Španjolska - Hrvatska
 Denis Doyle/Getty Images / Getty Images
ŠPANJOLCI KAO CRVENA KRPA

SUDAR VATRENIH I LA ROJE PO OSMI PUT! ŠPANJOLCI NE SPADAJU MEĐU NAMA OMILJENE SUPARNIKE Do sada smo im ukupno zabili koliko su oni nama u Elcheu

VATRENI I LA ROJA PO OSMI PUT! ŠPANJOLCI NE SPADAJU MEĐU NAMA OMILJENE SUPARNIKE Podatak koji poziva na oprez: Do sada smo im ukupno zabili koliko su oni nama u Elcheu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. studeni 2018. 19:46

Iako imamo s njima lijepih iskustava i divnih uspomena, nema nikakve dvojbe - Španjolci ne spadaju među nama omiljene suparnike. Možda nisu u rangu Francuza ili Portugalaca od kojih nas odmah hvata glavobolja, ali nisu ni Talijani od kojih kao programirani ne možemo izgubiti.

Znali smo ih pobijediti na velikom natjecanju i od njih izgubiti zahvaljujući sudačkim previdima. Takva iskustva imamo i, primjerice, s Nijemcima. Međutim, da ih ne uspoređujemo, Španjolci su možda ipak posebna kategorija.

Jer u ukupno sedam utakmica zabili smo im šest golova, koliko su oni nama samo u Elcheu. Španjolska je Hrvatskoj u rujnu nanijela najviši poraz u povijesti, pa ako smo do Elchea i mislili da smo im se primaknuli i da možemo promijeniti ukupan omjer, sad je jasno da su još uvijek ispred. I da su nam “crvena krpa”, doista s njima teško izlazimo na kraj.

Samo jedan remi

Samo jednom dosad igrala je Hrvatska protiv Španjolske na svom terenu. Bilo je to u veljači 2000., gostovala je Furija u Splitu, pred desetak tisuća gledatelja susret je završio bez golova. Između ostalih igrao je za Španjolce tada i Luis Enrique, u startnih 11 proveo je na terenu 65 minuta. To je, ujedno, i jedini remi koji su dosad upriličile ove dvije reprezentacije u međusobnim susretima.

Perišić za slavlje

Hrvatska je pobijedila dva puta, a obje su utakmice posebne, svaka na svoj način. Ta prva, iz Valencije 1994. nije imala natjecateljski značaj, bila je prijateljska, ali je, naravno, u to doba, u vrijeme kad je Hrvatska tek koračala samostalno na nogometnu scenu još uvijek u ratnoj svakodnevici, bila važna kao da je za bodove.

Robert Prosinečki i Davor Šuker zabili su Zubizarreti za velikih 0:2 uz poruku “Hrvatska dolazi”! Drugu smo pobjedu čekali 12 godina, 2016. na Euru u Francuskoj. Čačićeva “B momčad” slavila je u trećem kolu u skupini i uzela prvo mjesto. Sjećate se, Španjolci su poveli, Nikola Kalinić zabio je petom, a onda je Subašić obranio kazneni udarac Sergiju Ramosu. Pa je pred kraj susreta zabio Perišić za veliko slavlje. Ha, tko je tada mogao misliti da ćemo u osmini finala ići na Portugal i izgubiti od budućeg prvaka Europe.

Soccer Football - UEFA Nations League - League A - Group 4 - Spain v Croatia - Estadio Martinez Valero, Elche, Spain - September 11, 2018  Spain's Isco (L) celebrates scoring their sixth goal with team mates as Croatia's Mateo Kovacic looks dejected   REUTERS/Heino Kalis
REUTERS/Heino Kalis

Izgubili smo od budućeg prvaka Europe i četiri godine ranije. Od Španjolske. Hrvatska je na tom Euru odigrala odličnu utakmicu, Španjolci nisu napravili ništa do pred sam kraj susreta. Rakitić je imao zicer glavom, nad Ćorlukom nije suđen kazneni udarac... Zabio je Jesus Navas u 88. minuti, odveo Španjolsku dalje, ostalo je povijest.

Prije toga, Španjolci su još dvaput bili bolji u prijateljskim utakmicama. Kao revanš za onu Valenciju, u Sevilli 1999., tada je Furija ugostila treću reprezentaciju svijeta i svladala je 3:1. U generalki pred SP 2006., pak, u Ženevi, Španjolska je pobijedila 2:1. Niko Kranjčar zabio je za vodstvo, Pernia izjednačio, Pletikosa obranio kazneni udarac Fernandu Torresu, koji je na kraju ipak zabio u 90. minuti. I sve je bilo “li-la” do tog nesretnog Elchea. Neće se ponoviti, ali treba će vremena i dok se ne “poništi”.

Rezultati by SofaScore

Linker
26. travanj 2024 21:43