Njemačka
 REUTERS/Piroschka Van de Wouw / REUTERS
VELIKI PRITISAK

SPEKTAKULARNA UTAKMICA NA STADE DE FRANCEU I NOVO VELIKO ISKUŠENJE ZA ELF Potop kod svjetskih prvaka mogao bi biti koban za Joachima Löwa

VELIKI PRITISAK U teškom trenutku i u jeku krize njemačka reprezentacija ima najteži mogući ispit, gostovanje kod Francuza na Stade de Franceu
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 16. listopad 2018. 16:31

Teška su vremena za njemačkog izbornika Joachima Löwa. Čovjek koji je prije četiri godine s Elfom pokorio svijet na Mundijalu u Brazilu danas je na meti žestokih kritika njemačkih medija i sportske javnosti. Još mu nisu oprostili debakl na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, gdje je Njemačka ispala već u skupini, a u međuvremenu se skupilo i novog ‘materijala’.

Bivši svjetski prvaci i dalje ne izgledaju dobro, iako je remi bez pogodaka protiv Francuske na startu Lige nacija u Münchenu dao određenu nadu. Međutim, subotnji poraz na gostovanju kod Nizozemske još jednom je ogolio sve njemačke slabosti. Oranje je slavilo s čak 3:0, bio je to još jedan udarac za Löwa koji ima sve manje izgovora za blijede partije svojih izabranika.

0:1 bi bilo prihvatljivo

- Nakon što smo primili prvi pogodak, vidjelo se da su posljednji rezultati doveli do pada samopouzdanja. Zašto ne postižemo pogotke? Teško je na to odgovoriti, imali smo čiste prilike. Da smo izgubili sa 1:0, bilo bi prihvatljivo, ali onakav raspad u zadnjih 10 minuta nije dobar - govorio je njemački izbornik nakon poraza u Amsterdamu.

Sigurno mu nikad nije bilo teže u ovih 12 godina mandata. Neuspjeh u Rusiji ‘preživio’ je zahvaljujući kreditima iz prošlosti, iako je to bilo prvo njemačko ispadanje u skupini nakon 1938., a tek drugo u povijesti. Očekivalo se da će Elf lako riješiti Meksiko, Švedsku i Južnu Koreju, no Löw je očito negdje jako pogriješio, a situacija u momčadi ni nakon tri mjeseca ne izgleda bolje. Mediji tvrde da je momčad u potpunom neredu...

Svaka utakmica i svaki rezultat sad se gledaju s posebnim povećalom. A statistika ne govori Löwu u prilog, jer je njegova momčad ostala bez pobjede i pogotka u tri od posljednje četiri utakmice, a pobijedila je u samo tri od zadnjih 12 nastupa u svim natjecanjima. Raspored je okrutan za Nijemce, nakon posrnuća protiv Nizozemske večeras moraju na noge svjetskim prvacima Francuzima, i ne bi bilo nikakvo iznenađenje da upišu i drugi uzastopni poraz unutar svega tri dana.

- Nije to samo slučajnost. Loša sreća nije slučajnost. Zapravo nam se stalno ponavljaju male stvari, koje daju širu sliku. Imamo vrlo dobre mlade igrače, osvojili smo Kup konfederacija i Europsko prvenstvo do 21 godine. Kvaliteta je tu - izjavio je njemački defenzivac Joshua Kimmich.

Na udaru medija su, osim izbornika, i iskusni reprezentativci čije su partije ispod razine na koju su navikli navijače ranijih godina. Tako su se kritike sručile i na Boatenga, Müllera, Hummelsa i Neuera, koji kod Löwa bez obzira na sve imaju veliki kredit. Pojedini mediji su nakon poraza od Nizozemske pozvali na smjenu izbornika, oni umjereniji tvrde da Löw uskoro mora značajno popraviti izgled momčadi, i to već danas protiv Francuske. Ne dogodi li se to, smatraju da bi 58-godišnji stručnjak trebao svoju poziciju na čelu reprezentacije prepustiti nekom drugom, bez obzira na to što mu nedavno potpisani novi ugovor vrijedi još četiri godine.

Soccer Football - UEFA Nations League - League A - Group 1 - Netherlands v Germany - Johan Cruijff Arena, Amsterdam, Netherlands - October 13, 2018  Netherlands' Matthijs de Ligt in action with Germany's Timo Werner                    REUTERS/Piroschka Van de Wouw
REUTERS/Piroschka Van de Wouw / REUTERS
Njemačka

Niz od 14 utakmica

Francuzi su, naravno, u potpuno drukčijem raspoloženju nakon osvajanja svjetskog naslova. Međutim, ni oni se za vikend nisu proslavili, tek u završnici su izbjegli poraz u prijateljskom ogledu s Islandom (2:2).

- Ne mogu reći da je sve bilo tako crno, iako ne mogu biti zadovoljan s prikazanim u prvih sat vremena. Bit će to dobra lekcija. No, ne možemo ni mi uvijek biti na top razini, može se dogoditi mali pad napona. To se znalo događati i dok sam ja igrao - izjavio je izbornik Didier Deschamps.

Tricolori su nakon zlata u Rusiji željni novih trofeja, prilika za to nudi im se u Ligi nacija. Neporaženi su u posljednjih 14 utakmica u kojima su ostvarili 10 pobjeda i četiri remija, a u natjecateljskim nastupima posljednji put izgubili su u lipnju 2017. godine nakon čega su ušli u seriju od devet pobjeda i dva remija.

Sve ukazuje na to da su Francuzi večeras veliki favoriti, ali znate onu priču o Nijemcima i nogometu...

Linker
19. travanj 2024 14:33