Damir Krajac / CROPIX
REPORTAŽA IZ RIJEKE

FOTO: KONTROLE KAO NA GRANICI I ČUDNO OZRAČJE NA PUSTOJ RUJEVICI 'Ovo nam nije uobičajeno, žao mi je zbog navijača'

OZRAČJE NA KVARNERU Grijesi iz prošlosti ispraznili su stadion na Rujevici, gdje je Engleska odigrala prvu utakmicu ikad bez gledatelja
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 13. listopad 2018. 15:39

Rujevica je sinoć dočekala najveću utakmicu otkako je otvorena 2. kolovoza 2015. Nikad na stadionu s prekrasnim pogledom na Kvarner nisu igrale dvije momčadi s ovolikom koncentracijom svjetskih klasa, ali uživo su ih mogli gledati tek rijetki sretnici. Grijesi iz prošlosti ispraznili su Rujevicu, ciljana odluka da se bez publike igra na malom zadnju kakvo je stadion Rijeke svakako je pogođena, ali nogomet bez navijača jednostavno nije isti.

Zanimljivo i otužno

Doduše, rijedak je i privilegij dobiti priliku i čuti što igrači komuniciraju za vrijeme igre, savjete izbornika, ali nekako bismo radije da smo umjesto toga čuli huk s navijačkog sjevera.

- Bit će čudno igrati pred praznim tribinama. Gledamo i igramo svaki dan utakmice pred prepunim stadionima pa nam ovo nije uobičajeno, a isto je i za Hrvatsku. Žao mi je zbog navijača koji nas prate na gostovanjima i koji su bili sjajni ovog ljeta - rekao je uoči utakmice Gareth Southgate.

Šteta što se netko nije sjetio (ako je uopće bilo moguće) i predložio UEFA-i da tribine Rujevice ispune djeca iz osnovnih škola, takav bi potez možda i prošao kod strogih disciplinaca u Nyonu pa da Modrić i Kane ili Rakitić i Sterling barem približno dobiju ambijent koji barem djelomično podsjeća na onaj u kakvom igraju svaki vikend. Ovako je bilo s jedne strane zanimljivo, s druge prilično otužno budući da to nije ona utakmica kakvu svi želimo. Doduše, na jednom od balkona koji se vide sa zapada Rujevice ugledali smo dva navijača, ali onaj obitelji Bunoza koji je smješten između sjeverne i istočne tribine i ima najbolji pogled, ostao je prazan. Velikim navijačima Rijeke pred nosom se prije tri godine ukazao stadion kluba za kojeg navijaju, s njega su inače promatrali svaki trenutak voljenog kluba, prije nekoliko dana i izvjesili poruku s podrškom Matjažu Keku, ali sinoć su škure ostale zatvorene.

Reuters

Pjesma Engleza

- Neki engleski navijači bili su spremni platiti i nekoliko stotina funti samo da mogu gledati utakmicu. Znate, ovo je prvi put da Engleska igra pred praznim tribinama, a ima ljudi koji prate reprezentaciju na svakoj utakmici pa im je itekako stalo da uživo vide barem dio travnjaka - ispričao nam je jedan engleski kolega.

Čuli smo i da će od engleskih navijača biti pokušaja i da se dokopaju brdašca iza sjeverne tribine, kada je utakmica počela čula se u daljini i njihova pjesma, ali negdje iz šumarka odakle nije bilo pogleda na travnjak. Zanimljivu smo objavu našli i na društvenim mrežama.

- Ovoliko smo mogli vidjeti prije nego je došla policija - objavio je stanoviti Daniel Wright-Miller.

Treba reći i da je na Rujevici sinoć sve bilo organizirano na način da se u krugu stadiona ne nađe netko kome ovdje nije mjesto, ulazak iza rampe podsjećao je na prelazak američko-meksičke granice kakav smo mogli vidjeti u filmovima, i bez akreditacije oko vrata prolaza jednostavno nije bilo. Takva su pravila, nekakav propust zasigurno bi skupo koštao HNS pa se shodno tome ništa nije ni prepustilo slučaju.

Linker
19. travanj 2024 02:36