Kotarski
 REUTERS/Costas Baltas / REUTERS
DOMINIK KOTARSKI ZA SN

JEDAN HRVAT BIO JE DIO NEVIĐENOG ČUDA IZ AMSTERDAMA! SVAKI DAN RUČA I TRENIRA SA SVOJIM JUNACIMA 'Ma, kakav kraj!? Ovo je tek početak velikog Ajaxa'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. travanj 2019. 10:07

Zar ste sumnjali da i Hrvatska ima svog čovjeka u Ajaxu? I to ne u nekoj minornoj ulozi. Dominik Kotarski (19) mladi je vratar amsterdamskog ponosa, mladić u kojega se ‘zaljubio’ sam aktualni generalni direktor kluba Edwin van der Sar. Kotarski trenutno brani za Jong Ajax u drugoj ligi, ali standardno je na treninzima prve momčadi. Svaki je dan u svlačionici, za ručkom, na treninzima s velikim junacima Ajaxa De Ligtom, De Jongom, Tadićem, Onanom... Ne samo to, mi smo ga jučer uhvatili na torinskom aerodromu, zajedno sa svima njima bio je dio momčadi koja je srušila Juventus, iako nije bio u zapisniku.

- Evo, upravo čekamo avion za Amsterdam, a tamo se navodno sprema doček na stadionu. Ali, trebali ste vidjeti kako je to izgledalo u Torinu, na gradskim ulicama, veliko slavlje... - pričao je Kotarski nakon što je prošao proceduru kod klupskih ‘media officera’.

screenshot Ajax

Svi stvarno uživaju

Ipak je on dio prve momčadi i ne može svojevoljno pričati za medije. Iako, nema tu mjesta nekim krivim glagolima, sve je pozitivno, Ajax nije zaludio samo Nizozemsku, nego čitav nogometni svijet.

- Puno sam poruka dobio, poziva, svima nam je drago da smo svojim igrama zaradili simpatije čitavog svijeta. Igramo odličan nogomet, mi smo to znali i ranije, ali sad su i svi drugi vidjeli koliko možemo.

Svi se pitaju, koja je tajna ovog Ajaxa, kako je klub koji je krenuo u kvalifikacijama za Ligu prvaka stigao ovako daleko?

- Nema tu puno tajni. Ajax je spoj mladih i iskusnih igrača, puno je tu talenta i kvalitete, sjajan spoj. I, ne, doista se ne bojimo nikoga, tko god je s druge strane, samo nam je dodatan motiv, to je filozofija trenera i kluba. Igra se nogomet u kojemu uživaju sami igrači, gledatelji, svi. Mogli smo u Torinu pobijediti i s većom razlikom, nismo zabili neke velike šanse, ali dobro je i ovako.

Ajax igra izuzetno napadački nogomet, ali ipak je glavni latjmotiv taj presing na protivnika, nitko za to nije imao rješenje?

Ten Hag i Guardiola

- Istina, presing je nešto na čemu se gradi igra ovog Ajaxa, to onda donosi i šanse, to je vizija i ideja našega trenera. Erik ten Hag je čovjek koji je u Bayernu radio s Pepom Guardiolom, puno je toga od njega uzeo, pa još i dotjerao. Sasvim je ‘unutra’, zna što hoće i svi igrači to prihvaćaju i prate njegove zamisli. Nakon što je napravio odličan posao u Utrechtu, Ajax je prepoznao njegove kvalitete, pokazalo se da u Amsterdamu nisu pogriješili. Sjajan trener.

Kad smo radili intervju još se nije znalo tko će biti protivnik u polufinalu. Pa smo pitali bi li onda Ajaxu više odgovarao City, odnosno Ten Hagu Guardiola, s obzirom da jako dobro poznaje njegov nogometni opus?

- Pa, možda, haha. Možda bi Ajaxu zbog toga City bio bolji izbor.

Naravno, kad dođete u polufinale Lige prvaka, a tome se nitko nije nadao, sve dalje je samo bonus, tko god bude suparnik, nije nikakav problem.

Ali, kolike su sad ambicije ovog Ajaxa, smatraju li u Amsterdamu da su već napravili maksimum ili se nadaju da bi mogli još dalje. Pa, možda i do kraja?

- Vidite, kad u jednoj sezoni izbacite Real i Juventus, kad ste ravnopravni s Bayernom, naravno da vjerujete da možete i do kraja. Ova momčad može svakoga pobijediti, to smo i pokazali. U polufinalu smo, sve je otvoreno. Ne znam jesu li nas Juventus i Real podcijenili, ali znam da će nas svi gledati drugim očima. Sve je moguće do kraja, idemo utakmicu po utakmicu pa što bude.

Soccer Football - Champions League Quarter Final Second Leg - Juventus v Ajax Amsterdam - Allianz Stadium, Turin, Italy - April 16, 2019  Ajax's Matthijs de Ligt celebrates scoring their second goal with Joel Veltman                 REUTERS/Alberto Lingria
REUTERS/Alberto Lingria

Međutim, takav moćni Ajax bitku bije za naslov prvaka u Nizozemskoj. Poravnat je s PSV-om, iako su Tadić i društvo zabili 106 golova u 30 kola prvenstva. Što također djeluje nestvarno?

Slomljena ruka

- Dobro ste primijetili, jako puno zabijamo, to puno govori o našem načinu igre. Poravnati smo s PSV-om, imamo isti broj bodova, iako će svaki objektivni promatrač zaključiti da smo mi puno bolja momčad. Ali, ta borba na tri fronte, što igramo sva natjecanja, to nas je zakočilo u prvenstvu. Međutim, nitko ne sumnja da ćemo biti i prvaci, uzeti nizozemski naslov.

Dobro, ali kako je biti golman na treningu momčadi koja je zabila 106 golova u 30 ligaških utakmica? Sigurno sijeva na sve strane?

- Ma to je veliki gušt. Ne moram vam reći koliko mladom golmanu znači kad mu na gol pucaju jedan Tadić ili Huntelaar. Čovjek je toliko toga prošao u karijeri, igrao velike utakmice, zabijao povijesne golove... I onda ti on da neki savjet, razgovaraš s njim, upijaš. Ne samo on, svi ostali, sa svima imam odličan odnos. Prezadovoljan sam, golmanski izuzetno napredujem i radujem se svakom treningu.

Tko zna gdje bi Kotarski sad bio, možda i u zapisniku u Torinu da nije tijekom proljeća stigla i ozljeda.

- Slomio sam ruku i dva sam mjeseca bio izvan pogona. Stoga je Ajax doveo Portugalca Varelu, za svaki slučaj, do kraja sezone, da se ne bi dogodilo da nema tko braniti. Imam podršku u klubu od svih, odlično mi je u Ajaxu, o Amsterdamu kao gradu ne moram ni govoriti, a na meni je da se izborim za svoj status. Uglavnom, ovdje mi je sjajno!

Najviše se, kaže, druži s golmanima?

- S Onanom sam najbliži, fantastičan golman i fanstastičan dečko. Vidjeli ste kako brani, on će napraviti veliku karijeru, to više nije upitno. Daje mi i on savjete, naravno, ma, mi smo svi ovdje kao momčad i obitelj, to i jest naša snaga. Vjerujte, ovaj Ajax ima još puno toga za reći u Ligi prvaka.

Ipak, mnogi nagađaju kako će se na kraju sezone momčad rasipati. De Jong je već u Barci, otići će i i De Ligt i mnogi drugi. Navodno će se u Amsterdamu pjevati ‘plesala je jedno ljeto’?

Sa 16 u prvoj momčadi

- Ma kakvi! Naprotiv. U Ajaxovoj školi ima toliko mladih i kvalitetnih igrača da vam ja tvrdim da ćete tek idućih sezona čuti za nova imena. Neki su već sa 16 godina igrali za prvu momčad, neki igraju sa mnom u Jong Ajaxu i tek će doći na veliku scenu. Ovo nije kraj velikog Ajaxa, rekao bih da je tek početak.

Zanimljivo nam je i kako je puno mladih igrača Nizozemaca, nema previše stranaca u prvoj momčadi. Kao šaka u oko svim ‘modernim’ klubovima.

- Ima i u Ajaxu puno stranaca, sa svih strana svijeta, ali istina je da jako vole svoje mlade igrače, da im daju podršku, imaju s njima strpljenja. I to se vidi, to daje rezultat - zaključio je Kotarski.

Linker
17. travanj 2024 04:47