Zdenko Jedvaj
 Marko Miscevic / CROPIX / CROPIX
POTPUNO GA IZNENADIO

PONOSNI OTAC HRVATSKOG REPREZENTATIVCA KOJI JE U OČAJ BACIO ŠPANJOLCE 'Iskreno, kad je zabio onaj drugi za pobjedu, totalno sam zablokirao!'

PONOSNI OTAC HRVATSKOG REPREZENTATIVCA KOJI JE U OČAJ BACIO ŠPANJOLCE 'Iskreno, kad je zabio onaj drugi za pobjedu, totalno sam zablokirao! Nisam znao gdje sam'
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. studeni 2018. 18:16

Kad smo jučer porazgovarali sa Zdenkom Jedvajem, ocem hrvatskog junaka Tina, bivšim odličnim nogometašem Veleža, Zagreba, Segeste i Rijeke, koji je u HNL-u odigrao 99 utakmica, prva rečenica bila je...

- Ponosan sam! Kako ne bih bio...

Priča nam da se ne sjeća takve euforije u Maksimiru, da je uživao u svakom trenutku maksimirskog spektakla.

- Eto, Tin je protiv Španjolske treći put igrao lijevog beka u karijeri. Dva puta je igrao u Bayeru, u četvrtak je bilo treći put. Iskreno, iznenadio je i mene, što reći… Sjećam se kad je Bayer igrao Ligu prvaka protiv Zenita, kad su ih dobili. Igrao je tamo, čuvao Hulka. Ma, tako sam sretan, uživam.

Pomoć momčadi

Pitamo Zdenka je li mogao očekivati da će Tin tako dobro odigrati na toj poziciji? Nismo ga, naravno, pitali je li očekivao da će postići dva pogotka, jer to vjerojatno nitko nije očekivao.

- Momčad mu je puno pomogla. Bilo je bitno da ne srlja, Furija je sjajna reprezentacija, imaju svjetske igrače. E sad, ove dvije situacije i ova dva pogotka koje je postigao, to je fantastično. Zapravo, onako skroz iskreno, kad je zabio onaj drugi za pobjedu, totalno sam zablokirao! Nisam znao gdje sam. Niti sam o bilo čemu mogao misliti, totalna mi je blokada bila u glavi. Ne znaš u tim trenucima što ti je raditi.

Tin je dva puta reagirao “šukerovski”, oba puta je zabio s druge vratnice. Kao najbolji golgeter.

- Sve je napravio vrhunski. E sad, ako dobijemo Engleze na Wembleyju, opet smo napravili čudo! Kad smo izgubili onu prvu utakmicu protiv Španjolske u Elcheu, svi su nas otpisali, bili smo na dnu, a sad ako dobijemo Engleze, eto nas na prvom mjestu, fantastično je to, fantastično. Pa to meni izgleda kao da smo opet u finalu Svjetskog prvenstva.

 Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Posebna situacija

Zdenko je bio sjajan nogometaš, može nam kazati bi li Tin u reprezentaciji mogao nastaviti igrati lijevog beka. Jer nakon onog što je pokazao protiv Furije, očito jest da ima potencijala za to.

- To je sad pitanje... Bila je posebna situacija, može on to odigrati, ali sad ne znam što bih kazao. Činjenica jest da Tin s vremenom sazrijeva, produžio je ugovor, ljudi žele da ostane u Bayeru, počeo je zabijati pogotke, u klubu sve štima. Bio je igrač kola Europske lige, tako igrač sazrijeva do kraja. Ne može se odmah sazrijeti s 18, 19 ili 20 godina, mora proći neko vrijeme da bi postao onakav kakav možeš biti.

Hrvatski reprezentativac zaista je posebna obrambena sorta. Po vokaciji je stoper, a igra i na obje bočne pozicije, desnog i lijevog beka. Ne sjećamo se da je jedan igrač tako dobro pokrivao tri defenzivne pozicije.

- Da, to je točno, ali to je posljedica njegovih motoričkih sposobnosti. Da nije tako, ne bi bilo šanse da tako igra na tri pozicije. U Bayeru, ako igra, onda je to pozicija desnog bočnog. Makar, u zadnje vrijeme igra i stopera. Ma, dok mi sada pričamo, ja još uvijek ne mogu doći k sebi.

Priča nam Zdenko da je sina nazvao odmah nakon utakmice.

- Sjedili smo i pričali oko sat vremena, baš smo se napričali. Skroz je bio sretan, njemu je reprezentacija - sve! On voli svoj klub Bayer, naravno, ali Dinamo i reprezentacija su mu baš sve, vrh!

Soccer Football - UEFA Nations League - League A - Group 4 - Croatia v Spain - Stadion Maksimir, Zagreb, Croatia - November 15, 2018  Croatia's Tin Jedvaj scores their second goal              REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS

Nasmijao se kad smo mu rekli da nas je podsjeti na Liliana Thurama koji je svoje prve pogotke za Francusku postigao u polufinalu Svjetskog prvenstva 1998. godine. Eto i Tin je svoja prva dva zabio u velikoj utakmici.

- Da, baš sam nakon utakmice negdje vidio na nekoj internetskoj stranici da su pokazali Thurama koji nakon pogotka Hrvatskoj klekne i stavi prst na usta. Samo su mu “zamijenili glavu”, pa je na Thuramovu tijelu bila Tinova glava, ha-ha...

Ne može u London

Još nešto ga je nasmijalo...

- Vidio sam negdje naslov “Jedvaj smo ih pobijedili”, ha-ha...

Tata Zdenko je zaista uživao u onome što je sin pokazao na Maksimiru. Kaže da je želio otići na Wembley, ali da su mu u posljednji trenutak iskrsnule neke obveze.

- Stvarno ih ne mogu odgoditi, Tin to zna, ali stvarno sam htio biti na Wembleyju. Ali vjerujem da će sve biti dobro - zaključio je Zdenko Jedvaj.

Rezultati by SofaScore

Linker
19. travanj 2024 19:34