Hanza Media / CROPIX
RAZGOVORI U ZAGREBU

KOLIKO ZAPRAVO REGIONALNA LIGA IMA SMISLA 'Neredi na stadionima i manjak kvalitete, koga bi takva liga trebala zanimati?'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 07. prosinac 2016. 09:18

Projekt regionalne nogometne lige polako izlazi iz pelena i pokušava stati na nejake nožice, jasno je nakon posljednje runde razgovora na ovu temu održane u ponedjeljak u Zagrebu. Prvi stidljivi nagovještaj lige od Vardara pa do Triglava zabilježen je u siječnju 2015. godine kada su se u Ljubljani sastali predstavnici nogometnih saveza Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

U lipnju se društvo već okupilo u Opatiji kako bi utvrdilo smjernice suradnje, sve uz pokroviteljstvo Uefina čovjeka Marca Timmera, koji je "došao potaknuti državne vlasti u integriranom pristupu borbi protiv huliganstva", a na jesen su legitimaciju projektu novog sportskog bratimljenja na konferenciji u Sarajevu pružila i neka plakatna lica yu-nogometa poput Dragana Džajića.

U Zagrebu se u ponedjeljak razgovaralo o pokretanju regionalne lige za mlađe uzraste te za žene. Plan regionalne inicijative očito jest diskretnim potezima osvajati teritorij (neka juniori i nogometašice utabaju stazu), pripremati klubove za tranzicijsko razdoblje i usput pripitomljavati pomalo divlju nogometnu javnost s ovih meridijana da će ubuduće gledati nogometnu inačicu košarkaške ABA lige ili vaterpolske Triglav lige.

Prema kuloarskim informacijama, priča se uklapa u novu geopolitiku pod vodstvom Uefina šefa Aleksandera Čeferina, jer 48-godišnji Slovenac priprema sveobuhvatnu reformu europskih kupova u kojoj bi dao velike ustupke klubovima iz G-14 skupine. Oni bi uglavnom čuvali zacementirana mjesta u novoj Ligi prvaka, protočnost bi bila minimalna, dok bi ostali klubovi ulaznicu za utješne europske kupove tražili kroz više različitih regionalnih liga. Tako ispada da se nogometna Europa regionalno ujedinjuje, dok ona "prava" Europa upravo puca po šavovima i prijeti nastavcima "brexita" u Italiji, Francuskoj itd.

- Ne vjerujem da je Čeferin pokleknuo pred pritiskom najvećih klubova. Poznajem ga kao vrlo pametnog momka iza kojeg stoji izvjesno iskustvo. Sigurno je da nije u jednostavnoj situaciji jer najbogatiji klubovi kontinuirano pritišću. Još prije desetak godina Sepp Blatter je uspješno odbio njihove pritiske, ali očito je da oni ne odustaju od ideje "ekskluzivnog dvora" na kojem nema mjesta za uljeze - kaže Ivan Ćurković u razgovoru za Jutarnji.

Čeferin
Milos Bicanski/Getty Images / Getty Images

Nekadašnji predsjednik Partizana i blizak suradnik Michela Platinija, bivšeg Uefina predsjednika, godinama je u različitim nogometnim forumima bistrio ovu priču. U regionalnoj ligi on danas vidi plemenitu zamisao, ali bez ozbiljne podrške u realnosti. Iz njegove perspektive, najveća prepreka ostaje huliganstvo nogometnih navijača.

- Naše 'respektabilne države' očito ne mogu izaći na kraj s ovim problemom, dok klubovi na drugoj strani nemaju mehanizme niti represivni aparat za borbu protiv huligana. Treba odmah priznati da i klubovi u toj priči nisu bili nevinašca. Generalno u regionalnoj ligi klubova s Balkana vidim neki refleks nostalgije, ali pitam se - nostalgije za čim? U vrijeme dok sam igrao u yu-ligi, od 1960. do 1972. godine, navijači su znali kako se tko od igrača češlja, kako hoda i kako trči. Danas publike ne uspije upoznati igrača, a on se već priprema za inozemni transfer. Naše su lige i klubovi pri svjetskom vrhu kada je riječ o odljevu mladih igrača čija mjesta onda popunjavaju stranci, u najvećem broju slučajeva promašene investicije. Neredi na stadionima plus manjak kvalitete, ne znam koga bi takva liga trebala zanimati i kako bi utakmice privlačile navijače...

Pristankom na udruživanje nacionalne asocijacije učinile bi još jednu veliku pogrešku, dodaje Ćurković. Klubovi bi sami sebi podmetnuli nogu jer...

- Sada je klubovima s prostora bivše Jugoslavije ponuđeno 18 ulaznica za eurokupove, pa se ponekad dogodi da Dinamo ili Partizan upadnu u skupinu Lige prvaka ili Europske lige te tako zarade ozbiljan novac. U slučaju regionalne lige sa 18 klubova samo bi tri najbolja dobila takve ulaznice - zaključuje Ćurković.

Tako govori dužnosnik s najbogatijim iskustvom u nogometnim forumima na ovim prostorima, s njegovim argumentima teško se mačevati, ali na drugoj strani svjedoci smo da projekt odmiče i razvija se u tišini...

Linker
17. travanj 2024 08:35