screenshot

PRIJEDLOG ZA 'GREXIT'

KAOS U GRČKOJ! MINISTAR PRIZNAO DA SPREMA 'GREXIT'? Nogomet je na niskim granama, a u cijeloj priči najviše bi mogli profitirati Hajduk ili Rijeka!

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 13.03.2018. u 14:21

 • Zamjenik grčkog ministra sporta i kulture Giorgos Vassiliadis izjavio je kako je spreman za "nogometni Grexit", odnosno da Međunarodna nogometna federacija (FIFA) izbaci reprezentaciju Grčke i klubove iz svih natjecanja dok se ne smiri situacija u toj zemlji.

  Grčka je na neodređeno vrijeme prekinula nogometno prvenstvo nakon kaosa u Solunu na utakmici između PAOK-a i AEK-a kada je vlasnik PAOK-a Ivan Savvidis ušao na teren s pištoljem za pojasom kako bi se obračunao sa sucem koji je poništio pogodak njegovom klubu.

  "Ukoliko se ne stvori novi regularni okvir doći ćemo do kraja grčkog nogometa. Nećemo riskirati javni red i sigurnost. Možemo napraviti 'Grexit', nije me briga. Država je odlučila ići do kraja. Svi moraju prihvatiti kazne, čak i za zapaljive izjave. Svi snosimo odgovornost," rekao je Vassiliadis.

  Grčka javnost traži i njegovu ostavku, no Vassiliadis je odbacio tvrdnje kako je država činila pogreške.

  "Pozvali smo relevantne nogometne organizacije da preuzmu odgovornost i pronađu riješenje. Nisam ministar nogometa, već sporta. Borio sam se da redovni sudovi donose odluke, ali Uefa nam sve do sada to nije dozvolila."

  Vassiliadis je najavio kako će ovoga tjedna održati sastanak s čelnicima klubova koji se protive suspenziji lige.

  U međuvremenu vlasnik PAOK-a Ivan Savvidis i dalje je na slobodi, a nalog za njegovo uhićenje i dalje vrijedi. Optužen je za ulazak na teren stadiona Toumba sa četvoricom tjelohranitelja.

  "Cirkus" na utakmici između PAOK-a i AEK-a je počeo u 90. minuti utakmice kada je Fernando Varela doveo PAOK u vodstvo 1-0. Sudac Georgios Kominis je pokazao na centar, ali je nekoliko trenutaka kasnije poništio pogodak zbog navodnog zaleđa, ali ne strijelca Varele nego njegova suigrača Mauricija.

  Igrači PAOK-a i stručni stožer žestoko su prosvjedovali, a na teren je utrčao i vlasnik kluba Ivan Savidis koji je za pojasom imao pištolj. U njegovoj pratnji bili su i tjelohranitelji, ali i predsjednik kluba, inače bivši slovački sudac Luboš Michel. Sudac je naknadno priznao gol, ali je prekinuo utakmicu zbog upada na teren. Sudac je stadion, ali i Solun napustio uz policijsku pratnju, baš kao i igrači AEK-a.

  Grčka vlada tako je spremna je na izbacivanje grčkih klubova iz europskih natjecanja i reprezentacije iz kvalifikacija za nadolazeći EURO 2020. i Lige nacija. Podsjetimo, UEFA strogo zabranjuje uplitanje politike u nogomet, a ovdje se radi baš o tome.

  Ovo se posbeno tiče Hrvatske jer bi u slučaju izbacivanja Grčke, naš savez skočio za jedno mjesto i na ovaj način dohvatio to toliko dugo priželjkivano petnaesto mjesto koje nosi dva predstavnika u Ligi prvaka, prenosi Slobodna dalmacija.

  Sve je ovo, dakako, još daleko od rasplitanja, ali sudeći po trenutnoj situaciji ovo je vrlo izgledan scenarij. Ukoliko se stanje u Grčkoj brzo ne rasplete, Hrvatska bi na ljeto u kvalifikacijama za Ligu prvaka imala dva kluba. Prvaka koji bi kretao u drugom pretkolu ždrijeba za prvake i viceprvaka koji bi također kretao iz iste faze, ali u dijelu ždrijeba za neprvake.

  Hajduku je nakon niza Dinamovih kikseva probuđena nada u naslov, ali čini se da bi se u Ligu prvaka moglo i zaobilaznim putem.

  Tagovi
  Iz drugih medija