Denis Doyle/Getty Images / Getty Images
KOMENTARI STRUČNJAKA

TRENERI NAKON POTOPA VATRENIH Niti jedan gol nije pao nakon neke fenomenalne akcije. Čak petorica naših su kod njihovih golova radili velike pogreške

Piše: Elvis ScoriaObjavljeno: 12. rujan 2018. 15:15

Hrvatska nogometna reprezentacija otvorila je Ligu nacija teškim porazom u Elcheu izgubivši od Španjolske sa 0-6 što je najteži poraz 'Vatrenih' u povijesti. Do sada najteži poraz doživjeli smo u rujnu 2009. na Wembleyju u kvalifikacijama za SP 2010. izgubivši od Engleske 1-5.

Španjolska je ovom utakmicom produžila niz bez domaćeg poraza na 38 utakmica, ostvarivši pritom 34 pobjede. Španjolci su posljednji put izgubili službenu utakmicu kod kuće prije 15 godina i to od Grčke (0-1).

Svoje mišljenje i viđenje utakmice dala su i dva hrvatska stručnjaka Nenad Bjelica i Elvis Scoria.

KOMENTAR NENADA BJELICE

Odličan naš početak s neuobičajeno puno pogrešaka Španjolaca u izgradnji napada što je njihova jaka strana. Mi smo im jako dobro radili visoki presing i stvorili tri šanse, no nakon što smo primili prvi gol utakmica je otišla u drugom smjeru. Raspali smo se po svim linijama, izgledalo je to jako loše. Šteta, dva mjeseca nakon najboljeg doživjeli smo i najgori rezultat.

Međutim, netko je rekao da ne zaboravimo da smo prije samo dva mjeseca bili drugi na svijetu. Ja baš kažem da treba zaboraviti to SP i drugo mjesto, jer što ga prije zaboravimo i osvijestimo se, to ćemo prije ponovno biti bolji. Ne smijemo zaboraviti što nas je krasilo u Rusiji, što je bio naš forte: maksimalna disciplina, odgovornost i zajedništvo, agresivnost. Bez toga se ne može izbjeći poraz i protiv puno slabijih momčadi od Španjolske.

Svih šest pogodaka koje smo primili bili su apsolutno branjivi. Nijedan gol nije bio fenomenalan. Nije Ramos nadskočio Vidu pa da mu kažeš svaka čast, čestitam, nego nije niti trebao skočiti. Da ne analiziram sada svaki gol, Brozović ne isprati igrača kod prvog, Perišić ne pomogne Pivariću kod trećeg... Nedostajala nam je doza odgovornosti u igri, zajedništva i discipline koju smo imali na Mundijalu.

Španjolska je za mene među tri najbolje reprezentacije svijeta, trenutno je u izgradnji, pod novim izbornikom, ali ima tri ili četiri vrhunska nogometaša za svaku poziciju, od golmana, obrambenih, veznih igrača, krila i napadača, dok su nama nedostajala sedmorica sa SP-a: Subašić, Vrsaljko koji je izašao u 20. minuti, Lovren, Strinić, Rebić, Kramarić i Mandžukić, sve stožerni igrači. Imali smo potpuno novu obranu, za posložiti sve linije s novim licima treba vremena, ali s ovakvom dozom odgovornosti i agresivnosti bilo bi nam teško i protiv lošijih od Španjolaca. Koji su sami sebi pucali u nogu uoči SP-a, smjenom izbornika, ali posjeduju iznimno visoku kvalitetu, talentirane igrače koji igraju poletno i moderno.

Na vrh se teško popeti, ali zadržati tamo još teže. Bilo nam je jasno da neće biti lako, zato nam je možda ovaj šamar i dobro došao, u natjecanju koje se doživljava prijateljskim pa neće ostaviti posljedice po plasman na Euro.

KOMETAR ELVISA SCORIJE

Obje su momčadi utakmicu počele u identičnim sustavima igre 4-3-2-1, mi smo imali Kovačića poludesno koji je trebao ulaziti u sredinu kako bismo dobili posjed s četvoricom veznih igrača. Taj sustav igre omogućava da oba zadnja vezna budu sami, Busquets i Brozović imali su miran početak igre.

Hrvatska je u 20 minuta stvorila dvije odlične šanse preko Vrsaljka koji je imao dosta veliki prostor s obzirom na to da ga Isco nije ispratio. Nakon toga je stigla i ozljeda Vrsaljka koji je za nas izuzetno bitan, ušao je Rog koji se nije snašao jer to nije njegova pozicija. Naravno, nije Rog krivac za poraz.

Španjolci su uspostavili kontrolu u sredini, koristili su igru jedan na jedan, naši su igrači stajali predaleko od suparnika. Prvi pogodak primili smo kad je Carvajal dobio dijagonalu, a Brozović nije ispratio igrača, a stoperu je bilo teško jer mu suparnik dolazi u naletu.

Uslijedila je velika pogreška Kovačića u otvaranju igre, a kad se pogriješi u pasu na 30 metara od svojih vrata, to je jako teško ispraviti i Rakitić je tu bio nemoćan, a Asensio je fantastično pogodio. Nakon tog pogotka Španjolska je izuzetno narasla, a mi smo jako pali. Došao je i treći gol, opet promjena igre, Pivarić je bio dosta daleko od svog igrača i dao mu je dosta slobode kod šuta.

U drugom poluvremenu smo izgubili blok ispred obrane i Španjolci su maksimalno koristili međuprostore, Asensio i Isco su se ubacivali iza naše vezne linije, tako je došao i četvrti gol, s loptom iza leđa Vide gdje je Rodrigo odlično utrčao. Peti gol primili smo iz prekida, šesti opet iz dijagonale, pušteno je puno prostora i Isco je to odlično iskoristio.

Najveći problem je u tome što smo jako pali u koncentraciji i u trci koja bi nam omogućavala da budemo blizu suparnika, a izgubili smo i samopouzdanje i Španjolcima omogućavali posjed i lagane završnice. Dogodi se ovako velik i težak poraz, no isto tako treba napomenuti da je Španjolska svjetska reprezentacija koja je imala peh zbog promjene izbornika uoči SP-a, vjerujem da bi u suprotnom došli jako daleko u Rusiji. Bili su motivirani, željni igre, gladni uspjeha.

Koliko su nedostajali neki igrači? Igrali su najbolji u ovom trenutku, no Lovren je u obrani najviše nedostajao, osjeti se kad nema igrača takvog kalibra. Smatram i da smo trebali malo učvrstiti obranu kad je tako kretao rezultat. Svaka utakmica reprezentacije je bitna, a Liga nacija je ipak natjecanje, i ovo su odlične provjere protiv jakih suparnika gdje moraš biti na sto posto u svakom segmentu.

Iz svega treba izvući određene pouke, no imamo reprezentaciju koja je iskusna, naći će motivaciju i koncentraciju. Mi ćemo na Euru biti sigurno, ali i u ovim utakmicama Lige nacija moramo igrati bolje. Imamo vremena ispraviti sve te pogreške, imamo kvalitetu i dečke koji će znati odgovoriti na izazov.

Linker
20. travanj 2024 00:02