Boris Kovacev / CROPIX
ŠPANJOLSKA U MALOM PRSTU

HRVATSKA NIKAD S TOLIKO ARGUMENATA ZA KONAČNI TRIJUMF NA PIRENEJIMA Rakitić 'čita misli' Enriqueu i s Modrićem mora slomiti najmoćniji dio Furije

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. rujan 2018. 14:45

Tko ne zna kako igra Španjolska, čak i ako nije pogledao subotnju utakmicu s Englezima! Njihov je nogomet tehnika, pokretljivost, posjed lopte i kombinatorika, u defenzivi su agresivni, u napadu nepredvidljivi, razlika je samo u klasi majstora koji ih predvode. Kad su to Xavi i Iniesta iz najboljih dana, onda stižu titule, nakon njihova oproštaja La Roja nema negdašnju moć, svi ti igrači koje Luis Enrique drži na popisu vrlo su dobri, ali rijetki vrhunski poput De Gee, Sergija Ramosa, Busquetsa, Isca

U malom prstu

No, ako o Španjolskoj dovoljno zna svaki ljubitelj nogometa kako je tek “u malom prstu” imaju hrvatski reprezentativci! Sedmorica igraju ili su igrali u Primeri. Danas će u Elcheu biti šestorica iz Reala i dvojica iz Barcelone u dresu domaćina, kojeg su negda, kao ostavštinu iz doba Franka zvali Furija, što u Španjolskoj gotovo više ne rabe. No od svih tih zvučnih imena iz Madrida i Katalonije veće zvijezde u Realu i Barceloni su Hrvati - Luka Modrić i Ivan Rakitić. To je jedan od pokazatelj da Vatreni moraju imati velike šanse.

Kako je Španjolskoj upravo igra u sredini terena tradicionalna moć, na njima je da je baš tu tuširaju, što ne mora nužno biti kroz posjed lopte, dovoljno je da iskažu lucidnost i kreativnost te igru Hrvatske učine konkretnom i ubojitom.

Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018  Croatia's Ivan Rakitic and Luka Modric speak with referee Cunyet Cakir at half time                REUTERS/Christian Hartmann
REUTERS/Christian Hartmann

Kad god bi Vatreni gostovali na Pirenejima, imali bismo golem respekt jer ovdašnji nogomet je krema. Čak i kad Španjolska ne postiže sjajne rezultate na velikim natjecanjima, njihovi dometi između njih su impresivni. Julen Lopetegui je na temelju toga dobio posao u Realu. No, nikad, baš nikad Hrvati nisu stigli ovdje s toliko argumenta na kontu. Koliko god je jasno da je i naša momčad dijelom u novom stvaranju. I trenutačno nekompletna.

Duje Čop, čiji je klub sada Valladolid, također je u ligi čiji klubovi imaju najbolje rezultate u Europi, a španjolske reprezentativce znaju iz odmjeravanja s njima ili kao suigrače Mateo Kovačić iz Reala, Šime Vrsaljko iz Atletica, Marko Livaja iz Las Palmasa i Mario Pašalić iz Elchea. Za Hrvate tajni kod Španjolaca ne bi smjelo biti, Rakitić usto “čita misli” izborniku Luisu Enriqueu pod kojim je igrao tri sezone.

Pitat će se i Hrvatsku

Puno će toga ovisiti o Vatrenima; kako će funkcionirati defenzivni blok, na koji način će djelovati u prekidima, koliko će biti koncentrirani… Španjolci su na Wembleyju demonstrirali motiv za Ligu nacija, no nema razloga da naš bude manji.

I dok su hrvatski igrači ostavili veliki trag u Španjolskoj, i aktualni, i tolike ranije generacije, pogotovo u devedesetima Šuker, Prosinečki, Jarni, Peternac… u HNL-u nije bio veliki broj Španjolaca.

Najznačajniji je Dinamov Dani Olmo, a za Rijeku je igrao Alex, brat aktualnog stopera La Roje Nacha.

U Hajduku je i sada Borja, no najčvršća poveznica hrvatskog i španjolskog klupskog nogometa vlasništvo je Baskijaca u Istri 1961. U taboru Puljana je na rosteru baš puno španjolskih zastava... Čak i više nego lani u Rudešu. Dulje niti vodile bi nas do niza nogometnih ljudi iz Hrvatske koji rade ili su radili za Španjolce. Kao treneri, akteri u omladinskim školama, skauti...

Linker
22. travanj 2024 14:30