Jan Kruger/Getty Images
LIGA NACIJA

FOTO: PORTUGAL JE U FINALU! KAKAV ŠOU RONALDA U FANTASTIČNOJ UTAKMICI! Portugalac u ludoj završnici šokirao Švicarce s dva gola u dvije minute

Nogometna reprezentacija Portugala izborila je plasman u finale završnog turnira prvog izdanja Lige nacija nakon što je u srijedu u polufinalu u Portu pobijedila Švicarsku sa 3-1 uz tri gola Cristiana Ronalda.
Piše: HinaObjavljeno: 05. lipanj 2019. 21:30

PORTUGAL - ŠVICARSKA 3-1 (Ronaldo 25', 88', 90' / Rodriguez 57')

Portugal: Rui Patrício - Semedo, Pepe (od 62. Fonte), Ruben Dias, Raphael Guerreiro - Ruben Neves, William Carvalho, Bruno Fernandes (od 90+1 Moutinho), Bernardo Silva - Cristiano Ronaldo, Joao Felix (od 70. Guedes)

Švicarska: Sommer; Mbabu, Schar, Akanji, Rodríguez - Zakaria (od 71. Fernandes), Xhaka, Freuler (od 89. Drmic), St Zuber (od 83. Stefen) - Shaqiri - Seferović

PORTO Stadion Dragao - 49.000 gledatelja; Sudac Felix Brych (Njemačka);

Napadač talijanskog prvaka Juventusa doveo je Portugal u vodstvo u 25. minuti iz slobodnog udarca, a potom u samoj završnici susreta golovima u 88. i 90. minuti razriješio pitanje pobjednika. Strijelac za Švicarsku bio je Ricardo Rodriguez (57-11m).

Portugal će u finalu u nedjelju igrati protiv pobjednika dvoboja Nizozemska - Engleska koji je na rasporedu u četvrtak u Guimaraesu.

Bila je to zanimljiva utakmica, s mnogo prilika na obje strane.

Prvu priliku na utakmici imali su Švicarci već u trećoj minuti, no Shaqirijev udarac iz neposredne blizine obranio je Rui Patricio. Portugalci su uzvratili u 12. minuti kada Cristiano Ronaldo loše pucao s ruba kaznenog prostora nakon što je Akanji poklonio loptu domaćinu. Samo dvije minute kasnije Shaqiri je lijepo ubacio u kazneni prostor, no Seferović je promašio loptu u izglednoj poziciji.

Portugal je stigao do vodstva u 25. minuti golom Cristiana Ronalda iz slobodnog udarca sa 25 metara. Švicarski vratar Yann Sommer je stajao u strani u koju je pucao Ronaldo, ali nije najbolje reagirao. Najbolju priliku u prvom dijelu Švicarci su imali u 42. minuti kada je Zakarija povratnom loptom uposlio Sefefovića, a ovaj pogodio vratnicu.

U 57. minuti dogodila se nevjerojatna situacija. Švicarska je izjednačila iz kaznenog udarca, premda je njemački sudac Brych prije toga dosudio kazneni udaraca za domaćine. Međutim, nakon pregleda VAR-om presudio je kako je prekršaj prvo bio u portugalskom kaznenom prostoru. Bila je to akcija kod koje je Semedo srušio Seferovića, no Brych nije pokazao na bijelu točku, već je pustio portugalsku kontru. U nastavku akcije Schar je srušio Bernarda Silvu i njemački sudac je dosudio jedanaesterac za Portugal. Međutim, iz VAR sobe su mu javili da pregleda snimku i Brych je poništio svoju odluku pokazavši jedanaesterac za Švicarsku kojeg je realizirao Rodriguez.

Kada se već činilo kako bi susret mogao otići u produžetke, 'ukazao' se Ronaldo i golovima u 88. i 90. minuti razriješio pitanje pobjednika. Za 2-1 je zabio nakon odlične povratne lopte Bernarda Silve, a potom i nakon brze kontre pogodivši suprotni kut švicarskog gola.

PORTO, PORTUGAL - JUNE 05:   Cristiano Ronaldo of Portugal (7) scores his team's third goal and completes his hat trick during the UEFA Nations League Semi-Final match between Portugal and Switzerland at Estadio do Dragao on June 05, 2019 in Porto, Portugal. (Photo by Jan Kruger/Getty Images)
Getty Images

Portugal je završni turnir izborio u grupi ispred Italije i Poljske, dok je Švicarska bila prva u skupini ispred Belgije i Islanda.

Dodajmo, kako će pobjednik Lige nacija dobiti 10.5 milijuna eura, drugo mjesto donosi 9 milijuna eura, nagrada za treće mjesto je osam, a četvrto sedam milijuna eura.

Hrvatska je u premijernom izdanju Lige natjecanja nastupila u elitnom razredu u skupini 4 u kojoj je osvojila posljednje mjesto iza Engleske i Španjolske. "Gordi Albion" je prvom mjestom izborio završni turnir, a 'vatreni' su trećim mjestom pali u niži razred natjecanja Ligu B, a ždrijeb će biti u siječnju ili veljači iduće godine.

Utakmica za 3. mjesto je 9. lipnja u Guimaraesu (15.00), a finale je istog dana u Portu (20.45).

PORTUGAL - ŠVICARSKA 3:1 (Ronaldo 25', 88', 90' / Rodriguez 57')

PORTUGAL: Rui Patricio - Semedo, Pepe, Ruben Dias, Guerreiro, Carvalho, Neves, Bruno Fernandes, Bernardo Silva, Ronaldo, Joao Felix

ŠVICARSKA: Sommer - Mbabu, Rodriguez, Schar, Akanji, Zakaria, Xhaka, Freuler, Steven Zuber, Shaqiri, Seferović

----------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90' GOOOL! Čini se da je sve gotovo! Guedes je odličnom loptom pronašao Ronalda koji izbacuje čuvara i sjajno pogađa suprotni kut za 3:1.

88' - GOOOL! Neves za Bernarda Silvu, on za Ronalda, a Ronaldo iz prve za ludnicu na tribinama! Portugal je na korak do finala!

57' - GOOOL! Precizan je s bijele točke Rodriguez!

53' - KAKVA DRAMA! Skočili su sada Švicarci! Tražili jedanaesterac! Zbog ruke? Prekršaja? Nije baš najjasnije... No sudac Brych pokazuje da se igra nastavlja! Odmah Portugal vuče kontru! Prilaze golu gostiju i na par metara od vratara Schar ruši Bernarda Silvu i čini se da će biti penal za Portugal! Ipak ne! Brych gleda VAR i ipak sudi jedanaesterac za Švicarsku! Snimka nije pokazala ruku, ali je mali dodir Semeda na igrača Švicarske, očito dovoljan za najstrožu kaznu!

46' - Nastavlja se utakmica!

KRAJ POLUVREMENA!

45' - Odlična akcija Portugala! Odigrao je Ronaldo za Joaa Felixa koji se nije najbolje izborio za idealnu poziciju i s nekoliko metara promašuje gol.

42' - Kako su sada Švicarci izigrali Portugalce! Mbabu je poslao loptu za Seferovića, a no ovaj trese gredu! Nevjerojatno je što su sve Švicarci promašili u prvom poluvremenu!

29' - Švicarci ponovnu napadaju! Nastala je sada panika u šesnaestercu Portugalaca. Ruiju Patriciju je ispala lopta, no Švicarci nisu dobro reagirali i iskoristili ponuđeno.

25' - GOOOL! Portugal vodi! Strijelac je Cristiano Ronaldo iz slobodnog udarca s nekih 25 metara! Nadmudrio je Ronaldo i loše postavljeni živi zid i Sommera!

14' - Izvukao se Portugal! Nova velika prilika za Švicarce. Saqiri ubacuje na peterac gdje Seferović propušta veliku priliku!

12' - Prilika za Portugalce! Akanji neoprezno daje loptu Joau Felixu, on ju šalje do Ronalda, a zvijezda Juventusa s ruba šesnaesterca puca pored gola.

3' - Prva velika prilika na utakmici! Krenuli su žestoko Portugalci, ali to ih je umalo koštalo! Shaqiri je izbio sam pred golmana, pokušao progurati loptu ispod portugalskog golmana, ali Rui Patricio to sjajno čita i spašava gol! Minutu kasnije novi napad Švicarske, ali ovoga puta Seferović nije uputio udarac u okvir!

1' - Počela je utakmica!

----------------------------

20.00 - Stigli su sastavi!

Linker
17. travanj 2024 12:51