Luka Modrić
 REUTERS/David Klein / REUTERS
EURO NOVA ŠANSA ZA GOLEM REZULTAT

HRVATSKA PROPUSTILA ENGLEZE PONOVNO BACITI NA KOLJENA, A I SUDAC NAS JE GURNUO U PROVALIJU Postalo je dosadno ponavljati, ali - što se to događa?!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. studeni 2018. 21:31

Kad se propusti šansa za prvo mjesto i Final Four te na kraju dana spuzne u drugi rang Lige nacija, okus mora biti gorak. A kad te pritom i sudac gurne u provaliju, logična je ljutnja na rasplet na Wembleyju. Pri vodstvu od 1:0 Marcelo Brozović imao je dvije šanse da dotuče Engleze, a nakon izjednačenja spasili su se izbijanjem s gol-crte nakon šuta Vide glavom, da bi golom u 85. minuti matirali Vatrene i otišli u četvrtfinale.

Zlatko Dalić na početku novog natjecanja nije postavio nikakav imperativ, osim da Hrvatska osvoji dovoljno bodova za poziciju nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Euro, u konačnici rasplet boli jer nevjerojatno je malo trebalo da Kockasti, unatoč šestici u Elcheu, budu na čelu. Imali smo završnicu četvorke 21 minutu.

No, nisu samo loši udarci Brozovića i jedno domaćinovo vađenje lopte koja gotovo da je bila u golu skrojili rezultat. Grčki sudac Tasos Sidiropoulos priznao je Engleskoj neregularan pogodak za 1:1, budući da je igrač koji je bacio aut nagazio na crtu, a još u 37. minuti nije sudio kazneni udarac za Hrvatsku nakon prekršaja na Kramariću. To su samo "naslovnice" njegove loše arbitraže neujednačenog kriterija.

Postalo je dosadno ponavljati da Hrvatska prima golove nakon prekida, i što se dogodilo: iz auta, kao od Danske na Svjetskom prvenstvu, pa nakon slobodnog udarca. Ima li tome kraja? Dalić će nešto morati učiniti.

No, ni jedna od napisanih činjenica ne mijenja da se Engleskoj mora čestitati na pobjedi. Dominirali su, napadali, i oni kreirali dobre šanse da ranije zatresu mrežu. Nisu se predali kad su im "bookmakeri" već rušili koeficijente. Silno su se htjeli revanširati za poraz u polufinalu Svjetskog prvenstva i napravili veliku stvar za otočki nogomet. Lica su im bila ozarena, lebdjeli su od sreće. Kad se već toliko piše o karakteru, njihovu se u ovom meču nema što spočitnuti.

Hrvatska na kraju fantastične 2018. nije dobila desert, brojni navijači koji su istaknuli transparent "Zapamtite Vukovar" ostali su bez još jedne konačne radosti, pogotovo Hrvate peče što je to protiv rivala s kojim se baš vole nadmetati. Ali kad se sjetimo srebra iz Rusije, tuga neće dugo trajati…

Dalićeva momčad je sa Španjolskom odigrala hrabru utakmicu, s Engleskom osjetno slabiju, ali i kad nikoga ne impresioniraju, naši dečki imaju kvalitetu da budu pred pobjedom na Wembleyju. To govori o moći i opravdanim očekivanjima za sljedeći ciklus.

Engleska je prednjačila u kombinatorici i posjedu lopte, kao da se ne radi o Otočanima, nego o kakvoj latino ekipi. Hrvatska u velikim periodima utakmice nije imala ništa osim borbe da ne primi gol iz kontri, kao u prvom poluvremenu, ili smo zahvalni Sterlingu i Kaneu što to nisu kaznili. Kako je samo igrao Fabian Delph, kao da je svjetska klasa, iako kod Guardiole u Manchester Cityju skuplja mrvice od minutaže. Dalo im se prostora…

'Posjed lopte', što je to, vjerojatno bi se čudili Dalićevi igrači da ste za tako neobičnu pojavu za njihov način igre upitali nakon pola sata igre. Jednostavno, svjetski doprvaci nisu se mogli dodati. Zna biti takvih problema i s Rakitićem, a Vlašić, koji ga je zamijenio u gradnji akcija, u tome se nije snašao. Trčao je i trudio se pokrivati, pa je u nastavku dao obol kod gola Kramarića.

I kad bi se našla koja lopta na nozi na dobroj poziciji za udarac, od pogreške Pickforda u drugoj minuti do nekoliko kasnijih akcija, to je bila kopačka najlošijeg šutera Ante Rebića. Opet silno angažiranog, ali još jednom je eskaliralo i - tehnički nedorađenog igrača. Već u 46. minuti zamijenio ga je Josip Brekalo.

No, nakon gola Kramarića u 57. minuti, kojem su prethodila tri lažnjaka vatrene "devetke" i odbijanac Diera, naši su bili sve opasniji. Brekalo prema naprijed može biti vatra, Perišić je nekoliko puta prijetio. Probijao se, pucao… Englezi su se iščupali i vinuli u orbitu kad nakon faze dvoboja u kojem je Hrvatska pokazala najviše. No, tako je to nerijetko u nogometu.

Šime Vrsaljko vrlo je rano izašao, obrana je tek potom bila nešto stabilnija. Antonio Milić je uglavnom korektno odradio posao, ali Tin Jedvaj bio je osjetno slabiji nego sa Španjolskom, kao da je imao višak samopouzdanja, često se nepotrebno zalijetao. Lovren je bio najbolji u obrani, a Modrić u vezni osuđen na okomita proigravanja jer nije bila prave suradnje.

Engleska je u igri bila bolja, no Hrvatska je imala vodstvo i šanse da je svejedno opet baci na koljena, no Southgatovi igrači uz asistenciju suca ovaj su put našli prolaz do trijumfa i golema slavlja. Za nas je velika stvar što su Vatreni na takvim razinama da igraju najveće utakmice. I da ih se maksimalno poštuje. A Euro je nova šansa za golem rezultat.

Rezultati by SofaScore

Linker
23. travanj 2024 19:57