Jedvaj
 Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
VEČER ZA PAMĆENJE

ČOVJEK KOJI JE VRATIO DALIĆEVE DEČKE NA 'RUSKI PUT' Zasjenio zvijezde i podsjetio na 99' i pogodak kojeg pamtimo već gotovo dvadeset godina

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. studeni 2018. 14:06

Nema sumnje, Tin Jedvaj sinoć je odigrao utakmicu karijere! Najveću, onu koju će uvijek pamtiti. Zasjenio je sve velike zvijezde koje su jučer igrale u Maksimiru.

U fantastičnom, spektakularnom dvoboju, naročito u drugom dijelu, Jedvaj je bio heroj, junak, ma junačina velikog trijumfa Vatrenih. On je vratio Dalićeve dečke na ‘ruski put’, na onaj koji smo gledali na Svjetskom prvenstvu. Jer tamo su se Vatreni uvijek vraćali, dobili naziv velikih povratnika. Jučer je doprvake svijeta vraćao - Jedvaj. Kad je Furija poravnala na 1:1, izgledalo je da bi mogla zabiti i drugi, nekako je stisnula, preuzela posjed lopte.

Međutim, tada su se ukazali Luka Modrić i Tin Jedvaj. Najbolji igrač svijeta fenomenalnom asistencijom, a Tin savršenim završetkom, pravovremeno se ubacio i glavom pogodio poput najvećih realizatora. Tako zabijaju iskusni špic-igrači, majstorski golgeteri. U sudačkoj nadoknadi opet je Jedvaj pratio što se događa na drugoj strani, nakon udarca Josipa Brekala, odbijenu loptu od De Gee pospremio je u mrežu, opet poput najvećeg golgetera. Tako je u zadnjim sekundama u Maksimiru 1999. zabio Davor Šuker zabio protiv Irske... To je pogodak koji pamtimo gotovo već dvadeset godina, vjerojatno će se tako dugo pamtiti i ovaj Tina Jedvaja koji je srušio Španjolsku.

Jedvaj je jučer bio Tin osvetnik, on je osvetio Hrvatsku, on je bio junak zbog kojeg smo zaboravili Elche. Luis Enrique će dosta dugo pamtiti tog momka. Bio je Jedvaj jučer hrvatski Lilian Thuram. U svojoj 17. utakmici za Vatrene zabio je dva pogotka. Prva dva za Vatrene. Kao Thuram protiv Hrvatske 1998. na SP-u u Francuskoj...

A Jedvaj je na poziciji lijevog bočnog igrao - drugi put u životu! Tata Zdenko je kazao kako je prije toga samo jednom igrao na tom mjestu, kad je Bayer iz Leverkusena igrao protiv Zenita. Tada je čuvao Hulka, iznimno uspješno. No, znamo da to nije Tinova pozicija. Nakon jučerašnje predstave možda postane. Jer nisu samo fantastični pogoci obilježili njegovu jučerašnju prezentaciju. Oni su, naravno, bili šlag na tortu, točka na ‘i’ životne utakmice, ali Tin je odradio i odličan posao u obrani. Na njega je stalno jurišao Rodrigo, napadao ga poput osice. Međutim, nailazio je uvijek na zid koji nije mogao preskočiti.

Naš lijevi bočni ga je zastavio praktički u svakoj akciji, doslovce ga je izludio. Krene Rodrigo po boku, Jedvaj ga zaustavi, krene prema sredini, opet ga Jedvaj stigne. Pokušao je pomoći i Sergi Roberto, kad je vidio da je Rodrigo pod kontrolom Jedvaja. I on je naišao na zid. Definitivno, jučer je bio dan momka koji je zaslužio da na koncu bude slavljen. Imao je ozljeda tijekom karijere, počelo se sumnjati, ali više ne treba. Više nikada.

Tin je jučer bio najveći hrvatski nogometni sin. Čovjek koji je srušio Španjolsku i uplašio Englesku.

Linker
19. travanj 2024 19:39