Charles McQuillan/Getty Images
SAVRŠEN UČINAK

NEVJEROJATAN SREĆKOVIĆ ILI ČUDESNI GENIJ!? Kritičari Roberta Prosinečkog su na mukama i ne mogu se odlučiti, a Hrvat im je donio najvažniju stvar

ROBERT PROSINEČKI Hrvat na klupi BiH ima savršen učinak, a njegovi kritičari ne mogu se odlučiti
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 18. listopad 2018. 00:28

U postizbornoj depresiji kakva vlada u Bosni i Hercegovini svaka lijepa priča više je nego dobrodošla, a jednu takvu upravo ispisuje Robert Prosinečki s reprezentacijom Bosne i Hercegovine. Da se razumijemo, niti će serija pobjeda BiH momčadi natjerati ljude da se ne obaziru na novo poskupljenje goriva ili da lakše podnesu to što umire još jedan (rijetki) gospodarstveni gigant, niti će se krug onih koji žive u Bosni i Hercegovini, a koji vole nacionalnu momčad te zemlje, povećati nakon nove pobjede, 2:0 protiv Sjeverne Irske. No, definitivno je Prosinečki napravio velik posao s tom reprezentacijom, da je vratio vjeru u nju, poljuljanu nakon dvije uzastopne neuspješne kvalifikacijske kampanje.

Zapravo, jedini razlog što nema očekivane euforije nakon tri sigurne pobjede u skupini 3 B lige nacija je što navijači još nisu shvatili smisao i važnost Lige nacija, što još mnogima nije jasno što BiH zapravo dobiva time što će osvojiti skupinu, osim što će nagodinu igrati s puno jačim reprezentacijama nego su Austrija i Sjeverna Irska.

Ali, sasvim sigurno, Prosinečki može uživati, jer ima i rezultat i kemiju u momčadi, a i podršku javnosti. Doduše, još uvijek rezerviranu, jer i dalje je veliki broj onih koji ne mogu vjerovati koliki je Prosinečki ‘srećković’. Njegova momčad pobijedila je Sjevernu Irsku oba puta, u Belfastu su Irci imali 26 pokušaja na gol, u Sarajevu su triput pogodili vratnicu, a savjetujemo vam da na Youtubeu pogledate ono što je promašio Gavine Whyte u ponedjeljak na Grbavici.

Svlačionica mu vjeruje

- Irci jesu imali tri vratnice, ali moji momci bacali su se ‘na glavu’ i zasluženo smo pobijedili - kazao je Prosinečki poslije utakmice.

I upravo je to jedan od najvećih dobitaka Prosinečkog, uz devet bodova koliko ima nakon tri utakmice, jer njegov prethodnik Mehmed Baždarević osim što je gubio važne utakmice pred kraj svog mandata očito je izgubio i svlačionicu.

Dosta moralnih pobjeda

- Ciklus u kojem radimo je kratak, ali vjerujem da imamo korektan i profesionalan odnos. Meni već sada ličimo na pravu reprezentaciju, imamo niz od osam utakmica bez poraza i stvaramo pobjednički duh, koji je vrlo važan - dodao je Prosinečki.

Početak i prvi dojam uvijek su vrlo važni, a hrvatski stručnjak na BiH klupi imao je početak iz snova. Daleko od toga da je Prosinečki unio renesansu u tu momčad. Kako je jedan kolega dobro sažeo, BiH pod Prosinečkim “nema sjajnu igru, ali je izuzetno efikasna’. Efikasnost je u današnjem nogometu najvažnija stvar i možda je to najbolja stvar koju je Robert Prosinečki donio BiH nogometu. U prošlosti je bilo puno utakmica u kojima bi BiH bila ravnopravna ili nadigrala protivnika, ali svejedno bi izgubila. A ljudima je dosta ‘moralnih pobjeda’...

Veliki Žuti ‘oživio’ Miralema Pjanića

Ono što je jedan od najvećih uspjeha Prosinečkog, osim, naravno, pobjeda i dobre atmosfere, sasvim sigurno je to što je ‘oživio’ Miralema Pjanića kada je njegova uloga u reprezentaciji u pitanju. Zvijezda Juventusa uvijek je bila kritizirana zbog svojih igara u reprezentaciji, ali ne samo svojom krivicom. Stil kakav gaji Prosinečki ili pozicija koju mu je dodijelio, očito odgovara Pjaniću koji je briljirao u ponedjeljak, asistiravši Džeki za jedan gol, ali i drugi koji je neopravdano poništen.

Miralem Pjanić
Srdjan Stevanovic/Getty Images / Getty Images
Miralem Pjanić, veznjak Juventusa i reprezentativac BiH, najvrijedniji je Ramadanijev klijent

- Otkad sam ja ovdje ovo je najbolja njegova utakmica, ali i kada ne igra dobro on je jedan od naših najvažnijih igrača. Pogodili smo mu i poziciju i mogu mu samo čestitati, večeras je bio možda i najbolji - rekao je Prosinečki poslije utakmice.

Linker
18. travanj 2024 15:16