Martin Rose/Bongarts/Getty Images
OVISNIK O ADRENALINU

JEDAN OD NAJBOLJIH ARGENTINSKIH NOGOMETAŠA IKAD OTKRIVA DA JE BIO LJUBOMORAN NA MESSIJA 'To mi je zasmetalo, izgubio sam nešto na što sam bio ponosan'

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 16. prosinac 2017. 08:56

Gabriel Batistuta, koji je u napadu Argentine igrao od 1991. do 2002. godine, smatra da aktualna argentinska reprezentacija ne igra dobro i da ovisi o Lionelu Messiju.

- Nažalost, ne može igrati dobro jer su promijenili nekoliko izbornika, a bilo je i institucionalnih promjena u Argentinskom nogometnom savezu. Sve je to utjecalo na rad i traženje stila igre reprezentacije - rekao je 48-godišnji Batistuta u razgovoru za španjolsku Marcu. Batistuta smatra da Argentina nije uspjela napraviti ono što je učinila Barcelona, pa zato 30-godišnji napadač ima puno više uspjeha u klubu nego reprezentaciji.

Ljubomoran na Messija

- Barcelona se prilagodila Messiju. Otišli su Ronaldinho, Xavi, Neymar i drugi, ali u Barceloni se ništa nije promijenilo. Upravo suprotno. Tako je i s trenerima, uvijek su formirali najbolju ekipu za Messija. Osim toga, u reprezentaciji je uvijek sve puno teže - tvrdi Batistuta.

Za Argentinu je zabio 54 gola u 77 utakmica. Messi je nedavno srušio njegov rekord zabivši 61 gol u 123 susreta.

- To mi je zasmetalo, izgubio nešto na što sam bio ponosan. No znajući da me nadmašio izvanzemaljac, a Messi to jest, nešto sam mirniji... - iskren je Batistuta koji smatra da se napadač Gonzalo Higuaín najbolje može nadopuniti s Messijem.

- On ne smije izostati iz reprezentacije. Tu su još i Icardi te Agüero, ako igra nešto povučenije. Šteta što se ozlijedio Benedetto.

Godinama su svi htjeli biti Batisututa, a poput koga je on htio biti?

- Maradona! No nisam mogao biti on. Ja sam bio nešto drugo, no najvažnije je da sam igrao uz njega - rekao je Batistuta koji je s Argentinom osvojio dvije Copa Americe, 1991. i 1993., te Kup konfederacija, no nikada poput Maradone 1986. nije osvojio Svjetsko prvenstvo.

- Davao sam uvijek sve od sebe kako bih ostvario uspjeh, no nikada nisam bio do kraja zadovoljan, puno sam tražio sam od sebe. Iako, smatram da sam imao uspješnu karijeru.

Bolji braniči nekada

Prisjetio se najboljih braniča iz svog vremena, Baresija, Neste, Maldinija, Chamota i Vierchowoda.

- Njih bilo teže nadigrati nego ove danas. Od sadašnjih braniča posebno mi se sviđa Sergio Ramos, pa Fazio, Godín, Mascherano, Piqué i Varane - rekao je i usporedio današnjih igrače s njime nekada:

- Više je igrača koji danas podsjećaju na mene. Cavani, Luis Suárez, Higuaín, Icardi…

I za kraj:

- Nisam se zabavljao tijekom karijere. Biti nogometni profesionalac nije tako lijepo kao što ljudi misle. Nije lako biti Messi ili Ronaldo. Nedostaje mi svlačionica, to okruženje s igračima, jaki adrenalin. Uglavnom, nedostaje mi nogomet.

Legendarna Ćirina...

Treba li reći da je Gabriel Omar Batistuta jedan od najvećih argentinskih nogometaša u povijesti, uostalom, najbolji je strijelac svoje reprezentacije. Dobro, najbolji iza Messija, ali to vam dođe na isto.

Messi je zabio 61 gol i ne misli stati, Batigol, kako su ga zvali, stao je na 54. Igrao je dvaput i protiv Hrvatske. Još 1994. zajedno s Maradonom u Maksimiru je, u pripremnoj utakmici za SP, bio jedna od najvećih zvijezda, susret je završio 0:0. Četiri godine kasnije, bio je najveće ime Argentine na SP-u u Francuskoj, sve se vrtjelo oko njega, pa se i uoči dvoboja s Vatrenima u taboru hrvatske reprezentacije najviše govorilo o njemu. Upitan kako će čuvati Batistutu, izbornik Ćiro Blažević odgovorio je na svoj način:

- Ma, j..o te Batistuta, mi imamo Šukera!
Naravno, izazvao je gromoglasan smijeh prisutnih, a Batistuta je tako dobio mjesto i u povijesti hrvatskog nogometa i u toj velebnoj francuskoj bronci.

Linker
21. travanj 2024 07:35