Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
RAZGLEDNICA IZ ŠPANJOLSKE

NIKAD TOLIKO ZANIMANJA ZA VATRENE Dočekuje ih se poput Rolling Stonesa, a pamti se i legenda Dinama: 'Pa je li to onaj s dužom kosom, gdje je sada?'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. rujan 2018. 22:01

Elche više od deset godina nije imao utakmicu španjolske reprezentacije i jučer se užurbano spremao za spektakl. Hrvatska u ovoj zemlji nikad nije tretirana s toliko zanimanja i divljenja, iščekivanje u gradu bilo je kao da dolaze Rolling Stonesi.

Prije tri godine Španjolski savez ovdašnjem je klubu uskratio licencu i bacio ga u drugu ligu. Novi predsjednik Luis Rubiales, čiji je nadimak Pundonor (hrabrost), ponudio je Elcheu satisfakciju i ruku suradnje.

Obilazeći u ponedjeljak prijepodne stadion Manuel Martinez Valero, čije je ime po pokojnom legendarnom klupskog predsjedniku, čovjek poželi s tim ljudima sjesti i popiti kavu. Na blagajne stalno dolaze novi navijači, u kafićima kibici listaju novine i čavrljaju o nogometnim temama, a djelatnici se rastrčali, jedni s ljestvama, kao nešto dotjeruju, drugi na terenu, treći u ložama… Da sve bude tip-top. Kako osjetiti “bilo naroda“? Morali smo zapodjenuti komunikaciju.

Moskva, Rusija, 150718.
Stadion Luznjiki.
FIFA Worl cup Russia 2018.
Nogometna utakmica finala svjetskog prvenstva Rusija 2018, Francuska - Hrvatska.
Na fotografiji: Hrvatska reprezentacija.
Foto: CROPIX
CROPIX

- Hrvatska? Jako lijepo ste igrali na Svjetskom prvenstvu, baš me zanima da vas vidim uživo - komentirao je stariji gospodin, predstavio se kao Fernando.

- Tko ste vi? - uletio je mladić, u radnoj odmori.

Novinar iz Hrvatske.

- A, super. Modrić, Perišić, Kovačić, Rakitić, imate svjetske igrače, baš svjetske - raspričao je vedri mladić.

- Ali nemojte me pitati tko će pobijediti. Moje je srce španjolsko. Reći ću vam - España.

Svjetski igrači

Pa i vi imate vrhunske igrače, komplimentirali smo La Roji.

- Imamo, kako ne, De Gea…- i razmišlja… - Ne mogu se sjetiti nikoga više.

Sergio Ramos, Isco, htjeli smo pomoći.

- Jesu, jesu, dobri su, ali htio sam reći baš svjetski.

Imamo mi i Marija Pašalića. Znate tko je on?

- Znam, sjećam ga se, dobar igrač, ali brzo je otišao - pričao je, a oči nam krenule prema fan shopu u kojem su ovih dana u prvom planu nacionalni dresovi, čak ispred bijelo-zelenih domaćih.

Vladimir Dugandzic / CROPIX
CROPIX

Jeste li čuli za Milivoja Bračuna, on je prije tridesetak godina nosio odoru Elchea?

- Bračun? Oprostite nisam, pa tek mi je 21 godina. Eto, moram se vratiti na posao - i krene, kao nešto mjeri, jer kad se Španjolci ovdje sa Sredozemlja, a more je 11 kilometara od grada, prime posla, to je odmah za snimiti dokumentarac. No, u Elcheu su u kožarskoj industriji i proizvodnji cipela uvijek bili jako uspješni.

- Bračun? Mislim da ga pamtim, pa je li to onaj s dužom kosom? Pa gdje je on sada? - pomalo nas je iznenadio Fernando, dok je u jednom sportskom listu čitao - drugoligašku stranicu.

Zaštićene palme

Martinez Valero jako je volio Bračuna, a on je i dan-danas prijatelj s njegovim sinom. Iako Milfa u Elcheu nije bio pet godina. Španjolski novinari su ga dosta zvali ovih dana, no neće doći na utakmicu.

I eto opet Alvara. Kao Alvaro Morata, kazali smo.

- Uf, tako je - razvio je smiješak od uha do uha.

REUTERS/Lee Smith
REUTERS

Tko je, po vama, ovdje u Elcheu bolji, Luka Modrić ili Cristiano Ronaldo?

- Za ovu 2018. godinu Luka Modrić. To će vam skoro svi reći. Zbog rezultata s Realom, osvajanje Lige prvaka i zbog finala Svjetskog prvenstva s Hrvatskom.

Takva je i opća argumentacija.

- Jednako se i ovdje priča po radijima i televizijama u sportskim emisijama, da bi Modrić trebao dobiti nagradu FIFA-e.

Portugalac se otisnuo u Real i Španjolska mu je brzo okrenula leđa. Ili su samo objektivni jer i u Portugalu mnogi, baš mnogi su nam kazali - Modrić.

- Nego, zašto nema više Hrvata u Elcheu? Šteta, želimo ih više - agitira Fernando. Možda se obrati predsjedniku Juanu Serranu?

Klima je mediteranska, put od grada načičkan palmama zaštićenim od UNESCO-a kao jedan od najstarijih i najvećih zasada u svijetu jer datiraju još od petog stoljeća prije Krista. Tu gdje su hrvatski igrači za Božić 1991. prkosili prijetnjama iz Beograda i odjenuli “kockaste“ dresove koje je sašio Kelme, i danas tehnički sponzor Elchea, te odigrali poluilegalnu utakmicu s ovdašnjim nogometašima humanitarnog karaktera, pod imenom Croacia (izgubili 2:0). Munjaković, Kasalo, Pavličić, Šuker, Milanko, Vulić, Ravnić, Asanović, Bračun, Radmanović, Predrag Jurić, Mladenović, Vujčić… Trener Krešić.

Toliko godina kasnije na isto mjesto Hrvatska dolazi kao svjetski doprvak. Može li fantastičnije?

Linker
19. travanj 2024 12:16