Hanza Media
PIŠE TOMISLAV ŽIDAK

KAKO SE NEKE STVARI BRZO ZABORAVE Modrić je bez dvojbe naš najbolji nogometaš, ali nepravedno smo podcijenili Perišića, Brozovića i Srnu

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 11. siječanj 2017. 19:52

Iako su se izjasnili tek prvi elektori u izboru hrvatskog nogometaša godine, bez sumnje bit će to Luka Modrić. Zasluženo! Zasut je komplimentima najuglednijih nogometnih autoriteta, i u Hrvatskoj će u Večernjakovoj anketi premoćno pobijediti.

U izboru za Dinamov “dream team”, Luka Modrić je od probranih članova žirija ušao u idealnu postavu. Iz te postave je istisnuo Štefa Lamzu i Roberta Prosinečkog, zahvaljujući ponajviše sjajnoj fasadi Reala, gdje je danas jedan od ključnih igrača. Da se mjeri učinak u Dinamu, ni Boban, ni Prosinečki, a ni Luka Modrić se ne bi mogli mjeriti s Lamzom, koji je Dinamo u maestralnoj simultanki protiv Eintrachta iz Frankfurta uveo u finale Kupa velesajamskih gradova.

Od sedmorice Dinamovih osvajača što Kupa, što Lige prvaka, Modrić je najupečatljiviji, kao što je i Real Madrid najveći svjetski klub. I što je najvažnije; svaka od tih nogometnih veličina pripada jednom vremenu, s kojim se današnje nema smisla uspoređivati. I zato je smiješno Lamzu, Mlinarića i Modrića istrgnuti iz konteksta njihovog vremena i “postrojiti” po veličini, jer su zahtjevi nogometa sasvim drukčiji bili u Lamzino ili Mlinarićevo vrijeme, od ovih koje diktira Modrićevo doba.

Football Soccer - Real Madrid v Manchester City - UEFA Champions League Semi Final Second Leg - Estadio Santiago Bernabeu, Madrid, Spain - 4/5/16
Real Madrid's Luka Modric in action
Action Images via Reuters / Carl Recine
Livepic
EDITORIAL USE ONLY. - RTX2CVFO
Reuters / Carl Recine Livepic
Luka Modrić

Pitamo se; kako Dinamo nije uz takve igrače, kao što su Boban i Prosinečki, Šuker, Bišćan, Šimić i Mandžukić ili Modrić ostvario bolji europski rezultat? Možda je problem u trenerima, možda u nestrpljivoj upravi, možda i u atmosferi oko Dinama.

No, vratit ću se ovogodišnjem izboru hrvatskog naj-nogometaša. Luka Modrić nema ozbiljnu konkurenciju, ali, već kod Ivana Rakitića će se potvrditi fraza da je “kompromis najbolji čovjekov prijatelj”. Samo zato što igra u Barceloni i bio je španjolskim prvakom, vjerojatno će biti drugi. I tu se sudaramo s podcjenjivačkim odnosom prema Dariju Srni, Marcelu Brozoviću i ponajviše Ivanu Perišiću.

UDINE, ITALY - JANUARY 08:  Ivan  Perisic of  FC Internazionale celebrates after scoring his team's first goal during the Serie A match between Udinese Calcio and FC Internazionale at Stadio Friuli on January 8, 2017 in Udine, Italy.  (Photo by Dino Panato/Getty Images)
Dino Panato/Getty Images
Ivan Perišić

Zar smo zaboravili pobjedu nad Španjolskom na Europskom prvenstvu i činjenicu da je Ivan Perišić bio proglašen najboljim igračem prvog kruga Europskog prvenstva. Zar smo zaboravili da je Darijo Srna uvršten u najbolju postavu Europskog prvenstva? I danas je Ivan Perišić jedan od najvažnijih igrača Intera iz Milana, dok je Marcelo Brozović jedan od najpotentnijih europskih nogometaša. Iz našeg rakursa, zaslijepljeni blještavilom Reala i Barcelone, gurnuli smo ih i donji dio tablice. Da ne kažem da se Mario Mandžukić na našoj rang-listi “bori za opstanak”. No, to su opasne zamke svakog izbora...

Nesumnjivo da su treneri vrlo važni, možda i presudni, za karijeru svakog nogometaša. Kao što mnogi od tih igrača, dok su igrali u Dinamu, nisu uspijevali pobijediti niti Auxerre, Werder iz Bremena ili kijevski Dinamo, nakon terapija su bili bolji ili lošiji. Tako je Luka Modrić procvao kod Zidanea, a Rakitić vene kod Luis Enriquea, iako je baš on inzistirao na njegovom dovođenju iz Seville. I dok Zidane u svakoj prilici ističe Modrićevu kreativnost, Luis Enrique pokušava Rakitića izbrisati s nogometne mape.

Rakitić
David Ramos/Getty Images / Getty Images

I kada u različitom raspoloženju dođu na pripreme hrvatske reprezentacije, teško ih je uklopiti u team. A na proljeće Hrvatska mora biti team, inače ništa od Svjetskog prvenstva. Uzdamo se u ležerni pristup Ante Čačića, ali još više u Zidaneov poučak, koji je Modrića učinio boljim igračem nego svi treneri prije njega.

Linker
22. travanj 2024 02:06