REUTERS/Carl Recine
REUTERS

NIKOLA JERKAN ZA SN

DALIĆEV ČOVJEK KOJI IMA ŠPANJOLCE U MALOM PRSTU Novi izbornik Furije može ponuditi iznenađenje: Evo kakve opasnosti čekaju Vatrene u Elcheu!

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 11.09.2018. u 11:33

 • NIKOLA JERKAN ZA SN Bivši hrvatski reprezentativac iznio mnogo korisnih spoznaja o španjolskim igračima

  Nikola Jerkan ima Španjolce u malom prstu, ali novi izbornik uvijek može ponuditi kakvo iznenađenje.

  - Luis Enrique donio je zaokret u puno stvari, u početku u načinu življenja unutar reprezentacije. Kod prethodnih izbornika imali su više slobode, ukinuo im je upotrebu mobitela za vrijeme ručka, a novost je i što su se prije s gostovanja vraćali u Madrid, u bazu, a sad idu izravno u grad gdje se igra sljedeća utakmica. Ili okolicu. I što se tiče igre, načina i pristupa, došlo je do promjena, i to dosta evidentnih - kaže Jerkan, skaut Zlatka Dalića, koji je uživo na Wembleyju gledao sraz Tri lava i La Roje, da bi u nedjelju navečer doletio u Alicante, te dodaje nešto detaljnije:

  - Prije su imali posjed lopte, veliki posjed, ali iz njega nisu proizlazile šanse. Sada također nastoje imati posjed, no mnogo konkretniji, igraju okomitije, na što je utjecalo i dosta novih igrača, koji nisu bili na Mundijalu. Motivirani su, tim prije što prije nisu bili u kadru ti će dečki nastojati ispuniti očekivanja.

  Football Soccer - FC Barcelona v Deportivo Alaves - Spanish King's Cup Final - Vicente Calderon Stadium, Madrid, Spain - 27/5/17 Barcelona coach Luis Enrique, with his daughter, celebrates at the end of the matchReuters / Susana Vera
  Reuters / Susana Vera / REUTERS
   

  Ima li danas Španjolska bolju defenzivu ili ofenzivu?

  - Generalno je to dobra ekipa s velikim fondom igrača, dosta je nogometaša iz velikih klubova, ne samo u Španjolskoj nego i drugdje. Imaju balans u momčadi između napada i obrane. Prosjek je 25 godina, dosta su mladi, i to su novine Luisa Enriquea. Za konačnu ocjenu je li bolja obrana ili napad trebat će više vremena i utakmica. U Londonu su preuzimali manje rizika, puno su organiziraniji u fazi defenzive, kad nemaju loptu.

  Hoće li kao domaćini uzeti više rizika protiv Hrvatske?

  - Sam protivnik kojeg imaju, a koji je drugi na svijetu, dodatna im je motivacija. Ne samo njima, Španjolcima, nego bilo kome. Isto tako izbornik se želi predstaviti u najboljem svjetlu na početku. To je za nas dosta zahtjevna utakmica, imaju jedan broj igrača koji su novi, koji se žele nametnuti... Kao i mi. No, koliko će zaista riskirati, to i mene zanima.

  Upravo naši Modrić i Rakitić za mnoge su najveće zvijezde od svih u ove dvije momčadi.

  REUTERS/Pedro Nunes
  REUTERS
   

  - Sigurno je tako jer i Modrić i Rakitić glavni su u najboljim klubovima na svijetu. Imamo ogroman potencijal, na njima dvojici treba graditi ostatak momčadi. No, treba biti strpljiv, kako je izbornik rekao - treba vremena.

  I kome dajete veće šanse?

  - Teško je to reći. Neki su igrači kasnije počeli pripreme, možda nisu sto posto fit. Nisam gledao našu utakmicu s Portugalom pa mi je i teže ocijeniti. Radi se o dvije vrlo dobre reprezentacije.

  Koliko smo benevolentni prema protivnicima bili dosad u prekidima, pitanje je jesu li veća opasnost njihove špice ili Sergio Ramos kod kornera i slobodnih udaraca?

  - To su taktički detalji koje treba riješiti na najbolji mogući način - zaključio je Jerkan, poprilično suzdržano.

  Pogotovo kad su prognoze u pitanju...

  Iz drugih medija