Reuters, sn ilustracija
NOĆNA MORA VATRENIH

VIDEO: NAJTEŽI PORAZ U POVIJESTI I KATASTROFA HRVATSKE Vatreni došli u Elche puni samopouzdanja, a onda doživjeli udarac koji će se pamtiti godinama!

Hrvatska nogometna reprezentacija otvorila je natjecanje u Ligi nacija debaklom u Elcheu izgubivši od Španjolske sa 0-6 što je najteži poraz 'Vatrenih' u povijesti.
Piše: HinaObjavljeno: 11. rujan 2018. 11:08

ŠPANJOLSKA - HRVATSKA 6:0 (Saul 24', Asensio 33', Kalinić ag-35', Rodrigo 49', Ramos 57', Isco 70')

Španjolska (4-3-3): De Gea - Carvajal (od 74. Azpilicueta), Nacho, Ramos, Gaya - Busquets (od 59. Rodri), Saul (od 65. Thiago Alcantara), Ceballos - Asensio, Rodrigo, Isco.

Izbornik: Luis Enrique

Hrvatska (4-2-3-1): Kalinić - Vrsaljko, (od 20. Rog), Mitrović, Vida, Pivarić - Modrić, Brozović (od 52. Pjaca), Rakitić - Kovačić, Santini (od 71. Livaja), Perišić. Izbornik.

Zlatko Dalić

Sudac: Benoit Bastien

Do sada najteži poraz doživjeli smo u rujnu 2009. na Wembleyju u kvalifikacijama za SP 2010. izgubivši od Engleske 1-5. No, 'Furija' je svjetskim doprvacima 'čestitala' šesticom.

Golove za španjolsku vrstu zabili su Saul Niguez (24), Marco Asensio (33), Lovre Kalinić (35-ag), Rodrigo (49), Sergio Ramos (57) i Isco (70). Posebno je bio raspoložen Asensio koji je nam je zabio dva gola, jer je Kalinić zatresao svoju mrežu nakon njegovog udarca, te upisao i dvije asistencije.

Španjolska je ovom utakmicom produžila niz bez domaćeg poraza na 38 utakmica, ostvarivši pritom 34 pobjede. Španjolci su posljednji put izgubili službenu utakmicu kod kuće prije 15 godina i to od Grčke (0-1).

Hrvatska je odlično ušla u utakmicu i u prvih 20 minuta je imala dvije sjajne prilike koje su promašili Santini i Perišić, no potom je uslijedio potop i katastrofa nedostojna svjetskih doprvaka.

U 15. minuti Vrsaljko je sjajno ubacio na vrh peterca, a Santini je potpuno sam promašio gol. Tri minute kasnije Vrsaljko je ubacio još jednu sjajnu loptu, ovoga puta do Perišića čiji je udarac blokirao Carvajal. Prvi problemi počeli su u 19. minuti kada je do tada odlični Šime Vrsaljko napustio teren zbog ozljede koljena, a umjesto njega u igru je ušao Marko Rog.

Nažalost, uslijedio je neobjašnjiv pad i Hrvatska je od 24. do 35. minute primila tri gola. "Vatreni" su se raspali i već tada je bilo jasno kako je ova utakmica izgubljena. Ne samo zbog rezultata već i zbog nemoći koju smo u tim trenucima pokazivali.

Prvi pogodak primili smo pomalo naivno u 24. minuti. Sergio Ramos je sjajnom dijagonalom uposlio Carvajala koji je ubacio u kazni prostor, a na loptu je naletio Saul Niguez i zakucao je glavom u mrežu postigavši pogodak u svom rodnom gradu. Na 2-0 je povisio Marco Asensio sjajnim udarcem sa 20 metara. Samo dvije minute kasnije već je bilo 3-0, a ponovo je u naslovnoj ulozi bio Asensio. Napadač Real Madrid je ovoga puta 'opalio' iskosa sa 20 metara, lopta je pogodila vratnicu, odbila se u Kalinićeva leđa i završila u mreži. U sudačkoj nadoknadi među strijelce se mogao upisati i Rodrigu, ali je pucao pored gola.

No, u 49. minuti napadač Valencije nije promašio. Asensio ga je fantastičnom loptom gurnuo oči u oči s Kalinićem i Rodrigo je zabio hrvatskom vrataru kroz noge. Potop se nastavio u 57. minuti kada je Asensio ubacio iz kornera, a Ramos zabio za 5-0. Nažalost, 'La Roja' nije na tome stala. U 70. minuti među strijelce se upisao i Isco. Do kraja utakmice mogli smo primiti i sedmi gol, no Kalinić je i nešto obranio.

Španjolcima je to druga pobjeda nakon što su u subotu u Londonu porazili Englesku (2-1) i nakon dvije utakmice imaju šest bodova istaknuvši tako glavnu kandidaturu za pobjednika skupine, dok će Hrvatska i Engleska u međusobnim susretima razriješiti pitanje tko će preseliti u niži rang natjecanja.

Pobjednik skupine će izboriti nastup na 'Final Fouru' Lige A, dok će najslabije ekipe iz četiri skupine preseliti u niži rang natjecanja, Ligu B.

Hrvatska će idući nastup imati 12. listopada na praznoj Rujevici protiv Engleske.

Rezultati by SofaScore

ŠPANJOLSKA - HRVATSKA 6:0 (Saul 24', Asensio 33', Kalinić ag-35', Rodrigo 49', Ramos 57', Isco 70')

ŠPANJOLSKA: De Gea - Gaya, S. Ramos, Nacho, Carvajal - Busquets - Ceballos, Saul Niguez - Isco, Asensio, Rodrigo

HRVATSKA: L. Kalinić - Pivarić, Mitrović, Vida, Vrsaljko - Brozović - Rakitić, Modrić - Perišić, Kovačić, Santini

PRIJENOS UŽIVO

90+3' - Završila je utakmica u Elcheu. Španjolska je pobijedila Hrvatsku sa 6:0 i nanijela joj najteži poraz u povijesti.

90' - Nova obrana Kalinića, opalio je Alcantara s vrha kaznenog prostora, ali vratar Hrvatske jako dobro je reagirao. Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

87' - Kakva prilika za Španjolsku. Sada je Hrvatsku spasio Kalinić nakon udarca Isca.

85'- Utakmica je ušla u zadnjih pet minuta. Španjolci usprkos ogromnoj prednosti i dalje napadaju na vrata Hrvatske.

79' - Utakmica je ušla u samu završnicu, a dojam je da hrvatski igrači jedva čekaju da se završi.

70' - GOL! Španjolska je zabila Hrvatskoj i šesti gol. strijelac je Isco nakon dodavanja Asensija. Nova loša reakcija hrvatske obrane i Španjolska je neumoljiva. Nakon gola u igru je ušao Livaja umjesto Santinija. Bila je to posljednja Dalićeva izmjena večeras.

62' - Druga zamjena kod Hrvatske. Iz igre izlazi Brozović, a na travnjak ide Pjaca.

58' - Hrvatska djeluje potpuno bespomoćno i prijeti joj katastrofalan poraz, najteži u njenoj povijesti. Dosad najteži poraz Vatrenih bio je onaj 5:1 od Engleske.

57' - NOVI GOL ŠPANJOLSKE! Hrvatska u Elcheu gubi s 5:0, strijelac je Ramos. Nakon ubacivanja Asensija iz kornera glavom je zabio španjolski kapetan Ramos.

49' - GOOL! Španjolska opet zabija i vodi 4:0, sada je strijelac Rodrigo nakon asistencije Asensija koja je rasparala obranu Vatrenih. Rodrigo je izbio sam ispred Kalinića i zatresao mrežu.

48' - Španjolska dominira u posjedu lopte na početku nastavka.

46' - Krenulo je drugo poluvrijeme.

45+2' - Rodrigo je zaprijetio glavom u zadnjoj minuti prvog dijela. Srećom, lopta je otišla pokraj gola. Na odmor Španjolska odlazi s prednošću 3:0.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

42' - Hrvatski igrači u očitom su šoku. Izbornik Dalić pokušava ih animirati uoči poluvremena.

35' - GOL! Asensio je opet zabio, Španjolska vodi 3:0. Opet je odapeo dalekometno, iskosa s desne strane, malo izvan ruba kaznenog prostora. Lopta se odbila od leđa Klainića i ušla u mrežu. Službeno je gol pripisan kao autogol Kalinića.

33' - GOL! Španjolska vodi 2:0, strijelac je Asensio iz dalekometnog udarca. Bio mu je to prvi gol u dresu Španjolske, a zabio ga je nakon prethodne pogreške i krivog dodavanja Kovačića.

31' - Opasna situacija u kaznenom prostoru Hrvatske, ali spetljao se Rodrigo, a Vatreni su se uspjeli obraniti.

28' - Prava šteta što je Hrvatska primila gol jer je do tog trenutka jako dobro stajala na terenu i imala je bolje prilike.

24' - GOL! Španjolska vodi 1:0, zabio je Saul Niguez. Zatresao je mrežu glavom nakon ubacivanja s desne strane s nekih osam metara. Kalinić je bio nemoćan. Niguez je tako zabio na domaćem terenu, budući je rođen u Elcheu.

20' - Loša vijest za Dalića i Vatrene. Zbog ozljede teren mora napustiti Šime Vrsaljko. Čini se kako je u pitanju lijevo koljeno. Umjesto njega u igru je ušao Marko Rog.

17' - Nova sjajna prilika za Hrvatsku. Sada se u sjajnoj poziciji našao Perišić, koji je izbio ispred De Gee, ali je Carvajal uspio blokirati njegov udarac.

15' - Prijetnja Španjolske preko Rodriga, ali Kalinić brani njegov pokušaj. Nakon 15 minuta igre Hrvatska ima 36% vremena loptu u svom posjedu.

14' - Kakva šansa za Hrvatsku. Vrsaljko je s desne strane uposlio Santinija, a ovaj s ruba peterca promašuje gol. Velika šteta.

8' - Lijepa prilika za Španjolsku. Carvajal je probio po desnom boku, ubacio u sredinu, ali je Mitrović uspio izbiti loptu.

5' - Prva velika prilika na utakmici. Visokim presingom Vatreni su natjerali Španjolce na pogrešku i oduzeli im loptu malo izvan njihovog šesnaesterca. Opalio je Rakitić, ali lopta je otišla tik pokraj desne vratnice.

4' - Perišić je sada pokušao preko lijevog boka, ali je njegov udarac iz šesnaesterca iskosa blokiran.

1' - Započela je utakmica u Elcheu. Hrvatska, koja prvi put nastupa u miks kombinaciji dresova, tamnom gornjem dijelu i bijelim hlačicama, ima prvi napad.

20.40 - Uoči intoniranja nacionalnih himni u Elcheu poseban pljesak i priznanje od Španjolskog nogometnog saveza i Hrvatskog nogometnog saveza povodom stotog nastupa u dresu Vatrenih dobio je Ivan Rakitić. Rakitić se tako našao u ekskluzivnom društvu osmorice igrača koji su skupili 100 ili više nastupa za Vatrene. Prije njega to je uspjelo Srni, Pletikosi, Modriću, Šimuniću, Oliću, Ćorluki i Šimiću.

-----------------------------------------------------

NOVO >>> 20.20 Za lijevog beka Valencije utakmica protiv Vatrenih će biti debi u seniorskom dresu Furije.

NOVO >>> 20.10 Srdačan pozdrav Rakitića i španjolskog izbornika uoči susreta.

NOVO >>> 19.55 Elche je sretan grad za španjolsku reprezentaciju, a ovo je i najbolji dokaz.

NOVO >>> 19.45 Zanimljivo je kako je Enrique u početnu postavu Španjolske uvrstio čak šestoricu realovaca, Carvajala, Nacha, Sergija Ramosa, Ceballosa, Asensija i Isca, dok je u udarnih 11 'Furije' tek jedan igrač Barcelone - Busquets.

NOVO >>> 19.35 Stigli su službeni sastavi Španjolske i Hrvatske. Dalić će prema najavama SN izvesti postavu: L. Kalinić - Pivarić, Mitrović, Vida, Vrsaljko - Brozović - Rakitić, Modrić - Perišić, Kovačić, Santini. Španjolski izbornik Enrique odlučio se za postavu: De Gea - Gaya, S. Ramos, Nacho, Carvajal - Busquets - Ceballos, Saul Niguez - Isco, Asensio, Rodrigo. Enrique je tako iznenadio s imenima dvojice igrača, Gayom i Ceballosom.

NOVO >>> 19.20 Reprezentacija Španjolske na papiru je gotovo trostruko vrijednija momčad od Hrvatske

18.50 Hrvatski navijači već su se počeli u centru Elchea zagrijavati za utakmicu, a kao i svakog puta neizostavna je bila ona stara 'bježite ljudi, bježite iz graadaa...

VIDEO: Dražen Antolić

Linker
17. travanj 2024 07:35