Reuters/Carl Recine
SUDAR VELIKANA

FOTO: PORTUGALCI OSVOJILI PREMIJERNO IZDANJE LIGE NACIJA Oduševljenje navijača u Portu, Ronaldo i društvo golom Guedesa do naslova preko Nizozemske

Portugal je pobjednik prve povijesne Lige nacija! U finalu su Portugalci svladali Nizozemsku s 1:0, a jedini pogodak vrijedan titule postigao je Goncalo Guedes. Posebna čast pripala je Bernardu Silvi koji je proglašen najboljim igračem cijelog turnira.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 09. lipanj 2019. 21:11

PORTUGAL - NIZOZEMSKA 1:0 (Guedes 60')

PORTUGAL: Rui Patricio - Guerreiro, Dias, Fonte, Semedo - W. Carvalho (od 90.+3. Neves), B. Fernandes (od 81. Moutinho), Danilo Pereira - B. Silva - Ronaldo, Guedes (od 75. R. Silva)

NIZOZEMSKA: Cillessen - Blind, De Ligt, Van Dijk, Dumfries - De Roon (od 81. de Jong L.), De Jong F., Wijnaldum - Babel (od 46. Promes), Depay, Bergwijn (od 60. van de Beek)

PORTO. Stadion Dragao - 47.000 gledatelja; Sudac: Alberto Undiano Mallenco (Španjolska)

Nogometna reprezentacija Portugala pobjednik je prvog izdanja Lige nacija nakon što je u finalnom susretu u Portu pred 47.000 gledatelja pobijedila Nizozemsku sa 1-0.

Pogodak odluke zabio je Goncalo Guedes u 60. minuti.

Portugalci su na putu do trofeja osvojili prvo mjesto u skupini ispred Italije i Poljske, potom u polufinalu pobijedili Švicarsku sa 3-1, a u završnom susretu i Nizozemsku.

Cristianu Ronaldu i društvu to je drugi veliki naslov u posljednje tri godine nakon što su 2016. slavili na Europskom prvenstvu u Francuskoj.

Portugalu je za naslov pobjednika pripalo i 10.5 milijuna eura, dok su Nizozemci zaradili devet milijuna eura.

Nakon slabih pola sata prvi su zaprijetili Portugalci. Nakon ubačaja iz kornera u 30. minuti je pucao Fonte, ali ravno u Cilessena. Samo dvije minute potom sa 20 metara je pucao Bruno Fernandes, no nizozemski vratar je još jednom bio spreman. U 36. minuti još jednom je pokušao Fernandes, ali je pucao pored gola. Nizozemska je u prvom dijelu bila blijeda i nije odigrala apsolutno ništa.

Svoju bolju igru Portugal je okrunio vodstvom u 60. minuti, a pogodak je postigao Guedes. Napadač Valencije je sjajno primio loptu Bernarda Silve i udarcem s ruba kaznenog prostora zabio za 1-0.

Prvu pravu priliku na utakmici Nizozemci su imali tek u 65. minuti kada je Depay pucao glavom nakon ubačaja De Beeka, ali je Rui Patricio bio spreman. Napadač Lyona je zabio sedam golova u zadnjih devet nastupa za 'Oranje', ali protiv Portugala nije se uspio upisati među strijelce. U 83. minuti zaprijetio je i Luuk de Jong, ali je pucao pored gola.

U ranije odigranom susretu za treće mjesto Engleska je u Guimaraesu pobijedila Švicarsku sa 6-5 nakon izvođenja jedanaesteraca. Nakon 120 minuta igre nije bilo golova, a pitanje pobjednika razriješeno je u šestoj seriji jedanaesteraca kada je Jordan Pickford obranio udarac švicarskom nogometašu hrvatskog porijekla Josipu Drmiću.

Englezi su bili bliži pobjedi, imali su nekoliko sjajnih prilika, a čak tri puta su gađali okvir gola, no u 120 minuta igre nisu uspjeli svladati Yanna Sommera. Posebno se ispromašivao Raheem Sterling koji je imao četiri odlične prilike.

Prilikom izvođenja jedanaesteraca odluka je pala u šestoj seriji, a tragičar je postao napadač Borussije Moenchengladbach čiji je udaraca Pickford sjajno obranio. Za englesku su zabili Maguire, Barkley, Sancho, Sterling, Pickford i Dier, a kod Švicaraca Zuber, Xhaka, Akanji, Mbabu i Schar.

Osvojivši 3. mjesto Engleska je zaradila 8 milijuna eura, dok je Švicarcima pripalo 7 milijuna eura.

--------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE! PORTUGALCI SU PRVI POBJEDNICI LIGE NACIJA!

90'+3' - Posljednja zamjena na susretu. U igru će Neves umjesto Williama Carvalha.

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

89' - Prilika za Portugalce. Cristiano je izveo taj slobodnjak, ali bio je prilično neprecizan.

88' - Prvi žuti karton tek u samoj završnici susreta! Dumfries je srušio Rafu Silvu u zoni udarca i dobio opomenu.

Soccer Football - UEFA Nations League Final - Portugal v Netherlands - Estadio do Dragao, Porto, Portugal - June 9, 2019  Portugal's Bernardo Silva in action with Netherlands' Marten de Roon    REUTERS/Rafael Marchante
Action Images via Reuters

86' - Opet jedan udarac za statistiku. Semedo je pucao s desetak metara, a Cillessen bez problema brani. Svojevrsni dvoboj klupskih suigrača.

82' - Posljednju zamjenu radi Koeman. U igru je ušao Luuk de Jong umjesto de Roona.

81' - Druga zamjena kod Portugala. Izlazi Bruno Fernandes, u igri je veteran Joao Moutinho.

PORTO, PORTUGAL - JUNE 09: Cristiano Ronaldo of Portugal speaks with Bruno Fernandes of Portugal during the UEFA Nations League Final between Portugal and the Netherlands at Estadio do Dragao on June 09, 2019 in Porto, Portugal. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Getty Images

79' - Šansa za Nizozemce! Prvi pokušaj izvana, lijepo je taj udarac 'stisnuo' de Roon, a išlo je malo iznad grede!

75' - Prvu zamjenu koristi Fernando Santos. Izašao je strijelac jedinog pogotka Goncalo Guedes, a u igru će veznjak Benfice Rafa Silva.

65' - Kakva je ovo bila šansa za Nizozemsku... otvorila se utakmica napokon! Van de Beek je lijepo centrirao, Depay je bio u skoku između dvojiice portugalskih braniča, izvrsno se izborio za udarac i tukao glavom, a Rui Patricio maestralno obranio taj udarac!

60' - GOOOL! Brzu akciju odigrali su Portugalci, Bernardo Silva je sjajno ostavio loptu za Guedesa koji snažno i precizno puca s vrha šesnaesterca, Cillessen je tu loptu čak i dirao, no udarac je bio prejak i Portugalci vode 1:0!

59' - Druga zamjena kod Nizozemaca. U igri je van de Beek umjesto Bergwijna.

53' - Novo uzbuđenje u Portu! Opet je Fonte bio u skoku, njegov je udarac glavom lako pokupio Cillessen, no Fonte je pao i svi su tražili jedanaesterac, međutim, Mallenco je još jednom odlučno odmahnuo glavom.

46' - Počinje drugo poluvrijeme na stadionu Dragao. Koeman je u svlačionici ostavio Ryana Babela, priliku će dobiti Quincy Promes.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - U prvome dijelu igrala je samo jedna reprezentacija - Portugal. Nizozemci se grčevito brane i, osim jedne kontre u kojoj Bergwijn nije znao što bi s loptom, nisu napravili niti jednu ozbiljnu prigodu. Portugalci napadaju u naletima i sve su bliže pogotku, no na ovako visokoj razini nikad se ne zna... možda Koeman izvuče asa iz rukava i uspije se izvući iz matne situacije.

Soccer Football - UEFA Nations League Final - Portugal v Netherlands - Estadio do Dragao, Porto, Portugal - June 9, 2019  Portugal's Bruno Fernandes reacts after a missed chance      Action Images via Reuters/Carl Recine
Action Images via Reuters

45' - Neće biti sudačke nadoknade i španjolski sudac šalje igrače na odmor.

44' - Još jedna šansa! Semedo je bio u sjajnoj situaciji, mogao je napraviti puno više iz toga svega, no na kraju je njegov udarac blokirao - pogađate - sveprisutni van Dijk.

38' - Pogodak visi u zraku! Bernardo Silva je poslao povratnu do Fernandesa, a njegov udarac odlazi samo malo iznad grede!

35' - I dalje prijete Portugalci! Cristiano je sjajno pronašao Guedesa na vrhu šesnaesterca koji šutira isprve, a van Dijk blokira njegov udarac!

29' - Dobra šansa za Portugalce! Fonte je pucao glavom nakon kornera, a Cillessen jedva obranio taj šut. Cristiano i De Ligt pali su u međusobnom duelu, ali nije tu bilo prekršaja.

Soccer Football - UEFA Nations League Final - Portugal v Netherlands - Estadio do Dragao, Porto, Portugal - June 9, 2019  Netherlands coach Ronald Koeman passes the matchball to Portugal's Cristiano Ronaldo   REUTERS/Rafael Marchante
Action Images via Reuters

25' - Zaredali su se manji prekršaji na obje strane. Još nema žutih kartona, ali je znatno usporen tempo utakmice. Ništa se bitno ne događa osim taktičke bitke po cijelom terenu.

17' - Sijevnula je kontra Nizozemaca, Bergwijn se sjurio prema golu, ali nije imao podršku suigrača i portugalska je obrana uz manje poteškoće uspjela riješiti tu opasnu situaciju.

12' - Ovo je bilo opasno! Bruno Fernandes je primio nisku loptu na rubu šestnaesterca i uputio dobar udarac po sredini gola, William Carvalho je bio u putanji te lopte i zasmetao, a Jasper Cillessen je refleksnom obranom spriječio njegov pokušaj!

9' - Udarac za statistiku. Bernardo Silva pucao je po golu, ali nije išlo ni blizu.

PORTO, PORTUGAL - JUNE 09: Bernardo Silva of Portugal battles for possession with Daley Blind and Virgil van Dijk of the Netherlands  during the UEFA Nations League Final between Portugal and the Netherlands at Estadio do Dragao on June 09, 2019 in Porto, Portugal. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

4' - Prva dvojbena situacija! Bernardo Silva je pao u šesnaestercu između dvojice nizozemskih braniča, no španjolski je sudac odlučno odmahnuo i pokazao da se igra nastavlja. Većinom domaća publika odmah je, razumije se, izviždala Mallenca...

1' - Počelo je veliko finale Lige nacija u Portu!

--------------------------------------------------

20.40: Ovoga trenutka igrači su izašli na travnjak stadiona Dragão u Portu. Glavni sudac je Španjolac Alberto Undiano Mallenco iz Pamplone kojemu će ovo biti posljednja utakmica u sudačkoj karijeri - lijepa je to gesta iz UEFA-e koja je omogućila španjolskome sucu da se oprosti na kraju 20-godišnje karijere u prvome, povijesnome finalu Lige nacija. Izvedene su himne obiju momčadi i sve je spremno za početak finala!

PORTO, PORTUGAL - JUNE 09: General view inside the stadium during an opening ceremony prior to the UEFA Nations League Final between Portugal and the Netherlands at Estadio do Dragao on June 09, 2019 in Porto, Portugal. (Photo by Jan Kruger/Getty Images)
Jan Kruger/Getty Images

20.25: Cristiano je uoči finala Lige nacije izjavio da 'još ima mnogo toga za ponuditi' misleći na igre u reprezentaciji i klubu. 34-godišnji napadač Portugala i Juventusa postigao je hat-trick protiv Švicarske te time omogućio Portugalcima plasman u prvo finale novog europskog natjecanja:

"Još uvijek se osjećam sjajno unatoč broju godina. To mogu zahvaliti svojoj kondicijskoj pripremi i radnoj etici. Najvažnije je biti jak u glavi, biti motiviran i sretan, a ja želim još dugo igrati, nastaviti davati sve od sebe i uživati u tome što radim", poručio je slavni Portugalac.

Soccer Football - UEFA Nations League Semi Final - Portugal v Switzerland - Estadio do Dragao, Porto, Portugal - June 5, 2019  Portugal's Cristiano Ronaldo celebrates scoring their third goal to complete his hat-trick   REUTERS/Susana Vera - RC19901D8FD0
REUTERS/Susana Vera

20.05: Nevjerojatan statistički podatak. Znate li koliko je igrača prošlo Virgila van Dijka u posljednje 64 (!) utakmice za Liverpool? Naravno - niti jedan! No, večeras će se u dresu reprezentacije suprotstaviti jednom od najboljih igrača svih vremena - Cristianu Ronaldu.

KIEV, UKRAINE - MAY 26:  Cristiano Ronaldo of Real Madrid CF competes for the ball with Virgil van Dijk of Leicester City FC during the UEFA Champions League final between Real Madrid and Liverpool on May 26, 2018 in Kiev, Ukraine.  (Photo by David Ramos/Getty Images)
David Ramos/Getty Images

19.45: Objavljeni su službeni sastavi.

Uefa je osmislila Ligu nacija kako bi reprezentacijama osigurala smislenije, natjecateljske utakmice, te ujedno smanjila broj prijateljskih ogleda. Večeras ćemo u Portu dobiti i prvog pobjednika tog novog europskog natjecanja, a za naslov se bore domaćin Portugal i Nizozemska.

Portugalci su aktualni europski prvaci, koji se nisu proslavili na Svjetskom prvenstvu u Rusiji prošle godine, dok su Nizozemci stigli s pomlađenom, ali vrlo zanimljivom i kvalitetnom momčadi, željni uspjeha nakon što se nisu uspjeli kvalificirati na posljednja dva velika natjecanja. Posljednji trofej bilo im je osvajanje Europskog prvenstva 1988. godine...

Pobjednik će dobiti 10,5 milijuna eura, poraženome u finalu ide devet milijuna. Od tog iznosa su za nastup u polufinalu već osigurali 4,5 milijuna eura. Jasno, novac ovdje neće biti u prvom planu, i jedni i drugi žele se upisati u povijest kao prvi osvajači Lige nacija, a kladionice malo veće izglede daju Portugalcima. U svakom slučaju, nadamo se zanimljivoj utakmici i uzbudljivom nogometu.

Posebna draž

Posebnu draž tom dvoboju daje podatak da će se izravno suprotstaviti dvojica velikih igrača, ponajboljih u svojim ulogama na terenu. Cristiano Ronaldo jedan je od najvećih napadača svih vremena, uz Lionela Messija ponajbolji svjetski nogometaš modernog vremena. O Ronaldu svi znaju sve, a njemu će se suprotstaviti Liverpoolov Virgil van Dijk. Otkako se priključio Redsima, nizozemski defenzivac postao je ponajbolji svjetski stoper, proglašen je najboljim igračem engleske Premier lige u prošloj sezoni, a s Kloppovom je momčadi osvojio Ligu prvaka i tako istaknuo kandidaturu i za Zlatnu loptu.

Njih dvojica posljednji put na terenu su se sreli u prošlogodišnjem finalu Lige prvaka u Kijevu, kad je Ronaldo na oproštaju od Reala slavio protiv Liverpoola. Naravno, odnosi snaga drukčiji su kad su u pitanju reprezentacije, ali mnogi u prvi plan guraju upravo duel dvojice kapetana, no nizozemski izbornik Ronald Koeman smatra da se cijela priča ne može svesti samo na njih dvojicu.

- To nije bitka između dvojice igrača, to je bitka između Portugala i Nizozemske. Znamo da je ponekad nemoguće dobro se braniti protiv Cristiana Ronalda. Najbolja stvar koju možemo napraviti je zadržati loptu i imati dobar posjed. Kad imamo loptu, tada Ronaldo ne može učiniti ništa u napadu - smatra Koeman.

Hat-trick u polufinalu

U sličnom kontekstu zbori i Van Dijk.

- Igramo protiv Portugala, a ne protiv Cristiana Ronalda. On je fantastičan igrač, ali Portugal ima vrlo dobru momčad i bit će teško. Moramo biti spremni. Veselim se toj utakmici, bit će to moje prvo finale s ovom reprezentacijom, dat ćemo sve od sebe da podignemo trofej i sve učinimo ponosnima - poručio je stasiti Nizozemac.

Ronaldo je hat-trickom u polufinalu sredio Švicarsku, a večeras će pokušati odvesti Portugalce do novog trofeja nakon slavlja na Euru u Francuskoj.

- Nizozemska je izvrsna momčad. Igraju jako dobro. Gledao sam ih u posljednjim utakmicama, imaju izvrsnu momčad sa sjajnim igračima. Imaju dobru kombinaciju mladih i iskusnijih igrača, što njihovu ekipu čini još jačom.

Da sve ne ostane samo na njima dvojici, tu je i vrući mladi talent Joao Felix, ofenzivac Benfice kojeg je izbornik Fernando Santos protiv Engleske u polufinalu postavio u početnu momčad Portugala.

- Gledao sam Europsku ligu, svi smo vidjeli Felixa. On je veliki talent pred kojim je svijetla budućnost. Ako ostane skroman i nastavi naporno raditi, može napraviti veliku karijeru - zajedno s De Ligtom i kolegama iz obrane imati puno posla protiv Ronalda i društva.

Pepe out zbog ozljede, Joao Felix ispada iz početnih 11?

Portugalci su se do završnog turnira Lige nacija probili u konkurenciji Italije i Poljske u skupini elitnog razreda, i to bez pomoći svoga kapetana i najboljeg igrača Cristiana Ronalda, koji se ipak vratio za samu završnicu. Protiv Švicarske je sve probleme riješio Ronaldo, no Nizozemska na papiru ipak izgleda kao jači i zahtjevniji suparnik, pa će biti zanimljivo vidjeti što će smisliti portugalski izbornik Fernando Santos.

Zbog ozljede desnog ramena izvan konkurencije je iskusni stoper Pepe, vjerojatno će ga zamijeniti Fonte. Danilo Pereira odradio je kartone, Moutinho bi mogao ući umjesto Fernandesa, a ni startna pozicija Joaoa Felixa nije sigurna. (gčm)

PORTO, PORTUGAL - JUNE 05:  An injured Pepe of Portugal is given asssistance during the UEFA Nations League Semi-Final match between Portugal and Switzerland at Estadio do Dragao on June 05, 2019 in Porto, Portugal. (Photo by Jan Kruger/Getty Images)
Jan Kruger/Getty Images

Linker
27. travanj 2024 05:18