REUTERS/Phil Noble
SPEKTAKL NA OTOKU

JEDNA OD NAJVEĆIH UTAKMICA NA SVIJETU S HRVATSKIM ŠTIHOM Legende Liverpoola vodit će bitku na klupama, a bivši HNL-ovci na terenu!

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 02. rujan 2018. 14:10

Steven Gerrard hladno je mogao ostati na Anfieldu, gdje bi bio poprilično komotan u ulozi trenera u omladinskom pogonu, točnije u U-18 momčadi. U Melwoodu takvoj ikoni kluba nitko ne bi smio reći ni riječ, a kamoli pitati ga hoće li stvoriti dva-tri igrača za prvu momčad, djelomično jer se Redsi ne moraju bazirati na proizvodnji čim mogu kupiti Alissona, Van Dijka, Keitu... Dakle, legendarni kapetan, odnosno “skipper”, kako kažu na Otoku, mogao je trenerski put graditi polako, od temelja, s nekoliko godina u juniorima prije nego što bi se osjećao spremnim uletjeti u žrvanj modernog nogometa opterećenog rezultatom. Međutim, Gerrard nije takav tip da bi se zadovoljavao, objektivno govoreći, mrvicama. Jer čovjek koji je igrao dva finala Lige prvaka (2005, 2007) te obilježio engleski nogomet u posljednjih 15-ak godina nema što tavoriti s klincima na pomoćnim terenima.

Prekid dominacije

Uoči aktualne sezone preuzeo je momčad Glasgow Rangersa s ciljem da prekinu dominaciju Celtica što traje već sedam godina. Premda, s obzirom na zaista velike razlike o budžetu, klupska bi vrhuška za početak bila zadovoljna da se Zeleno-bijelima bar malo zaprijeti. Ono, da ne uzmu naslov u veljači ili ožujku... Kao da Gerrard nije dovoljno intrigantna ličnost, dramatiku je podizala činjenica da Bhoyse vodi Brendan Rodgers, bivši mu trener iz kasnih liverpulskih dana.

- Žao mi je da nam se putovi nisu sreli prije pet, šest ili sedam godina jer sam uvjeren da bismo zajedno osvojili Premiership, što je medalja koja mi kronično nedostaje - rekao je trener Rangersa 2015. godine kada je odlazio u Los Angeles Galaxy, na što je Rodgers izjavio standardnim pohvalama na račun tada 38-godišnjeg veznjaka.

Na Anfieldu je tada bio i Jamie Carragher, danas čovjek kojeg se puno pita kada je riječ o utakmicama na Otoku.

- Znam koliko se njih dvojica međusobno poštuju. Kada je Brendan došao u svlačionicu, impresionirao nas je trenerskim mogućnostima, a nikada nije lako otpisati dvojicu vremešnih 30-godišnjaka kao što smo bili Steven i ja, ali netko je to morao učiniti. U mojim je očima Brendan trenutačno najbolji britanski trener, a u momčadi Rangersa vidim puno njegovih ideja, vidi se da je Steven mnogo naučio od njega. Sustav 4-3-3, visoki pritisak, to smo radili u Liverpoolu kada je Rodgers bio glavni.

Slabiji start Celtica

Stanje je u momčadima uoči Old Firma raznoliko. Celtic je ispadanjem iz Lige prvaka kompromitirao europsku sezonu, a ni u prvenstvo nisu startali furiozno kao inače (dvije pobjede i poraz od Heartsa 1:0). Ipak, u prvi sastav vratio se Belgijac Boyata nakon “nesporazuma” oko činjenice je li zdrav ili ozlijeđen, a Moussa Dembele teško će zaigrati nakon što je izostavljen s popisa za Europsku ligu te poruke na Twitteru:

“Čovjek bez riječi je ništa, pravi čovjek drži svoju riječ”, napisao je Dembele, kojeg nisu pustili u Lyon ovog prijelaznog roka. Također, Daily Star navodi da Filip Benković neće startati od prve minute jer će na stoperima igrati Boyata i Hendry.

Današnji je Old Firm zanimljiv i zbog HNL pečata koji je Gerrard udario u Glasgowu. Nikola Katić standardan je u početnoj postavi Rangersa, Borna Barišić i James Tavernier igrat će bočne igrate u sustavu 3-5-2, dok je situacija s Erosom Grezdom slična kao i s Benkovićem te ne treba očekivati njegov debi u silno važnoj utakmici kao što je škotski derbi.

Posljednji put kada su Gersi gostovali na Celtic Parku bilo je 5:0 za domaćine. Bez Dembelea i s redizajniranim gostima, bi li se tko kladio da će plava strana Glasgowa opet položiti oružje bez borbe? Teško. Nije to u Gerrardovu stilu...

Linker
18. travanj 2024 23:42