Cancan Chu/Getty Images / Getty Images
IMAMO NEŠTO ŠTO ONI NEMAJU

KINEZI IMAJU CILJ, A IZGRADNJA STADIONA ZNAK JE DOBRE VOLJE KAKO DA DO NJEGA DOĐU Sve se zakotrljalo nakon veličanstvenog uspjeha Vatrenih u Rusiji!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. travanj 2019. 23:56

U Gradskoj upravi Velike Gorice potpisan je sporazum o strateškom partnerstvu triju strana: Grada Velike Gorice, u čije ime je autogram stavio gradonačelnik Dražen Barišić, Nogometnog saveza Zagrebačke županije, koji je zastupao predsjednik Nenad Črnko, i tvrtke Z-Run Well Ton Industry Co., Ltd iz Pekinga, koju je predstavljala osnivačica Yu Jiang. Nakon razgovora i dogovora “akcija stadion” i službeno je krenula. Hrvatska je još “za koji metar” bliže da dobije prvu modernu arenu najviše kategorije, s pet zvjezdica.

Potpisivanju Sporazuma nazočili su, između ostalih, predsjednik Predsjedništva CSEBA-e (institucije koja je najzaslužnija za dolazak Kineza u Hrvatsku) Mario Rendulić, dopredsjednik CSEBA-e Zvonimir Zlopaša, direktorica CSEBA-e za Aziju i Pacifik Zhenwei Li i specijalni savjetnik predsjednika Predsjedništva CSEBA-e zadužen za koordinaciju i razvoj projekata iz područja turizma, ali i izgradnju stadiona i osnivanja Akademije nogometa Ivan Herak.

Milijun zaposlenih

Herak nam je rekao...

- Kod nas je u fokusu stadion, ali priča je ovakva: Z-RUN je kompanija iz Pekinga koja ima preko milijun zaposlenika, a posluje temeljem potvrde državne uprave za industriju i trgovinu, njihova djelatnost obuhvaća ulaganja u građevinske poslove, poslovanje u području trgovine, prehrane, proizvodnje, poljoprivrede, kulture, zaštite okoliša, nekretnina, energije, financija i logistike. Potaknuti uspjehom Hrvatske u Rusiji, odlučili su pokušati kod nas napraviti Akademiju nogometa na kojoj bi Kinezi učili nogomet od Hrvata. To je njihov projekt. Dakle Akademija je njihov cilj. Doznavši da nama nasušno treba stadion, ponudili su kao sredstvo da dođu do tog cilja i znak dobre volje da izgrade stadion. Vidim da to ljudima u Hrvatskoj nije sjelo, ali to je tako. Mi govorimo samo o stadionu.

Sklopljen je inicijalni dokument kojim su definirani modaliteti suradnje na području namjeravanih ulaganja Z-RUN-a, u stadion, kamp s pratećim sadržajima, Akademiju nogometa i ostalo (hotel, trgovački centar...) na lokalitetu lociranom neposredno uz postojeći stadion Gorice ukupne površine 374.518 metara kvadratnih, s mogućnošću širenja na oko 600 tisuća kvadrata.

Kao prvi potez Z- RUN će osnovati i kapitalno suportirati trgovačko društvo u Hrvatskoj čija će temeljna zadaća biti izrada investicijskih studija i projekata te razvoj idejnih rješenja i modela ulaganja, kao i izrada elaborata o osnivanju Akademije nogometa za menadžere i trenere u nogometu i Instituta za nogomet, kojima će se detaljno analizirati imovinsko-pravne, ulagačke, izvođačke, prostorno-provedbene, lokacijske i gospodarske pretpostavke i mjere. Dakako i sve ostalo što je potrebno za izgradnju stadiona, kampa, Akademije i pratećih sadržaja, kako bi se investitoru Z-RUN-u omogućilo donošenje odgovarajuće poslovne odluke o pristupanju spomenutom projektu.

- Ukoliko svi ekonomski i ostali parametri budu na tragu provedene info-investicijske studije i ne nastupe li neke vis major okolnosti, kompanija Z-RUN uložit će u taj projekt. Procjena je da će ta tvrtka biti osnovana u roku od mjesec dana.

Daleko stigli

Potpisnice Sporazuma su se suglasile da će u kasnijoj fazi sklopiti Ugovor o konzorciju kojim će se utvrditi obaveze i prava pojedinih konzorata, te načini ispunjenja preuzetog od ugovornih strana, profesionalna i tehnička dioba poslova. Ulaganje Z-RUN-a bilo bi u novcu, dok bi se ulog Velike Gorice materijalizirao kroz diskontne cijene komunalnih i ostalih usluga.

- Možemo konstatirati da ima razloga za zadovoljstvo, ne i za euforiju. Ipak, bez obzira na ishod i (ne)izvjesnost ovog projekta, možemo konstatirati da kada je u pitanju izgradnja reprezentativnog stadiona, osim bezbroj deklaratornih izjava i najava, nikad nismo toliko daleko stigli.

Davor Šuker kazao je da očekuje novi stadion u Blatu. Nikad nije ni spomenuo investiciju Kineza... Što mislite o “priči Blato”?

- Ne da mislim, nego znam kako stvari stoje i da je drugačije ne bi ni išao taj projekt. Da ide Blato, ne bi išla Velika Gorica - kaže Herak.

Linker
23. travanj 2024 19:52