Španjolska
 REUTERS/Heino Kalis / REUTERS
LA ROJA JE NAJBOLJA U SKUPINI

LEGENDARNI STRUČNJAK S GOLEMIM ISKUSTVOM U ŠPANJOLSKOJ ANALIZIRA DVOBOJ NA MAKSIMIRU Evo gdje vidi najveću šansu Vatrenih: 'On je sklon kiksevima...'

SERGIJE KREŠIĆ Hrvatski stručnjak s golemim iskustvom u Španjolskoj usporedio reprezentacije po linijama igre
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. studeni 2018. 21:45

Sergija Krešića zatekli smo u Marbelli, uz Split njegovoj drugoj životnoj destinaciji.

- Užitak je biti u Španjolskoj i imati taj privilegij gledati nogomet na Pirenejima. Ne samo onaj u Primeri, jer kvalitetnih utakmica ima i u drugoligaškoj konkurenciji - krenuo je Krešić i bez pitanja.

Prije utakmice sa Španjolskom kompletnijeg sugovornika teško je pronaći. Davne 1987. započeo je trenersku karijeru u Španjolskoj, vodio je 10 klubova. Zna sve o Španjolskoj, posebno o njihovu novom izborniku Luisu Enriqueu.

- Unatoč velikom igračkom rejtingu i trenerskim uspjesima s Barcelonom, madridski tisak dočekao je Enriquea s dosta skepse. Međutim, dvije pobjede sve su promijenile. Pritom je jasno da Enrique stvara ovu Španjolsku za sljedeće Europsko i Svjetsko prvenstvo. Slično kao i Dalić u Hrvatskoj.

Tom Dubravec /  CROPIX
CROPIX

Što je promijenio Luis Enrique u igri Španjolske?

- Igraju agresivnije, s većom dubinom. I okomitije u fazi napada.

Kalinić u lige Petice

Kako im se “dogodila” Engleska? Primili su tri pogotka u 22 minute...

- Španjolski reprezentativci vrhunski su igrači, ali ako nisu koncentrirani, rade pogreške kao i svi ostali. Nisu Engleze do kraja shvatili ozbiljno, očito je pristup bio upitan i Englezi su to iskoristili. Međutim, kada su u drugom dijelu Španjolci preuzeli kontrolu igre, stvorili su šansi za 10 pogodaka. Engleska nije za podcijeniti, velika je reprezentacija prepuna klasnih igrača i ne treba im puno za pogodak. Ali, ukupno je Španjolska nadigrala Engleze. Istina, izgubila je utakmicu, međutim ne bih rekao da su igrom razočarali.

Ali, Španjolci su pokazali da se može protiv njih igrati i zabijati golove. Krešiću smo kao sugovorniku primarno namijenili ulogu “procjenitelja”, stručnjaka koji će usporediti kvalitetu dvaju večerašnjih suparnika kroz igračke linije. Usporedbu smo krenuli od vratara - De Gea vs. Kalinić. Za Krešića nema dvojbe tko je u prednosti.

Nenad Dugi / CROPIX
CROPIX

- De Gea! Brani u velikom klubu, ima kontinuitet i strašno se trudi da ga Real vrati natrag. Oba vratara su kvalitetna, međutim, ruku na srce, Kalinić treba otići u jaču ligu da bi potvrdio svoj golemi potencijal. Lige Petice destinacija su za njega i sigurno je da bi u jačoj konkurenciji još više napredovao. Dobio bi ono što ima De Gea, seriju utakmica na vrhunskoj razini u klupskom nogometu.

Alba kao prevaga

U obrani je Krešić također skloniji Španjolcima, premda u hrvatskoj javnosti ima priličan broj zagovornika teze da je Ramos “kiks igrač i šansa suparnika”.

- Činjenica je da Ramos ima česte padove koncentracije. Ponekad djeluje previše samouvjereno. Kao da mu nitko ništa ne može i zato se dogodi da Španjolska ili njegov Real prime lagana pogotke. Ali, vjerujte mi, Ramos je sjajan igrač. Dešnjak koji podjednako kvalitetno igra i lijevom nogom, ima sjajan skok. Kada je maksimalno koncentriran, nema mu ravnog. Tko će s njim u stoperski tandem i za mene je nepoznanica, jer nema Nacha. Lijevi bek Alba stvara prevagu, on je i bek i napadač. S druge strane, Hrvatska ima problema na obje bočne pozicije, jer Vrsaljko nema kontinuitet, lijevog beka tražimo. Španjolska je momčadski jača u zadnjoj liniji.

Potkovani igrači

Kakva je “vaga” u sredini terena?

- Hrvatska po imenima posjeduje jasnu prednost. Ali, samo ako je kompletna. Svaki izostanak igrača iz terceta Modrić - Brozović - Rakitić stvara nam problem, jer nemamo širinu kadra poput Španjolaca. Prednost u veznom redu ima Hrvatska, ali naglašavam, svježa i kompletna Hrvatska. Vatrenima pariraju Busquets, Saul i netko iz mlađe garde poput Rodrija. Ali, sve su redom brzi, tehnički potkovani igrači puni trkačkog potencijala i motiva za dokazivanje. Međutim, prednost u sredini terena dajem Hrvatskoj, jer s Modrićem, Rakitićem i Brozovićem u pravom izdanju Vatreni imaju prevagu u sredini terena.

Tko je jači u napadu? Veliki aduti s obje strane, sve redom igrači brzine i realizacije.

- Istina, čak bih rekao da su poravnati u napadačkom arsenalu. Hrvatska probojnija po krilima, a Španjolska šira u izboru “devetke”. Perišić i Rebić kao dva potentna krila protiv Isca i Asensija koji ipak ima dosta oscilacija u svojim izdanjima. Međutim, kada pričamo o napadu, onda nikako ne treba zanemariti ofenzivni kapacitet Jordija Albe. Rekli smo, bek s mogućnostima krilnog napadača, pa se kao takav često priključuje i stvara višak u ofenzivnom segmentu. U špici su konkurencija Morata, zatim Aspas i Rodrigo iz Valencije. I u tom dijelu ponovno se potvrđuje širina koju imaju Španjolci, jer mi imamo Kramarića kao igrača iz Lige prvaka. Napadača s formom, ali bez prave alternacije na najvišoj razini.

Imaju i dulju klupu

Kada se sve zbroji, dojma smo da je Španjolska najveći favorit za prvo mjesto.

- Za mene nema dvojbe, Španjolska je najbolja reprezentacija ove jake skupine.

Znači li to da je Furija izraziti favorit i u večerašnjem maksimirskom ogledu?

- Nipošto! Zanos koji imaju hrvatski navijači fascinira španjolsku javnost i daje snagu našoj reprezentaciji. Samo još da zaborave na te baklje i topovske udare, da navijaju kako najbolje znaju. Zato, ma koliko Španjolci pojedinačno bili kvalitetniji, ma koliko imali i dulju klupu, ipak su obje reprezentacije u poravnatom odnosu večeras na Maksimiru.

Linker
24. travanj 2024 00:06