Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
MAKSIMIR IZAZVAO PROTURJEČJA

NIKOME NIŠTA NIJE JASNO: ISTI INSPEKTOR, A DVIJE RAZLIČITE ODLUKE! Nevjerojatna situacija s maksimirskim stadionom izazvala veliku pomutnju

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 31. listopad 2018. 13:03

Neobična situacija koju bi najjednostavnije bilo riješiti - novim stadionom. U svakom slučaju, da nije ta situacija bila bi neka druga, jer maksimirska građevina sama po sebi nudi oprečan dojam. Ali, ipak, ovo je neobično.

Dakle, mogli ste jučer u SN-u pročitati da HNS za utakmicu sa Španjolskom ne prodaje ulaznice za tribinu Zapad gore i da je razlog zaključak UEFA-ine inspekcije koji kaže da tribina ne zadovoljava uvjete. A danas u SN čitate kako od petka Dinamo prodaje ulaznice za utakmicu sa Spartakom i kako se mogu kupiti karte i za - Zapad gore.

Izazvana pomutnja

Zašto dvostruki kriteriji, zašto ta tribina za jednu utakmicu ima dobre uvjete, a za drugu ih nema? Dvije utakmice na europskoj razini koje se igraju u razmaku od samo tjedan dana?

Da stvar bude bolja i nevjerojatnija, tribinu je, kao i čitav stadion, pregledavao jedan te isti inspektor i pisao isto izvješće, nisu to dva različita mišljenja, niti različiti kriteriji uvjeta.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Kako god, ta je odluka izazvala pomutnju u javnosti, pa i u nogometnim krugovima, no ono što smo neslužbeno doznali jest da tribina ima uporabnu dozvolu i da nema nikakvih “papirnatih prepreka” da ne bude otvorena. Problem je, navodno, nedovoljan broj toaleta i neki slični “propusti”, ali nije to nešto što bi ometalo otvaranje tribine. Također, Zapad gore bio je u funkciji na utakmicama s Young Boysima i Fenerbahčeom, bez ikakvih zamjerki. I ne samo to, bila je ta tribina puna i prije godinu dana na utakmici Hrvatske i Grčke kad ju je HNS naknadno pustio u prodaju. Što se promijenilo u ovih godinu dana na stadionu koji je stao u vremenu da je HNS promijenio mišljenje?

Najmanje komforna

Jučer poslijepodne dobili smo odgovor iz Kuće nogometa...

- Tribinu Zapad gore držat ćemo u pričuvi i aktivirati po odluci Izvršnog odbora ako stadion bude rasprodan. Razlog za to je između ostalog taj što smatramo da je ta tribina najmanje komforna za gledatelje, a njeno korištenje zahtijeva veliki broj različitih organizacijskih mjera. Od posebnih ulaza, ručnih čitača ulaznica, dodatnih toaleta... Skroman je prostor za pružanje ugostiteljskih usluga, iz perspektive gledatelja to je najskromnija tribina na stadionu Maksimir. Tribina se može koristiti, na isti način smo pripremali i utakmicu protiv Grčke, a kada se pokazalo da bi stadion mogao biti u potpunosti rasprodan, otvorila se i tribina Zapad gore, tako da se tih 3000 ulaznica na kraju rasprodalo - kazao je glasnogovornik Tomislav Pacak.

Ulaznice za Dinamovu ‘povijesnu utakmicu’ sa Spartakom 50 i 70 kn

U petak, 2. studenoga, počinje pretprodaja ulaznica za utakmicu Dinama i Spartaka iz Trnave. Kao što je poznato, sjeverna tribina zbog UEFA-ine kazne bit će zatvorena za gledatelje, Jug je namijenjen gostujućim navijačima pa će u (pret)prodaji biti samo Istok te Zapad, gore i dolje.

Dakle, cijene u pretprodaji su 50 kuna (Istok i Zapad gore) te 70 kuna (Zapad dolje). Na dan utakmice, u četvrtak 8. studenoga cijena će biti 70 odnosno 100 kuna. No, pretpostavlja se da će karte planuti puno ranije, kapacitet Maksimira bitno je smanjen, ne računajući gostujuće navijače, čak i manje od 20 tisuća... A upravo su velike najave iz Trnave kako će Spartak imati puno svojih navijača u Maksimiru onemogućile ideju da, recimo, navijači sa Sjevera jednostavno prijeđu na Jug, kao što to bilo u utakmici s Hapoelom kad je Dinamo služio istu kaznu.

Iz Spartaka najavljuju da su već prodali 500 ulaznica svojim navijačima, da će ih prodati još minimalno tisuću i imati u Zagrebu podršku barem 1500 svojih najžešćih drukera. Tražili su Slovaci, inače, 2000 karata. Stoga će oni Dinamovi navijači koji imaju godišnje ulaznice za sjever biti smješteni u sektoru 1 i 2 na istočnoj tribini. Oni koji, pak, imaju karte za taj dio, takvih nema mnogo, dobit će neko drugo mjesto na tribini, po dogovoru.

Inače, na sjevernoj tribini bit će banner veličine 600 kvadrata s natpisom #equalgame, to je isto dio UEFA-ine kazne, taj banner stoji gotovo 10 tisuća eura. Inače, kad se dublje analizira tu kaznu, jasno je da je ona na neki način “kompromisna”, jer po slijedu Modri su trebali igrati pred praznim stadionom, no UEFA je ublažila strogoću, naplatila novčanu kaznu i dodala taj banner te zatvorila samo jednu tribinu. Ali, to je veliko upozorenje.

Linker
23. travanj 2024 07:14