REUTERS/Heino Kalis / REUTERS
VEZNJAK U KRIZI

SRUŠIO VATRENE PA ONDA NESTAO! NEOBJAŠNJIV PAD JEDNOG OD NAJVEĆIH ŠPANJOLSKIH TALENATA O onome što nam je napravio u Elcheu pričalo se danima!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. studeni 2018. 09:10

Hrvatska pamti Marca Asensija, a Marco Asensio također pamti Hrvatsku. Odigrao je te večeri u Elcheu briljantnu utakmicu, po mnogima i najbolju u dosadašnjoj karijeri.

Neuhvatljiv za hrvatsku obranu i Lovru Kalinića, jednom strijelac, trostruki asistent, bilo je to blizu, jako blizu savršene partije. Skoro pa ‘desetka’. Uostalom, bio je to njegov prvi gol za Furiju, to se ne zaboravlja. Španjolski mediji natjecali su se u komplimentima, hvalili Luisa Enriquea koji je otkrio novu zvijezdu Furije, doista se činilo kako će ovo biti velika sezona Marca Asensija. Međutim, dva mjeseca kasnije svijet mladog Realova ofenzivca više ne izgleda tako bajno.

Nakon te velike večeri u Elcheu zabio je Asensio gol Espanyolu, još samo jednom asistirao u nacionalnom dresu u porazu od Engleza i to je, uglavnom, bilo to. Dobro, zabio je u Kupu slabašnoj Mellili, ali ukupno gledajući Real je zaplovio u neviđenu krizu, s Realom i Asensio. Deset utakmica, bez ikakvog učinka. Niti asistencije, niti gola, ničega.

Promijenio se trener, Julena Lopeteguija je zamijenio Santiago Solari i Asensio je ubrzo postao - pričuva. U zadnjoj utakmici protiv Celte upisao je tek 19 minuta, dok je protiv Viktorije Plzen u Ligi prvaka čitav susret odgledao s klupe. A onda je u reprezentativnom dresu dao i izjavu koja je izazvala dosta bure u Španjolskoj i svi pokušavaju odgonetnuti što je Asensio zapravo želio reći.

- Ja situaciju u Madridu ne vidim kao krizu. Ali, u konačnici, nisam ja valjda taj koji bi trebao gurati auto u Realu, ima u klubu igrača koji su tamo dulje od mene, imaju bolji status nego ja, iskusniji su i oni bi valjda trebali iznijeti glavni dio tereta - rekao je Asensio i naveo komentatore da se pitaju je li u pozadini izjave njegovo nezadovoljstvo statusom i plaćom u Realu. Je li ovo poziv klupskim čelnicima da mu povećaju ugovor? Ili je samo uvrijeđen što na početku Solarijeve ere više nije prvotimac?

Soccer Football - UEFA Nations League - League A - Group 4 - Spain v Croatia - Estadio Martinez Valero, Elche, Spain - September 11, 2018  Spain's Marco Asensio in action with Croatia's Marcelo Brozovic    REUTERS/Heino Kalis
REUTERS/Heino Kalis / REUTERS

Asensio je, nedvosmisleno, prozvao i medije za podizanje prašine u Realu, ali i oko njegovih igara.

- Sad sam možda manje važan nego što sam bio, ali konačni zaključci vuku se na kraju sezone. Ali, navikao sam već na to, kad igraš dobro svi pišu i kažu da si najbolji, a kad ti ne ide dobro odmah si najgori. Neke kritike nisu poštene, no znamo svi kako mediji funkcioniraju.

Poginuti za Solarija

Kažu Španjolci da je njegov istup izazvao reakcije u klubu, da nisu te izjave baš najbolje prihvaćene. A k tome je stao i u obranu bivšeg trenera i izbornika Lopeteguija.

- Nogomet je nepravedan prema Julenu. U nekim ključnim trenucima nismo imali ni sreće i sve se odigralo na ovakav način. Sve ono što se događalo i u reprezentaciji ostavilo je traga na njemu, možda i nije imao šanse uspjeti u Madridu, ali to će mu se sigurno jednom vratiti, pred njim je dugačka trenerska karijera i on će sigurno zaslužiti uspjeh. Solari? On je sad naš trener i budite sigurni da ćemo svi umrijeti s njim i za njega - poručio je Asensio.

Soccer Football - UEFA Nations League - League A - Group 4 - Spain v Croatia - Estadio Martinez Valero, Elche, Spain - September 11, 2018  Spain's Marco Asensio celebrates scoring their second goal   REUTERS/Heino Kalis
REUTERS/Heino Kalis / REUTERS

Dakle, prije dva mjeseca ušao je u utakmicu s Hrvatskom kao nova, velika mlada zvijezda, sad dolazi kao Realova pričuva. Puno mu se toga promijenilo u tako kratkom razdoblju, međutim, španjolski mediji očekuju da će Asensio ipak dobiti priliku i protiv Hrvatske. Uhvatile su kamere i na treningu detalj kad je Enrique pozvao Asensija na stranu i razgovarao s njim u četiri oka, pitaju se mediji što mu je točno rekao, koja je bila tema toga razgovora? Je li ga upozorio da pripazi na izjave u budućnosti? U svakom slučaju Asensio je Enriquea u svojim izjavama pohvalio kao čovjeka koji mu je puno pomogao u karijeri.

Hvatanje stabilnosti

- Enrique mi je ukazao veliko povjerenje u reprezentaciji, pratio moj rad i napredak te mi uvijek pomaže savjetima. A to je za mladog igrača jako važno - poručio je Asensio.

U Zagreb je stigao s nadom da će susret protiv Hrvatske biti svojevrsna prekretnica sezone, da će nakon uspona i padova napokon uhvatiti stabilnost i standardnu poziciju i u Realu. Zasad je sam potvrdio da, zapravo, nije lider, vođa Reala, a je li zaista sposoban biti lider ove nove Španjolske? Ili je ona večer u Elcheu bila tek bljesak?

Linker
25. travanj 2024 02:33