Denis Doyle/Getty Images
IMA ŠPANJOLCE U 'MALOM PRSTU'

HRVATSKI INSAJDER IZ ŠPANJOLSKE OTKRIVA NAJVEĆU SLABOST 'FURIJE' I NAJVEĆU SNAGU VATRENIH 'Zadnja linija naša je šansa, a on je igrač prevage'

MATE BILIĆ Bivši hrvatski igrač danas je skaut jednog od klubova Primere i zna sve o španjolskoj reprezentaciji
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. studeni 2018. 12:09

Prije dva mjeseca Mate Bilić našao se u ulozi stručnog TV komentatora nakon “šestice” koju je Hrvatska dobila u Elcheu. S jedne strane dobra je vijest da zna sve o Španjolcima, a s druge, nije bila ugodna pozicija komentirati takav poraz, komentirati igru, rezultat, atmosferu....

- Nema nikad neugodnih ni dobrih situacija. U nogometu moraš biti na sve spreman. Premda se takvo što neće ponoviti. Mislim, na utakmicu iz Elchea - kazao je Mate Bilić.

Kako i sam reče, spremno je dočekao pitanja o Španjolcima, jer nekoć je igrao na Pirenejima, a potom se angažirao i kao skaut jednog od klubova iz Primere. Ima Mate Bilić Španjolce u “malom prstu”.

- Danas svi prate, nije to neka novost. Zna se sve o Španjolcima i zanimljivo ih je pratiti. Posebno otkada je došao Luis Enrique koji propisno izrotirao momčad. Uveo je puno novih igrača, među njima meni posebno zanimljivog stopera Espanyola Marija Hermosa za kojeg je Real spremio ponudu od 7 milijuna eura u zimskom mercatu. Promijenila se Španjolska i Enrique još uvijek traži idealnu postavu. Vratio je i Jordi Albu u momčad, ali koliko god rotirao, ima jasnu viziju igre. Inzistira na visokom presingu i brzoj tranziciji nakon oduzete lopte. To je nogomet koji danas mnogi žele igrati, ali rijetkima uspijeva.

Zapresic, 140418.
SRC Zapresic.
Utakmica 29. kola HT Prva hrvatska nogometna liga,
NK Inter - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Mate Bilic (L).
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Španjolci su sjajno započeli Ligu nacija, osvojili maksimalnih šest u dva susreta i onda su zapeli protiv Engleza. Je li to recept kako igrati s Furijom? Ili to vrijedi samo za njihove domaće utakmice?

- Englezi su ih iznenadili. Očekivao je Enrique reposjed i taktičko zatvaranje, ali Englezi su jurnuli prema golu preko brzih krila Rashforda i Sterlinga. Pridodao im se Kane i na brzinu su došli do 3:0. Međutim, ono što su Španjolci pokazali u tim trenucima, vrijedi istaknuti. Nisu se zbunili, nisu odustali od svoje igre. Do kraja utakmicu mogli su i preokrenuti utakmicu, ali nisu iskoristili šanse. A stvorili su ih... Napadali su do zadnje sekunde kao da se igra barem još jedno poluvrijeme.

Gubili su, a igra je ostala ista. Jasno je, ima Enriqeova Španjolska karakter i znanje, ali ipak je od najvećeg kandidata za prvo mjesto došla do pozicije da može sve izgubiti.

Zato je utakmica 50-50. Nije za četvrtak bitno što se dogodilo u Elcheu. To je izoliran slučaj, utakmica koja se dogodilo i gotovo.

- U Maksimiru prvi put istrčava svjetsko srebro pred navijačima. Uz to, Vatreni imaju još uvijek šansu biti prvi u skupini. Jasno, nisu Španjolci lagan zalogaj, ali ima i Hrvatska svoje adute.

Gdje su prednosti, a gdje mane s obje strane?

- Vezni red u najjačim ekipama drži ključeve uspjeha. Takva je situacija kod Španjolaca, ali i Vatrenih. S jedne strane Modrić, Rakitić i Brozović, s druge Saul, Alcantara, Busquets i Rodri iz madridskog Atletica. Obje momčadi imaju problema s “devetkom”. Morata i Costa nisu u pravoj formi, čudi me da nema Paca Alcacera u reprezentaciji. S druge strane, odlaskom Mandžukića, problem je i kod Hrvatske. Kramarić je u dobroj formi, ali dobro je znano da nije prava devetka. Zato utakmici prevagu daju krila i veznjaci.

ALICANTE, SPAIN - SEPTEMBER 11:  Dani Carvajal of Spain evades Mateo Kovacic of Croatia during the UEFA Nations League A Group four match between Spain and Croatia at Estadio Manuel Martinez Valero on September 11, 2018 in Elche, Spain.  (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
Denis Doyle/Getty Images / Getty Images

Što mogu hrvatska krila i veznjaci, to nas najviše zanima? Gdje je prolaz, gdje su koridori za Vatrene kod Furije?

- Perišić je za mene igrač prevage, a zadnja linija Španjolske naša šansa. Ozlijedio se Nacho Fernadez prošle nedjelje u Vigu, a Ramos je upravo u tom susretu još jednom potvrdio da se pokraj njega stvaraju prilike. I Carvajal je ozlijeđen, morat će Enrique mijenjati u obrani, zato kažem, zadnja linija je šansa. Jasno, s raspoloženim Perišićem, Karamarićem i Rebićem koji je za mene uvijek prije desno krilo nego “špica”. Pronađeno li uz to način kako parirati njihovu visokom presingu, stvaramo preduvjete za pozitivan rezultat.

Toliko od Mate Bilića. Kada su Španjolci u pitanju, nema “tople vode”. Puno toga se zna i treba se samo prepustiti nogometnom užitku.

- Jako se radujem zagrebačkom dvoboju. Za mene je to kao utakmica nekog polufinala europskog ili svjetskog prvenstva. To je donijela Liga nacija. Da se takve tri nogometne veselila poput Engleske, Španjolske i Hrvatske mogu naći u istoj skupini, da svaki njihov dvoboj odlučuje o konačnom plasmanu u skupini. Zato je i svaka utakmica tako zanimljiva.

Linker
25. travanj 2024 02:36