će poslužiti i za probijanje psihološke barijere koja igrače poslovičnu opterećuje prije povratka na teren…

Nakon što bude fizički i psihološki spreman za vrlo naporne Juventusove izazove u Serie A i Ligi prvaka, tada Marku Pjaci predstoji natjecateljski izazov. Otkako je stigao, u Torinu bio je okružen velikom pažnjom kako medija i navijača tako i trenera Maxa Allegrija. Juventusov šef struke neuobičajeno je otvoreno govorio kako je Pjaca fantastičan talent i da od njega već u 2017. godini očekuje najveće stvari.

Foto: Instagram

Kasnije, kada se pokazalo da je mladom hrvatskom nogometašu ipak nužno vrijeme prilagodbe na nemjerljivo težu konkurenciju od one koju je imao u HNL-u, upravo je Allegri potencirao kritičke tonove sporijeg Pjacina prilagođavanja novim ritmovima u Italiji i nužnosti da se defenzivno također iskazuje. Klasična primjena metode “mrkve i batine” koju je Allegri, očito s dobrim posljedicama, rabio u slučaju Mandžukić, danas njegovu i ljubimcu navijača Juventusa.

Pjaca je u međuvremenu dobio dodatno konkurenciju jer je torinski klub iz Bayerna na dvogodišnju posudbu (vrijedna 12 milijuna eura) doveo Douglasa Costu, kojeg potom može otkupiti za još 40 milijuna eura. Isto tako prošlog je ljeta za 20 milijuna eura otkupljen ugovor Cuadrada od Chelseaja. Treći novitet na krilnim pozicijama je Mario Mandžukić, koji se na lijevom boku snašao kao riba u vodi.

Dakle, drugačiji su odnosi u rosteru prije nego se Pjaca ozlijedio. No, uvjerljiv je dojam kako Pjaca u Juventusu ima čvrst status i ogromno povjerenje trenera i klupskog vodstva. Ostaje samo pitanje koliko će mu vremena trebati da dohvati formu kojom će na to povjerenje početi konkretno uzvraćati dobrim igrama.

Linker
26. travanj 2024 09:51