Robert Prosinečki
 Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
DOMAĆINI U STRAHU

EUFORIJA U SUSJEDSTVU UOČI GOSTOVANJA U BEČU Prosinečkom i društvu treba samo bod za ulazak među elitu, očekuje se čak 20.000 bosanskih navijača

BIH Reprezentaciji koju vodi Robert Prosinečki treba samo jedan bod za ostvarenje velikog uspjeha u Ligi nacija
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. studeni 2018. 19:40

Na stadionu na kojemu je 2008. kao član stožera Slavena Bilića doživio jedno od najšokantnijih razočaranja u nogometnom životu, Robert Prosinečki mogao bi stići i do jednog od najvećih rezultata dosadašnje trenerske karijere. U četvrtak na bečkom Prateru gdje je Hrvatsku onomad izbacila Turska, Prosinečki će s reprezentacijom BiH pokušati dohvatiti bod protiv Austrije i izboriti ulazak među elitu, u prvi rang Lige nacija. Naravno, tim prvim mjestom dobio bi Prosinečki i dodatnu šansu za plasman na Euro.

Dok neki tu Ligu nacija još uvijek ne shvaćaju ozbiljno, među navijačima u BiH je uoči susreta u Beču prava euforija. Na tribinama Pratera očekuje se oko 20 tisuća bosanskih navijača, naravno, dobar dio njih iz Beča i okolice. BiH je, dakle, dovoljan i bod da osigura plasman u višu ligu.

- Igrači moraju dati sve od sebe, kao i dosad, siguran sam da tada rezultat neće izostati. Trebamo biti zadovoljni formom igrača, najvažnije je da nam igrači igraju u kontinitetu, njih najmanje 95 posto igra u svojim klubovima. Atmosfera je dobra, ona se stvara samo pobjedama, očekujem dobru utakmicu u četvrtak - rekao je Prosinečki BiH medijima u najavi utakmice.

Spomenuo je i Prosinečki ‘domaćinsku’ atmosferu u Beču, gdje očekuje oko 20 tisuća navijača, a čini se da ta činjenica najviše muči i Austrijance. Svjesni su da im treba pobjeda, pa da onda trijumfom protiv Sjeverne Irske u zadnjem kolu pokušaju izboriti i prvo mjesto. No, bit će im teško u takvoj atmosferi.

- Igramo kod kuće, a bit će kao da igramo u gostima - kazao je austrijski reprezentativac Aleksandar Dragović, priznavši da će on i suigrači najviše paziti na Edina Džeku. Ništa novo, naravno, svi znaju da je Džeko najbolji BiH igrač oko kojega se puno toga vrti.

- On je svjetska klasa. Moramo se dopunjavati na terenu kod njegovog čuvanja, te ne dopustiti da lopta uopće dođe do njega. Vidjeli ste što je bilo u prvoj utakmici, čim je dobio loptu i imao malo prostora zabio nam je gol - podsjeća Dragović.

Pobijedila je BiH u Zenici 1:0 golom Džeke, naravno da bi svi u BiH i u četvrtak potpisali isti takav rasplet.

Optimizam se među Zmajevima može čuti na svakom koraku, igrači su svjesni kakvu priliku imaju u Beču. Jedan od onih koje Robert Prosinečki iznimno cijeni i u kojemu vidi važnu polugu momčadi jest Haris Duljević. Krilo dresdenskog Dynama poručio je navijačima da će on i suigrači na Prateru igrati kao i dosad.

Soccer Football - 2018 World Cup Qualifications - Europe - Bosnia and Herzegovina vs Belgium - Stadium Grbavica, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina - October 7, 2017   Bosnia’s Edin Dzeko gestures   REUTERS/Dado Ruvic
REUTERS/Dado Ruvic

- Želimo dati svoj maksimum, kao što smo dali i u Zenici, a uspijemo li u tome ne bismo trebali imati većih problema da dođemo do cilja. Puni smo samopouzdanja, osvojili smo devet bodova u tri kola, a dobro znamo što nam treba da ostanemo prvi u skupini - kazao je Duljević za Dnevni Avaz te dodao:

- Vjerujem da ćemo odigrati vrlo kvalitetnu utakmicu. Tako ćemo se postaviti od prve minute. Austrijanci nisu favoriti iako su ispred nas na FIFA-inoj ljestvici, a nije im prednost niti domaći teren, jer će na stadionu biti puno naših navijača. Mislim da ćemo se osjećati kao da igramo kod kuće - optimističan je Duljević.

Dok Premijerligu BiH tresu razne polemike, navijački ispadi i ini incidenti, dok je problem infrastruktura, a klubovi teško mogu na kontinentalnoj sceni napraviti ikakav iskorak, reprezentacije je samo bod do velikog uspjeha. Robert Prosinečki tako bi mogao ostvariti prvi cilj, plasman među elitu u Ligi nacija, dočekati s velikim optimizmom kvalifikacije za Euro. Do boda pred 20 tisuća navijača u ‘domaćem’ Beču. Izgleda izvjesno...

Rezultati by SofaScore

Linker
24. travanj 2024 04:33