CROPIX
OKRŠAJ DIVOVA PREPUN EMOCIJA

ZLATKO DALIĆ NAJAVIO DRAMU NA WEMBLEYU: 'Bit će luda utakmica, ali ne može nama Engleska nikako uzvratiti! Možda oni žele da se nogomet vrati kući...'

ZLATKO DALIĆ Izbornik Hrvatske najavio je sutrašnji ogled s Englezima
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 17. studeni 2018. 17:00

It's Coming Home. Pjesma koja je izazvala toliko prijepora ovoga ljeta u Rusiji, uzbudila duhove naših nogometaša uoči polufinala protiv Engleske (reakcija Luke Modrića!), bila je top-tema i ovoga puta, na press-konferenciji Zlatka Dalića na Wembleyju. Hoće li ta pjesma biti motivacijsko gorivo za presudnu utakmicu Lige nacija?

- Ne treba nama veći motiv od utakmice na jednom od najljepših i najvećih stadiona na svijetu. Potpuno mi je jasna engleska želja da se vrate u svjetski vrh i da osvajaju trofeje. Ono što mi želimo jest biti prvi u skupini, a motiv će nam biti 80.000 navijača na Wembleyju.

S obzirom na to da je ovo već treća utakmica Engleske i Hrvatske u posljednja četiri mjeseca, moglo bi se već govoriti o rivalstvu.

- Poznajemo se jako dobro i naravno da postoji rivalstvo. Ne treba smetnuti s uma da smo mi samo sportski suparnici i da to gledamo pozitivno. Motiv Engleza za revanš za ono što se dogodilo u Moskvi je dobar, i mi smo isto postupili pripremajući se nekidan za utakmicu sa Španjolskom, htjeli smo pobijediti da bismo lakše zaboravili onih 0:6. Ova utakmica nije i nikada neće biti važna kao polufinale Svjetskog prvenstva, ali obje reprezentacije žele pobjedu.

Nekako su svi na press-konferenciji htjeli vjerovati da će ovo biti luda utakmica, utakmica u kojoj će oba protivnika tražiti pobjedu pod svaku cijenu. Sustav je natjecanja takav; kao što je Gareth Southgate napomenuo, netko se u Ženevi tapša po leđima.

- Veliko je naše poštovanje prema Englezima, namučili su nas u Moskvi i u Rijeci. Prema naprijed imaju strahovito brze igrače, Sterlinga, Rashforda, ali ja se prije svega brinem zbog nas. Premalen je razmak između dviju vrlo jakih utakmice, protiv Španjolske smo se iscrpili i potrošili. Neće nam se biti lako oporaviti. Toga se bojim, nikako protivnika. Znamo što nam je činiti, u čemu smo dobri. Moramo biti čvrsti i agresivni u bloku da bismo spriječili njihova najjača oružja, a to su kontra, polukontra i prekid.

Izbornik Hrvatske nije zadovoljan terminom utakmice, rano poslijepodne. Još manje vremena za odmor.

- Stvarno je rano i to je jedna od stvari koje nam ne ide na ruku. Kako nam je ovo posljednja utakmica u ovoj godini, htjet ćemo je zaključiti na pravi način. Za mene bi to bio i neriješeni ishod, dakle 1:1, 2:2... Tako bismo osigurali ostanak u elitnom razredu Lige nacija i bili bismo među deset nositelja kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Puno je toga u igri, dat ćemo sve od sebe, ali moramo svi biti svjesni da ne igramo protiv bilo koga. Engleska je jaka! Nismo mi bahati i prepotentni da dođemo ovamo i kažemo da ćemo sigurno pobijediti. Šteta je što nas sputava umor, moram to još jednom naglasiti, iako ne tražim izliku.

Opet se vratio na brzinu engleskih napadača, kaže, nekada su prebrzi.

- Ključno je biti kompaktan, jedan uz drugog, ne smije nam se događati da ispadamo. Istovremeno, moramo kroz svoju igru tražiti način kako ih ugroziti. Nama treba pogodak.

Dalić je naglasio da Engleska sa Southgateom igra pravi nogomet, nastoji kroz posjed dominirati, ali je upozorio na jednu od njihovih opcija u kojoj se koristi Sterlingova brzina.

- Ako im ne prođe prva opcija, Pickford će ispucati loptu prema Sterlingu, a njihov vratar, za mene, ima najbolji dugi pas od svih svjetskih vratara, baš precizan. Nije im to stil, ali mogu i tako. Sterling je primjerice tako dao gol Španjolcima. Wembley je velik i širok, puno je prostora.

Tko bi rekao da je Daliću ovo već 19. utakmica na klupi Vatrenih? Vrijeme leti, reprezentaciju je preuzeo u kriznoj situaciji prije 13 mjeseci.

- Pogledajte s kim smo igrali samo ove godine, počevši od Perua, Meksika, Brazila, pa Svjetsko prvenstvo, Liga nacija... Ne može ljepše. Rekao bih da u mom mandatu samo jedna reprezentacija nije bila zvučna, iz najjačih redova, a to je Jordan; sve su ostale same po sebi bile spektakl. Spektakl imamo i na oproštaju od ove godine.

Tko će zamijeniti Ivana Rakitića? Tko će igrati lijevog beka?

- Odlučili jesmo, ali to ćete vidjeti tek sutra.

DALIĆ: Lovrenom ću razgovarati

Zlatko Dalić i Ivan Perišić mudro su odbili ulaziti dublje u rasprave o Dejanu Lovrenu i njegovim aktivnostima na društvenim mrežama nakon pobjede nad Španjolskom.

- Ja ću s Dejanom razgovarati i reći mu što mislim o tome, ali svatko od nas ima svoju glavu i pravo na mišljenje. Ne, neću vam reći što ja o tome mislim, to će biti moja i njegova stvar - rekao je izbornik.

- Što da ja dodam o tome? Bolje je razgovarati o utakmici - kratak je bio Perišić

Linker
19. travanj 2024 10:22