REUTERS
'NISAM PROMIJENIO MIŠLJENJE'

'ENGLEZI SU AROGANTNI, SVE GLEDAJU S VISOKA, ALI NAŠE JE SRCE VEĆE OD NJIHOVOG' Novi 'napadač' Vatrenih poslao poruku uoči spektakla na Wembleyu

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. studeni 2018. 20:04

Jedva(j) smo pobijedili Španjolce i sad Jedva(j) čeka(mo) Wembley. Neće se junak velike hrvatske pobjede valjda naljutiti što su se i društvene mreže i mediji malo poigrali njegovim prezimenom, bila je to njegova velika večer, dosad sigurno večer karijere i slavlje ništa ne može pokvariti. Da, prozvali su ga neki i hrvatskim Thuramom, premda ga je Jedvaj na neki način i nadmašio. Branič, koji često igra kao desni bek, zaigrao je na poziciji lijevog beka i zabio dva gola na - desnoj vratnici. Urnebesno, teško ponovljivo, zabijao je Jedvaj Španjolcima kao pravi napadač.

- Prije svega, čestitam svim dečkima na teškoj utakmici, protiv jako teškog protivnika. Bila je to utakmica u kojoj smo morali ići na pobjedu, morali smo u drugom dijelu otvoriti sve karte i krenuti u napad, vratilo nam se. Presretan sam zbog svega, sad idemo s dodatnim samopouzdanjem u Englesku - priča Jedvaj, junak s lijevoga boka, koji je nedavno izjavio da je u Hrvatskoj teže biti lijevi bek nego političar.

Isti kriterij

I nije promijenio mišljenje.

- Ha, jesam, rekao sam. Bila je to više fora, ali povod je bio taj što se kod nas uvijek bez pravih razloga kritizira i negativno komentira igrače koji su igrali i igraju tu poziciju. Svi ovi dečki daju sve od sebe, stvarno mislim da za sve igrače treba imati isti kriterij. Cijenim svakoga tko dolazi ovdje i daje sve za ovaj dres. I to treba poštivati, mislim da ova momčad ima odlične igrače na svim pozicijama, sjajno smo pokriveni, u bilo kojoj situaciji može ući bilo tko. Evo, protiv Španjolske su debitirali Vlašić i Brekalo, odigrali su jako dobro. Možda im je bilo teško ući u takvoj utakmici, pred punim Maksimirom, uz pritisak da moramo pobijediti, ali svaka njima čast. Hrvatska se ne treba bojati za budućnost, dolazi puno mladih igrača i možemo držati ovu razinu još jako, jako dugo.

Veliko iskustvo

Prošao je ovako mlad već u karijeri kalvariju, brojne ozljede nisu mu dale da uhvati kontinuitet, nikako nije uspio doći na još višu razinu, tamo gdje su mu svi predviđali kad je otišao iz Dinama.

Je li ova utakmica, na neki način, najava jednog boljeg, svjetlijeg razdoblja u Jedvajevoj karijeri?

- Istina, teško je meni kao mladom igraču bilo igrati šest mjeseci pa četiri ili pet mjeseci biti odsutan. Naravno da se to odrazilo na moj razvoj i kvalitetu mojih igara. No, sad sam već dulje vremena zdrav, dobro igram, odlično se osjećam i napredujem. Što je i normalno, kroz godine skupljam iskustvo. Recimo, meni je Rusija bila jedno veliko iskustvo, premda tamo možda nisam bio na takvoj razini kao sad, nisam se uspio spremiti u kratkom roku, opet zbog ozljeda koje su me pratile. Vjerujem sad, što dulje ostanem zdrav, više ću napredovati i više igrati, to je jedino normalno i nadam se da će tako i biti.

Da se opet malo našalimo, njegov trener Heiko Herrlich u Leverkusenu bio je napadač, možda prepozna sad u Tinu potencijal i za tu poziciju pa mu minutaža bude još veća?

- Heh, ma ja sad igram u Leverkusenu stalno, nije to problem. Samo, imamo loše rezultate, zaredali smo u zadnje vrijeme s takvim utakmicama i teško je izaći iz te crne rupe. Možda je ova reprezentativna stanka dobro došla da skupimo glave, da vidimo kako dalje. A nije uvijek ni rješenje mijenjati trenera, ne igra trener, igramo mi. Tako je uvijek bilo, ne možemo kriviti trenera, mi igramo na terenu, kako u reprezentaciji, tako i u klubu. Sad kad dođemo kući, čeka nas ozbiljan posao, moramo u zadnjih šest utakmica napraviti nekakav pomak, osvojiti što više bodova.

Soccer Football - UEFA Nations League - League A - Group 4 - Croatia v Spain - Stadion Maksimir, Zagreb, Croatia - November 15, 2018  Croatia's Tin Jedvaj scores their second goal              REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS

Nije važno tko

Dobro, vratimo se reprezentaciji i ovoj velikoj pobjedi. Što su mu za ova dva gola rekli senatori, Modrić, Perišić, Rakitić i društvo, golove su proslavljali jako emotivno.

- Sretni su kad god netko zabije, nije bitno tko, važno je da dobijemo utakmicu. Svi radimo zajedno, trudimo se uvijek dati sve od sebe, borimo se da održimo Hrvatsku u vrhu svjetskog nogometa. To nam je cilj i sad u Engleskoj, želimo pobijediti i otići na Final Four, pa i tamo pobijediti, zašto ne?

Kakvu Englesku očekuje ne Wembleyju, hoće li te utakmice biti drugačije nego ove zadnje dvije? Englezi se nadaju da će njima biti treća sreća, no Hrvatska sigurno ima svoje adute i argumente za pobjedu?

- Igrali smo s njima prije mjesec dana, dobro se poznajemo međusobno. Ha, Englezi k’o Englezi, pomalo su arogantni, postavljaju se svisoka na sve i nadam se da ćemo ih kazniti ovaj put.

Na kome je veći pritisak uoči te utakmice? Oni su ipak domaćini, imaju taj imperativ Wembleyja, imaju na neki način već i taj kompleks da ne mogu pobijediti Hrvatsku. Koliko to može značiti na putu do pobjede?

REUTERS/Marko Djurica
REUTERS

Bit ćemo spremni

- Pritisak? Ne znam, ne razmišljam o tome. Ali, mislim da je naše srce veće nego njihovo, srce našeg naroda je veće nego engleskog! Spremni smo za borbu i za potući se i za igrati, idemo na Wembley pobijediti.

Neki suigrači naglasili kako bi moglo biti problematično igrati dvije utakmice u manje od 72 sata, hoće li se Jedvaj i suigrači stići odmoriti i rekuperirati nakon ovako teške i zahtjevne utakmice i biti spremni za okršaj u kultnom londonskom hramu?

- Ma, ostat će snage, možemo mi to. Normalan je to ritam u kojem igramo svaka tri dana i u klubovima, nije nam to ništa novo. Odmah nakon utakmice počeli smo se oporavljati, dobro je što je u rasporedu bio trening prije leta, regeneracija, tako da sam uvjeren da ćemo biti spremni za Englesku, da ćemo biti na dobroj razini.

Općenito, ponudila je reprezentacija protiv Španjolske sasvim drugačiju energiju od one s početka Lige nacija, studeni očito nosi stabilizaciju, povratak u staru formu?

Vraćanje u normalu

- Slažem se, prošli smo određenu kvotu treninga koja nam je bila potrebna da se vratimo u normalu. Nitko od nas nije ljetos prošao pripreme, a to je slično kao da si ozlijeđen. Sad smo dobro trenirali, svi se osjećamo odlično, na vrhuncu smo spreme i možemo davati maksimum i dobro igrati, vjerujem da će se to vidjeti i u Londonu.

Inače, Tinova djevojka Dina studira u Londonu, pretpostavljamo da će ga dočekati tamo i bodriti s tribina Wembleyja?

- A ne, došla je u Zagreb, bila je ovdje na utakmici, a u petak (jučer, nap. a.) ima promociju, baš sam sam ponosan na nju. Uvijek je uz mene, i u dobrim i u lošim trenucima, pa ove golove posvećujem i njoj i obitelji, svim onim ljudima koji su mi podrška u svemu. To su moji najbliži i sve što radim, radim za njih.

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 10:30