Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images
ŽIVOT IZMEĐU ZAGREBA I SARAJEVA

ROBERT PROSINEČKI RIJEŠIO SVE NEDOUMICE I OTKRIO PLAN ZA EURO 'Baš smo bili dobri! Neće nama trebati Liga nacija da odemo na Europsko'

ROBERT PROSINEČKI ZA SN S reprezentacijom BiH izborio je A diviziju Lige nacija, a danas ga (20.45) u Las Palmasu očekuje prijateljska utakmica sa Španjolskom
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. studeni 2018. 21:02

Robert Prosinečki je u Las Palmasu, s reprezentacijom Bosne i Hercegovine čeka današnju prijateljsku utakmicu sa Španjolskom (početak u 20.45). Posve miran i spokojan, jer hrvatski trener autor je velikog uspjeha bosansko-hercegovačkog nogometa, budući da će ta reprezentacija od sada biti član najvišeg ranga, A divizije Lige nacija. BiH i Prosinečki postali su dio reprezentativne elite...

- Prihvatio sam tu funkciju, jer stvarno mislim da Bosna i Hercegovina ima odličnu reprezentaciju. To je baš veliki izazov za mene, gorim od želje da Bosnu i Hercegovinu odvedem na veliko natjecanje. Nije to zato što tako moraš reći kada preuzimaš novi posao, nego zato što zaista tako mislim. Da, jedno ću vrijeme živjeti na relaciji Zagreb - Sarajevo. Odabrao sam stan u Sarajevu, ali neću stalno biti tamo, uhvatit ću vremena i obilaziti obitelj u Zagrebu. Novac sigurno nije bio motiv… To ne želim niti potencirati. Vjerojatno sam negdje drugdje mogao uzeti puno veći novac, jer je bilo ponuda, ali novac mi nije bio na kraj pameti kad sam donosio ovu odluku. U ovih nekoliko dana provedenih u Sarajevu osjetio sam da je moj izbor prihvaćen jako dobro i to mi daje još više entuzijazma. Ne želim da neka moja obećanja zvuče otrcano, ali ja ću zaista napraviti sve da Bosna i Hercegovina konačno ostvari rezultatski iskorak. Pogotovo poslije neodlaska na Svjetsko prvestvo u RusijI.

To što ste sada pročitali Prosinečki je kazao kad je kao prvi stranac preuzeo klupu Bosne i Hercegovine. Prihvatila ga je obična ‘raja’, kad je prvi put prošetao Baščaršijom, svi su mu prilazili, čestitati, poželjeli uspjeh. I eto, prvi uspjeh je stigao, BiH je već napravila iskorak. Što je najavio, to je u kratkom roku napravio. Oni koji razumiju nogomet i poznaju trenerske kvalitete Prosinečkog u to nisu niti sumnjali.

- Kako ne bih bio zadovoljan, plasirali smo se u elitnu diviziju, u četiri utakmice uzeli smo deset bodova. Autori smo uspjeha, eto, sada nakon one utakmice u Beču čekamo nedjeljnu utakmicu s Španjolskom - javio nam se Prosinečki jučer iz Las Palmasa.

Screenshot: YouTube

Prvi je cilj Euro

Kazao nam je zadovoljnim glasom da sada čeka ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Europsko prvenstvo. Tvrdi da bi neodlazak BiH na to natjecanje bio neuspjeh. Nema kod Prosinečkog skrivanja, niti traženja alibija. Kad smo mu kazali da do Eura može i preko Lige nacija, samo se nasmijao.

- Neće nam trebati Liga nacija da se plasiramo na Euro!

Optimist je Prosinečki, prepun samopouzdanja. Radi sve onako kako je u najavljivao, kadar je počeo popunjavati i mladim igračima iz U-21 reprezentacije, recimo u Beču je protiv Austrije debitirao mladi dinamovac Amer Gojak. BiH ima dobru momčad, nisu to samo zvijezde poput Miralema Pjanića i Edina Džeke. Ima tu još igrača koji nastupaju u jakim ligama i poznatim klubovima. Međutim, uvijek je nešto nedostajalo, to je valjda razlog zašto je BiH do sada igrala na samo jednom velikom natjecanju, Svjetskom prvenstvu 2014. godine. Očito je izbornik poput Prosinečkog bio karika koja je nedostajala.

Ostao bez Pjanića

- Mogu samo u superlativima pričati o reprezentaciji i igračima s kojima smo osvojli skupinu i napravili veliki korak u Ligi nacija. Baš smo bili dobri, i eto, sada imamo pravo tražiti više i dalje napredovati. No, sada nas primarno zanima ždrijeb za Europsko prvenstvo.

Prije toga će danas igrati protiv Furije. Odmah nam je kazao friške informacije:

- Pjanić se vratio u Torino zbog ozljede, Vranješ se razbolio, morat ćemo bez njih. Ali vjerujem opet u našu dobru igru.

Kada smo ga pitali je li analizirao utakmicu Hrvatske i Španjolske u Ligi nacija, onaj maksimirski spektakl, kazao je:

- Super, super i čestitke Hrvatskoj na pobjedi nad Španjolskom. Nisam još pogledao utakmicu, ali naravno da ću je pogledati prije našeg okršaja s Furijom. Mi ćemo, pak, protiv Španjolaca probati opet odigrati najbolje što znamo i opet razveseliti naše navijače - zaključio je Veliki Žuti.

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 10:26