REUTERS/David Klein
VELIKA BITKA NA MITSKOM WEMBLEYJU

JEDNA JE STVAR I DALJE VELIKI PROBLEM ZA HRVATSKU, ENGLEZI SU NAS MOGLI NAKRCATI GOLOVIMA Ali postoji i nešto što daje Vatrenima razlog za optimizam

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 19. studeni 2018. 09:01

Eto, izgubili smo tu veliku bitku na mitskom Wembleyju, možemo žaliti što naši nisu izdržali, što su podlegli pod jurišima domaćina u završnici susreta, ali na kraju treba priznati da su “Three Lions” zasluženo pobijedili. Englezi su predveli ustrajnu, vrlo dobro organiziranu igru, pa nisu isključivo bubali loptu, preskakali igru, nego su gradili napade, tražili prolaze. Moglo je biti i drugačije, ono da je Marcelo Brozović u 76. minuti, kod našeg vodstva, realizirao pravu priliku za 2-0. Kad se to nije dogodilo, naši su pali u završnici, primili smo dva gola poslije prekida.

Kad bismo sudili po prvom poluvremenu, onda su nas Englezi mogli nakrcati golovima, barem dva ili tri, koja je spriječio naš vratar Lovre Kalinić. Jedva se dočekao odlazak na odmor, u svlačionici kao da su se Modrić i drugi pribrali, resetirali i rezultat je bio ne samo vodeći gol nego i sigurnija igra. Kramarić je izveo jednu minucioznu akciju, bolje reći savršeni šut za 1-0, pa su “vatreni” odjednom dobili krila, u otvorenom nadmetanju bili su bolji do fatalne 78. minute i izjednačenja. Ono se dogodilo ipak pod čudnim, za naše nesretnim okolnostima. Otad smo opet djelovali raštimano, izgubljeno, kao da nas je gol Lingarda ošamutio, grogirao, tako da je nokaut, koji je uslijedio u 85. minuti, izgledao logično, Kane nas je dotukao.

U prvom poluvremenu smo se provukli, otišli na odmor s još otvorenim rezultatom za ostanak u elitnoj grupi, ali i s mogućnostima za plasman dalje. I to zahvaljujući našem vrataru, Lovre Kalinić se u nekoliko navrata raskrilio, spriječio opasne završne udarce u našu mrežu (dva puta Sterling u 11. i 16.). Naša obrana djelovala je probušeno, ono što je neshvatljivo ili barem neočekivano jest da su Sterling i Rashford prolazili, ulazili kroz trbuh naše obrane bez problema.

Ta dva igrača kao dva napadačka vraga mučili su, mrcvarili našu obranu, probijali su se, što je ipak čudno kroz stoperski tandem naše reprezentacije. Odavno se Lovren i Vida nisu doimali tako izgubljeno. Hendikep je nesumnjivo, još jednom, to što je igru morao napustiti Vrsaljko, jer bez obzira na to što Jedvaj od tada na desnom i Milić na lijevom boku nisu imali fatalnih grešaka, ali je sveukupno obrana postala klimava.

U ovom dvoboju došla je do izražaja poznata prednost Engleza s izvođenjem prekida, odnosno notorna slabost našeg obrambenog zida u defenzivnom skoku.

Sveukupno, bez obzira na poraz i na niz pokazanih slabosti u obrambenoj igri, kao i bez obzira na činjenicu da u premijernom izdanju Lige nacija nismo opstali u elitnom razredu, ipak se nakon onih 0-6 u Elcheu i mršavih 0-0 u Rijeci može naći niz pozitivnih detalja, koji nude optimizam za sljedeće ispite u kvalifikacijama za Euro 2020. A to je u prvom redu spoznaja da je u posljednje dvije utakmice proširen igrački kadar s mlađim snagama.

Rezultati by SofaScore

Linker
16. travanj 2024 14:32