Foto: Damir Krajac / CROPIX
GERRARDOV LJUBIMAC

LEGENDA LIVERPOOLA VIŠE NE MOŽE ZAMISLITI MOMČAD BEZ VATRENOG KOJI JE PROŠAO KROZ TEŠKE TRENUTKE 'On mi vjeruje, a sve sam to zaslužio svojim radom'

Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 03. ožujak 2020. 17:20

Iza njega su tri prilično turbulentna tjedna u kojima se dva puta suočio s ozljedama koje su ga privremeno odvojile od travnjaka. Srećom, u oba se slučaja radilo o lakšim traumama koje su brzo zaliječene pa je hrvatski reprezentativac Borna Barišić opet u akciji po lijevom boku Glasgow Rangersa.

Na njegovu žalost, i Rangersova je krivulja u veljači išla gore-dolje, pri čemu je najtrofejniji škotski klub prosuo čak osam bodova u nastojanjima da nakon devet godina preotme titulu nacionalnog prvaka svom vječnom i najvećem rivalu Celticu, a kulminacija je došla subotnjim ispadanjem iz Kupa na gostovanju kod Heartsa. Tako je Gersima kao zrno utjehe ostala Europska liga u kojoj su prošli tjedan uspješno preskočili portugalsku prepreku. S dvije pobjede 3-2 i 1-0 igrači Stevena Gerrarda izborili su osminu finala EL-a iz koje je, usput rečeno, Celtic ispao od Kopenhagena.

- Trebao nam je ovaj europski rezultat s obzirom na to da smo u veljači tri puta zapeli u prvenstvu, dok je Celtic imao maksimalni učinak pa nam sada bježe 12 bodova, s tim što mi imamo utakmicu manje, a i još se jednom međusobno sastajemo. Nismo se još odrekli borbe za naslov prvaka, ali da smo ispali i iz Europe već sada, to bi bilo baš loše po nas jer je Rangers veliki klub s pravom vojskom vjernih navijača koji od nas uvijek traže najviše. Srećom, protiv Brage smo bili stvarno dobri i zasluženo prošli dalje - referirao je za početak Barišić, priznajući kako su u uzvratu u Portugalu igrali mudro i pragmatično.

GLASGOW, SCOTLAND - DECEMBER 12: Borna Barisic and Ryan Kent of Rangers FC battle for possession with Nicolas Burgy of BSC Young Boys during the UEFA Europa League group G match between Rangers FC and BSC Young Boys at Ibrox Stadium on December 12, 2019 in Glasgow, United Kingdom. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)
Ian MacNicol Getty Images

- Imali smo veliko samopouzdanje s obzirom na to da smo prvu utakmicu preokrenuli u našu korist, a taj gol prednosti nam je pomogao da u uzvrat ne moramo ući otvorenog garda, što nas je u Glasgowu koštalo dva primljena gola. Malo smo promijenili i sustav igre, odlično se branili, a iz kontri bili iznimno opasni. Braga nam praktički nije stvorila nijednu priliku, iako je riječ o ozbiljnoj i odličnoj momčadi, a naša je pobjeda mogla biti i uvjerljivija - istaknuo je Barišić kojega u osmini finala čeka njemački Bayer iz Leverkusena.

- Mogli smo proći i malo bolje, ali to je već faza natjecanja u kojoj su uglavnom ostale sve ozbiljne momčadi pa nema previše filozofije. Vjerujem da i protiv Leverkusena imamo velike izglede za novo slavlje - smatra nezamjenjivi lijevi bočni u sastavu Liverpoolove legende, a koliko ga u Glasgowu cijene, potvrđuje i novi, poboljšani, ugovor.

- Da, imam stvarno odličan status, trener mi vjeruje, ali to sam zaslužio svojim radom, odnosom i igrama - kratko je o svom statusu i odnosu s Gerrardom rekao Barišić, mladić iz Čepina koji je u karijeri prošao teške trenutke, posebno u tinejdžerskim godinama, ali su mu se nevjerojatna upornost i rad vratili na najbolji način i svjetlima pozornica na najvećim svjetskim stadionima i momčadima, što i Rangers i Hrvatska svakako jesu.

GLASGOW, SCOTLAND - DECEMBER 01: Borna Barisic of Rangers is seen after Alfredo Morelos of Rangers scores the opening goal during the Ladbrokes Premiership match between Rangers and Hearts at Ibrox Stadium on December 01, 2019 in Glasgow, Scotland. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)
Ian MacNicol/Getty Images

Nas je, pak, zanimalo kako su navijači podnijeli posustajanje u prvenstvu.

- Naravno da su razočarani i nesretni jer se naslov već predugo čeka i nekako smo intimno i mi i oni računali da je to ova sezona. Ponavljam, nismo ga se još odrekli, ali bit će teško, no škotski su klubovi, ali i naš trener, poznati po tome da se nikada ne predaju. Učinit ćemo sve da se vratimo u igru za naslov - kazao je Barišić koji je vrlo rano s Rangersima ušao u sezonu, s obzirom na to da su morali igrati već 1. pretkolo EL-a. Time je njihov uspjeh u ovom natjecanju veći.

- Da. Imali smo dug i težak put na kojem smo odigrali ukupno oko 40 utakmica, a tek je ožujak. Možda je i to jedan od razloga ovog posustajanja u posljednjih nekoliko utakmica, ali ne tražimo u tome alibi jer smo stvarno i fizički i psihički odlično pripremljeni. Tko zna, možda nam prolazak Brage bude prekretnica za nove ligaške pobjede i stizanje Celtica kojemu smo u međusobnom dvoboju pokazali svoju snagu, ali su nas koštale utakmice protiv drugih momčadi - istaknuo je Barišić koji je ogledni primjer sportskog života i maksimalne posvećenosti poslu od kojeg živi, bilo da je riječ o treninzima s momčadi, odnosno individualnom radu po posebnom programu i sportskoj prehrani.

- Bez toga se danas ne može uspjeti, ali niti održati u profesionalnom svijetu. To je moj život i moj posao, prema kojima se moram odnositi maksimalno odgovorno - naglasio je bivši kapetan Osijeka, ali i udarni član sastava Zlatka Dalića, koji jedva čeka okupljanje “vatrenih”.

- To je uvijek velika radost i užitak. Sada se već dugo nismo vidjeli i radujem se turniru koji nas čeka, susretima s jakim Portugalom i Švicarskom, koji će nam biti odlične provjere, i tu u potpunosti podržavam težnje izbornika da igramo s najjačim reprezentacijama. Euro će vrlo brzo i odlično će nam doći sve pripremne utakmice da još bolje uštimamo već uhodane mehanizme, ali i pripremimo neke nove detalje za koje ne sumnjam da ih izbornik već ima u glavi - zaključio je Barišić koji se posebno raduje činjenici što će se Euro igrati i u Glasgowu.

Bivši kapetan, pak, ne propušta pratiti ni Osijek, kojemu također u nastavku sezone ne ide prema očekivanjima.

- Oscilacije su normalne u današnjem nogometu, ali osječki projekt ipak raste iz godine u godinu, i to na više područja. Treba cijeniti činjenicu da se paralelno s izgradnjom momčadi, koja je već konstanta u vrhu hrvatskog nogometa, grade stadion i kamp te se puno ulaže u Školu nogometa. Sve će se to za koju godinu višestruko isplatiti - uvjeren je Borna Barišić.

Linker
18. travanj 2024 05:13