Foto: Tom Dubravec / CROPIX
NAJVEĆI TRANSFER HAJDUKA IKAD

JEDAN OD NAJVEĆIH HRVATSKIH TALENATA STIGAO 'U NEKI DRUGI SVIJET' 'On je, po meni, već zaslužio biti u hrvatskoj reprezentaciji!'

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 05. rujan 2017. 10:15

Rekordni transfer Nikole Vlašića iz Hajduka u Everton, najveći u povijesti Bijelih, glavna je nogometna tema u gradu pod Marjanom, ali i šire. Dojučerašnji igrač Hajduka Vlašić igrat će opet na Otoku nakon što je oduševio menadžera Ronalda Koemana koji je ga je poželio imati u svojim redovima pa su se putovi mladoga Niksija i Evertona nakon međusobnih susreta opet spojili.

Na Otoku je svojevremeno igrao i bivši reprezentativac Ivica Mornar koji je bio član Portsmoutha, koji je u najavi utakmica s Evertonom objašnjavao kako je engleski nogomet neki drugi svijet.

Što mogu dvije prave...

- Veliki transfer je to, najveći u povijesti Hajduka, ne može se to opovrgnuti. Drago mi je što se ostvario taj prelazak. Vidite, kako je to u nogometu, odigraš dvije prave utakmice i kako se to dogodi. Naravno, nisu to samo te dvije utakmice, nego je tu u pitanju talent. Šteta je za Hajduk što odlazi u kontekstu borbe za titulu, no s druge strane, u pitanju je veliki novac i mora otići. Ne samo u dva susreta s Evertonom, Vlašić je pokazivao golemi talent i moć, ima jedan na jedan, igra s obje noge. Kroz zadnje godine su mu tražili mjesto, i ovo i ono, bilo je padova i oscilacija, raznih promjena trenera. Trebalo je to sve proći, prebroditi, odrasti.

FOTO: Sportske novosti

Mornar je iz Hajduka u inozemstvo otišao kada je imao 21 godinu, u Eintracht, zna kako je to mladome igraču u novom svijetu.

- On sad dolazi na veću razinu profesionalizma, on dolazi u nogometni hram i predstoji mu još ozbiljniji rad. U sportu se to voli reći da dolazi na jednu drugu razinu. Svi naši igrači koji su otišli van, susreli su se s tim. On će tamo raditi, učiti, napredovati. U jačoj ligi i uz bolje igrače, može biti samo bolji.

Može li odmah u igru, kako Mornar vidi Vlašićev put u budućnosti u novoj momčadi?

- Ne vjerujem da će ga odmah gurnuti u vatru, ali mislim da ni ne treba. Nisu ga oni uzeli tek tako. Za nas je to veliki novac, za njih je rekao bih - dobar. Ima primjera da oni za engleskog igrača, za kojeg bismo mi rekli da je samo dobar, plaćaju puno više jer cijene svoje. Oni su uzeli jednoga dragulja kojega će brusiti i ne vjerujem da će ga samo tek tako baciti u žrvanj u smislu “dum-dum, evo ga”. Ima tu dosta utakmica, koje su pred njima. Došao je u jako kvalitetan klub, u momčad u koju se vratio legenda engleskoga nogometa Rooney. To mu samo može ići u prilog i biti podrška. Ići će on postupno, a na kraju krajeva, ne treba se ničim opterećivati. Treba samo trenirati, napredovati iz dana u dan sve više, biti što bolji, dizati svoje kvalitete na još veću razinu i da ga služi zdravlje. Dobra stvar je što je on potpisao na kraju priprema te je u punoj formi i snazi, dolazi maksimalno spreman, kada je rizik od ozljeda sveden na minimum. Također je igrao protiv Evertona, što znači da ih je već upoznao. Sve mu je u tom smislu nekako naklonjeno. Ovaj se transfer dogodio ekstremno brzo, kada se pregovori otegnu ili transfer propadne kao što je bilo slučajeva, nakon toga se igraču psihički jako teško vratiti. On samo treba uživati, koncentrirati se na osobni i momčadski napredak.

Split, 131113  
Pomocni stadion u Poljudu 
1. HNL  za kadete HNK Hajduk - GNK Dinamo ( 2:0 )
Na fotografiji:  Nikola Vlasic i Andrija Balic.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX

Može raditi prevagu

Ulaskom u top ligu Vlašić bi se trebao približiti reprezentaciji za koju ima samo jedan nastup kada je kombinirana selekcija iz HNL-a dobila Meksiko na kraju prošle sezone...

- Sigurno je da mu ovo neće odmoći. On je, po meni, već zasluživao da bude u najgorem slučaju na širem popisu i čak više od toga, da mu to bude nagrada za dobre igre. U Hajduku je odigrao 3-4 sezone, ide uzlaznom putanjom. Uz dužan respekt našim prekaljenim reprezentativcima, imamo zastrašujući vezni red, no Vlašić svojom mladošću, prodornošću, može donijeti nešto više uz iskusne Modrića, Rakitića, Kovačića. On je u stanju napraviti prevagu, dribling kroz sredinu kao što izraženo imaju Kovačić ili Rog. Vrlo brzo ga vidim kao perjanicu u reprezentaciji.

Linker
17. travanj 2024 17:57