REUTERS/Felix Ordonez
REUTERS

VELIKI ISKORAK U KARIJERI

KRUNO JURČIĆ DOBIO 'PROJEKT ŽIVOTA' I OTKRIO DETALJE UGOVORA S MULTIMILIJARDERIMA 'Kada sam vidio što mi nude, odmah sam prihvatio!'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 22.11.2017. u 13:49

 • KRUNOSLAV JURČIĆ Hrvatski trener seli u Riyadh gdje će među mladim igračima bez državljanstva tražiti one koji će biti budućnost nogometa u Saudijskoj Arabiji

  Vratio se Krunoslav Jurčić na nekoliko dana iz Saudijske Arabije i potvrdio vijest koju smo neki dan prvi objavili:

  - Istina, dogovorio sam sve detalje posla, u nedjelju se vraćam u Riyadh i počinjem raditi!

  No, posao i aranžman su zanimljivi, čak i neobični, jedan posve novi izazov za Jurčića. O čemu se, dakle, radi, koga će to Jurčić trenirati u Saudijskoj Arabiji?

  - Znači, to je selekcija mladih igrača, između 18 i 22 godine, rođenih u Saudijskoj Arabiji, ali koji nemaju državljanstvo. Tako je tamo, ne mogu svi dobiti putovnicu, bez obzira što su tamo rođeni, već samo oni najbolji imaju taj privilegij. E sad, to je državni projekt, ja sam, recimo, potpisao ugovor s njihovim ministrom sporta, kojemu je cilj od 31 mladog igrača, koliko su ih oni selektirali od 8200 nogometaša, izabrati 15 do 20 njih, koji će onda dobiti državljanstvo, igrati za reprezentaciju i biti budućnost njihova nogometa.

  Damir Krajac / CROPIX
  CROPIX
   

  Nama ovdje taj projekt zvuči doista nesvakidašnje?

  - I meni je u početku, moram priznati. Bio sam skeptičan, nisam prihvatio na prvu, no, kad sam došao u Saudijsku Arabiju i vidio koliko je to tamo važan projekt i kakvi su uvjeti, onda sam odlučio prihvatiti. U projekt je uključeno pet-šest najvećih saudijskih bivših nogometaša, jako puno očekuju od toga, ne žele da im se ponovno događaju propusti kao što im se dogodio, recimo, s Omarom Abdularahmanom, jednim od najboljih igrača Azije zadnjih godina, koji sad igra u Mamićevom Al-Ainu. On je, naime, porijeklom Jemenac, rođen je u Arabiji, ali nije mogao dobiti putovnicu i otišao je u Emirate. Tamo je postao zvijezda i reprezentativac. Da takvi igrači ne bi odlazili, sad su pokrenuli ovaj projekt i povjerili ga meni.

  Zagreb, 210813. Stadion Maksimir. Press konferencija nakon utakmice GNK Dinamo Zagreb - FK Austrija Bec. Na fotografiji: Trenar Dinama Krunoslav Jurcic. Foto: Damir Krajac / CROPIX
  Foto: Damir Krajac / CROPIX

  Krunoslav Jurčić

   

  No, Jurčić nije želio potpisati dugoročniji ugovor.

  - Nudili su mi godinu dana ugovora, a ja sam potpisao na pola godine. Jer, nedostaje mi natjecateljski nogomet, ova će selekcija ići samo po nekim turnirima, igrati prijateljske utakmice, a onda ćemo ja i taj board sastavljen od legendarnih igrača, odlučiti tko zaslužuje igrati za reprezentaciju u budućnosti. No, ja ipak imam želju raditi u klubu i natjecateljskom nogometu, pa sam ovaj posao prihvatio i zato što je to jedan sjajan izlog. Saudijska Arabija je na Svjetskom prvenstvu, tamo vlada euforija, bio sam na utakmici Lige prvaka, na tribinama 65 tisuća ljudi, svi su ludi za nogometom. Tako da uvijek postoji šansa, ako budeš uspješan, da nastaviš negdje dalje. Ali, o tom-potom, sad sam usredotočen na ovaj projekt, već sam počeo nešto raditi, a od nedjelje ću biti u punom pogonu.

  S njim će u Riyadh pomoćnici Zvonko Komes, Josip Omrčen-Čeko i trener vratara Željko Sokač.

  - Želim i zahvaliti Zoranu Mamiću, koji je rekao sve najbolje o meni, koji je puno pomogao moj dolazak u Saudijsku Arabiju. Ovo je uistinu važan državni projekt, Saudijci bi željeli i da njihova reprezentacija igra na Olimpijskim igrama, stoga su ušli u ovu priču, sretan sam što su me izabrali - rekao je Kruno Jurčić.

  Iz drugih medija