Aitor Alcalde/Getty Images
UOČI DOLASKA U ZAGREB

EKSKLUZIVNO: SN U KAMPU ŠPANJOLSKE REPREZENTACIJE Enrique tajnovit, Rakitićev suigrač sipa pohvale: 'To što ste pokazali na SP-u bilo je fantastično!'

Luis Enriuque tajnovit uoči Maksimira, a lijevom beku Barce i La Roje dvoboj u Zagrebu bit će prvi za reprezentaciju nakon SP-a u Rusiji
Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 14. studeni 2018. 14:36

Španjolski izbornik Luis Enrique “blindirao” je u utorak trening u sportskom kampu Las Rozas, sjeverozapadnom predgrađu Madrida. Novinari su ispred vrata Grada nogometa (Ciudad del Futbol), pred bijelim željeznim šipkama, čekali da završi predzadnji trening uoči polaska za Zagreb. Nije ništa htio otkriti uoči odlučujuće utakmice u Ligi nacija.

Za razliku od ponedjeljka navečer, kada su se reprezentativci okupili ondje i prvi put trenirali, u utorak nije bio dopušten ulazak ni publici, niti novinarima. Sve se odvijalo u tajnosti. Redari su upozorili kako ulazak neće biti moguć prije nego dobiju zeleno svjetlo. Ono je došlo pola sata kasnije nego je bilo predviđeno.

Za razliku od prvog dana, nije bilo niti kiše ni tamnih oblaka. Sunce se pojavilo nad obroncima obližnje planine Sierra, a nogometaši predvođeni povratnikom u reprezentaciju Jordijem Albom vježbali su na ugodnom svježem zraku. Trening je počeo u 11 sati a završio u 12.30. Petnaest minuta kasnije dopušten je ulazak novinarima. Nikoga od igrača više nije bilo na travnjaku gdje su zaposlenici kampa popravljali teren. Pokraj se nalazi rezidencija gdje su se igrači odmarali izolirani od svega što bi im moglo narušiti koncentraciju.

Oko malog stadiona, izgrađenog u mirnom predgrađu gdje se nižu redovi niskih kuća, vide se okolna brda. U dvorani za konferencije 12.50 pred novinare je izašao lijevi bek Alba. On je posljednji put bio nastupio za reprezentaciju ljetos na Svjetskom prvenstvu, a nakon ispadanja od Rusije na jedanaesterce više se nije vratio. No prije utakmice u Zagrebu, druge nakon 2000. godine koju će Španjolci odigrati u Hrvatskoj, opet je obukao stari dres.

- Sretan sam, suigrači su me lijepo primili. A s obzirom na ovako veliki interes za mene, čini se kao da mi je prva utakmica za Španjolsku - našalio se Alba.

Glasnogovornik reprezentacije rekao je da su zaprimili enorman broj molbi za intervjue s njim, pa su ga zato odlučili izvesti pred novinare.

- Iskreno, nisam razgovarao s Ivanom Rakitićem o ovoj utakmici - rekao je za SN. - No utakmica u Zagrebu sigurno neće biti kao ona u Elcheu. Taj sam susret gledao na televiziji, Španjolska je tada snažno odigrala, no ovo će biti nešto posve drugo - dodao je Alba.

Rakitićev suigrač iz Barcelone već je danima najtraženiji čovjek u Španjolskoj. Od kada je ljetos na klupu sjeo Luis Enrique, njihov bivši trener iz Barce, nije bio pozivan. U Zagrebu bi, pak, trebao odigrati svoju 67. utakmicu u crvenom dresu, no još uvijek nije poznato hoće li startati.

Nismo se posvađali

- Hrvatska igra pred svojom publikom, pa će nam biti teško. Ono što je pokazala na Svjetskom prvenstvu bilo je fantastično, ostvarila je dobar rezultat, a i sada je to velika momčad. Neće nam biti lako i, ponavljam, ne mislim da se može ponoviti ono iz Elchea.

Nakon toga uslijedila su pitanja španjolskih novinara, a sva su bila manje-više ista, usmjerena na njegov odnos s Enriqueom, koji mu je bio trener u Barceloni od 2014. do 2017. godine.

- Između mene i Enriquea nikada nije bilo ničeg lošeg, nikada se nismo posvađali, doista ničega nije bilo. Poznaje me, a i ja njega. On je odlučio ne zvati me na prethodne utakmice i ja to poštujem. Ovdje ima puno dobrih igrača, a moje nepozivanje bila je profesionalna, a ne osobna odluka - istaknuo je 29-godišnji bek.

Kada je u ljeto 2017. na klupu Barce sjeo Ernesto Valverde, a s nje odstupio Enrique, Alba je s konferencije za medije poručio kako će “sigurno igrati više kod novog trenera”.

- Ne žalim zbog tih riječi, pa svi igrači žele više igrati i uvijek se nadaju da će tako biti - izjavio je u utorak.

Nakon njihova ponovnog susreta u Madridu primijetio je da je ideja Španjolske slična onoj Barcelone kada su obojica bili na Camp Nouu.

- Nakon ova dva početna treninga vidim puno sličnosti s igrom Barcelone. Enrique detaljno proučava protivnika, on je moderan trener te ćemo se sigurno zajedno veseliti u reprezentaciji.

SANT JOAN DESPI, SPAIN - OCTOBER 23:  Jordi Alba of FC Barcelona faces the media during a press conference ahead of the UEFA Champions League Group B match between FC Barcelona and FC Internazionale at Ciutat Esportiva Joan Gamper on October 23, 2018 in Sant Joan Despi, Spain.  (Photo by David Ramos/Getty Images)
David Ramos/Getty Images

Jordi Alba je u formi, što je pokazao nedavnim asistencijama protiv Real Madrida i Rayo Vallecana te pogotkom Interu. U posljednjoj utakmici protiv Betisa bio je opasan u napadu, no napatio se u obrani. No, sve je to bilo dovoljno da mu Enrique ukaže novo povjerenje.

Izbornik Enrique, pak, nije u utorak izašao pred novinare. On je još prošli tjedan poručio kako u Zagrebu očekuje neprijateljsko ozračje u kojem će Hrvatska tražiti priliku da uzvrati za poraz od 6:0 u Elcheu te da pobjedom dođe u priliku osvojiti skupinu te se plasirati na Final Four.

Posljednji trening pokraj Madrida zakazan je za danas (srijeda) u 11 sati, a za 15.00 imaju Španjolci zakazan let za Hrvatsku.

Prije polaska Isco Alarcon, ofenzivni vezni, primio je priznanje novina Marca za najboljeg reprezentativca u prošloj sezoni. Statuu u obliku smeđih kopački primio je u kampu, za igru prikazanu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo te na njemu. Ondje je bio među rijetkima koji se istaknuo. Isco je, pak, jedini od 24 igrača na putu za Zagreb koji nije ni minute odigrao protekli vikend.

Pobjedu svog Real Madrida od 4:2 u sjevernom gradu Vigu odgledao je s klupe za pričuve. Nakon što se bio vratio na teren s operacijskog zahvata još uvijek hvata formu te mu nedostaje snage.

Linker
23. travanj 2024 13:46