Getty Images, Reuters, sn ilustracija
VATRENI RADE PODVIG U LIGI NACIJA

VIDEO: NEVJEROJATNA UTAKMICA NA MAKSIMIRU! HRVATSKA DVAPUT VODILA, ŠPANJOLSKA SE VRAĆALA, A ONDA - LUDILO! Pogledajte kako je Jedvaj srušio Španjolsku

Hrvatska slavi još jednu čudesnu večer na Maksimiru! Modrić i društvo dvaput su vodili, Španjolci su se dvaput ekspresno vratili u igru pred 33 tisuće navijača, a onda se ukazao junak utakmice Tin Jedvaj i u 93. minuti donio pobjedu. Vatreni tako ostaju u igri za prvo mjesto u svojoj skupini Lige nacija za koje u nedjelju moraju napraviti drugi dio čuda - pobijediti Englesku na Wembleyju (15.00).
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 15. studeni 2018. 13:35

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 3:2 (Kramarić 54', Jedvaj 69', 90'+3' / Ceballos 56', S. Ramos 78' p.)

HRVATSKA: Kalinić - Jedvaj, Vida, Lovren, Vrsaljko - Rakitić, Brozović, Modrić - Perišić, Rebić - Kramarić

ŠPANJOLSKA: De Gea - Sergi Roberto, Martinez, Ramos, Alba - Niguez, Busquets, Ceballos - Aspas, Isco - Rodrigo

Hrvatska nogometna reprezentacija ostala je u igri za plasman na završni turnir Lige nacija nakon što je na stadionu Maksimir pred 32.500 gledatelja pobijedila Španjolsku sa 3-2, a pobjednički pogodak zabio je Tin Jedvaj u trećoj minuti sudačke nadoknade.

Golove za Hrvatsku zabili su Andrej Kramarić (54) i Tin Jedvaj (69, 90+2), dok su strijelci za goste bili Dani Ceballos (56) i Sergio Ramos (78-11m).

Hrvatska nakon tri odigrane utakmice ima četiri boda i ostala je u igri za prvo mjesto. Četiri boda imaju i Englezi, dok je Španjolska na vrhu sa šest bodova.

Hrvatskoj sada predstoji gostovanje na Wembleyju u nedjelju protiv Engleske gdje će tražiti pobjedu koja bi nas odvela na 'Final four', dok bi remi s postignutim golom osigurao da i iduće godine igramo u elitnom razredu. Pobjeda za 'jedinicu' treba i Englezima pa možemo očekivati pravi spektakl.

Hrvatska u prva dva nastupa nije uspjela zabiti niti jedna pogodak osvojivši samo jedan bod na praznoj Rujevici protiv Engleske. Ali, je na užarenom Maksimiru u nevjerojatnoj završnici uspjela je srušiti moćnu 'furiju' i barem malo uzvratili Španjolcima za poraz u Elcheu (0-6).

Utakmica je započela oštrim prekršajem Ceballosa na Lovrenu već u 4. minuti utakmice. Veznjak Real Madrida mogao je dobiti i crveni karton, no bjeloruski sudac nije mu pokazao niti žuti karton. Dvije minute kasnije Hrvatska je imala veliku priliku. Perišić se probio po lijevoj strani i pucao u bliži kut, ali je pogodio vratnicu. Perišić je ponovo zaprijetio i u 17. minuti, ali je njegov udarac završio u bloku. U 28. minuti Rebić je 'ukrao' jednu loptu i probio se po desnoj strani, ali umjesto udarca uputio je povratnu loptu koju su Španjolci počistili.

U završnici prvog dijela Španjolska je preuzela incijativu i 'sakrila loptu', a najbolju priliku 'furija' je imala u 45. minuti kada je Isco pucao s ruba kaznenog prostora, a Kalinić obranio.

Hrvatska je povela u 54. minuti nakon velike pogreške španjolske obrane. Sergi Roberto je poklonio loptu Perišiću koji je glavom presjekao dodavanje i asistirao Kramariću koji je izbio sam pred De Geu i zabio za vodstvo. Nažalost, svega dvije minute kasnije 'furija' je izjednačila. Gosti su u potpunosti izigrali obranu 'Vatrenih', a pogodak je iz neposredne blizine zabio Ceballos. U 60. minuti Rakitić je sjajno ušao u kazneni prostor, ali je pucao pored vrata.

U 62. minuti gosti su mogli do vodstva, Aspas je pucao iz velike blizine, ali srećom uzdrmao je vratnicu. U 69. minuti svjetski doprvaci su ponovo poveli. Modrić je sjajno ubacio na drugu vratnicu gdje je Jedvaj svojim prvijencom zatresao španjolsku mrežu. U 72. minuti Rebić je sve mogao riješiti, jurnuo je s centra sam prema španjolskim vratima, ali je De Gea obranio njegov udarac. Nažalost, kazna je stigla četiri minute kasnije. Španjolska je dobila jedanaesterac nakon što je Vrsaljko igrao rukom, a kapetan Ramos je bio siguran.

Kada se već činilo kako će utakmica završiti bez pobjednik, Jedvaj je zabio za 3-2 izazvavši erupciju oduševljenja na stadionu Maksimir. Brekalo je sjajno prošao šesnaestercem, izveo lažnjak i opalio po golu, De Gea je taj udarac obranio, a na odbijanac je naletio Jedvaj i pogodio za 3-2.

Utakmica je igrana pred rasprodanim tribinama stadiona Maksimir. "Vatrene" i "Furiju" pratilo je 32.500 gledatelja, a stadion je bio rasprodan prvi put nakon 2013. godine.

Zadnji put je maksimirski stadion bio rasprodan na utakmici sa Srbijom 22. ožujka 2013. kada je utakmicu pratilo 35.722 gledatelja. Na tribinama među navijačima je bila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je utakmicu gledala u društvu brata i nećaka Francuza Jeana-Michelaa Nicoliera, hrvatskog branitelja koji je nestao na Ovčari, a njegovi posmrtni ostatci još uvijek nisu pronađeni.

Rezultati by SofaScore

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 3:2 (Kramarić 54', Jedvaj 69', 90'+3' / Ceballos 56', S. Ramos 78' p.)

HRVATSKA: Kalinić - Jedvaj, Vida, Lovren, Vrsaljko - Rakitić, Brozović, Modrić - Perišić, Rebić - Kramarić

ŠPANJOLSKA: De Gea - Sergi Roberto, Martinez, Ramos, Alba - Niguez, Busquets, Ceballos - Aspas, Isco - Rodrigo

---------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE! FANTASTIČNA POBJEDA VATRENIH!!!

90'+3' - GOOOL! Brekalo je sjajno prošao šesnaestercem, izveo lažnjak i sjajno opalio po golu, De Gea je taj udarac obranio, a na odbijanac je naletio Tin Jedvaj i pogodio za 3:2!!! Bravo, Vatreni!!!

90'+2' - KAKVA ŠANSA ZA VATRENE! Perišić je prošao lijevom stranom i pucao po golu, no Ramos je stigao u blok!

90'+1' - Prilika za Hrvatsku! Lovren je pucao glavom, no lovi taj pokušaj De Gea.

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

89' - Posljednju zamjenu radi Zlatko Dalić. Izašao je Andrej Kramarić, a mijenja ga Marko Pjaca.

87' - Naguravanje u šesnaestercu Španjolaca! Kramarić je pao u jednom duelu, činilo se da je prekršaj za najstrožu kaznu, a nakon cijele situacije žute su kartone dobili Perišić i S. Busquets. Ponovljena snimka pokazuje da nije bilo prekršaja.

86' - Kakva šansa za Hrvatsku! Kramarić se sam sjurio prema golu Španjolaca, pucao po golu, ali lopta se odbila od bloka! Sjajna je ovo bila prilika.

84' - Prilika za Modrića. Pucao je s ruba šesnaesterca, no udarac je završio u bloku.

80' - Još jedna velika prilika za Španjolce! Španjolci su osjetili pad u igri Vatrenih i prijete u valovima, ali srećom po naše ovog puta nije bilo novog pogotka.

78' - GOL. Najstrožu kaznu izveo je Ramos. Lopta je otišla u jednu, Kalinić u drugu stranu.

76' - JEDANAESTERAC ZA ŠPANJOLSKU. Lopta je dvaput dirala Vrsaljka u ruku, sudac je prvi put progledao kroz prste braniču Vatrenih, no drugi put je odlučio dosuditi najstrožu kaznu.

75' - Kakva prilika za Španjolce! Morata je s dva metra promašio prazan gol!

74' - Zadnju zamjenu rade Španjolci. Izašao je Saul Niguez, a ušao je Suso.

73' - Dalić radi i drugu zamjenu. Izašao je Rebić i, unatoč promašaju, zaslužio ovacije s maksimirskih tribina. Umjesto njega debitirat će Josip Brekalo!

72' - KAKAV PROMAŠAJ ANTE REBIĆA! Brozović je izbacio pola španjolske obrane i proigrao Rebića koji se potpuno sam sjurio prema De Gei, no u ključnom je momentu loše pucao i španjolski je vratar obranio tu stopostotnu šansu!

70' - Žute kartone su zbog međusobnog naguravanja dobili Ante Rebić i Sergio Ramos.

69' - GOOOL! Modrić je kratko iz kornera kombinirao s Kramarićem, a zatim je izvozao svog braniča i sjajno centrirao na drugu vratnicu gdje je iz drugog plana naletio nečuvani Tin Jedvaj i glavom pogodio za 2:1!

67' - Prvu zamjenu radi Zlatko Dalić. Izlazi Ivan Rakitić uz ovacije s tribina, a zamijenit će ga Nikola Vlašić.

64' - Još jedna velika prilika Španjolske! Kod lopte su na pet metara bili Isco, Asensio i Ceballos, ali su srećom zasmetali jedni drugima i propustili matirati Vatrene.

63' - Još jednu zamjenu radi Luis Enrique. Izašao je Iago Aspas, a ušao Alvaro Morata.

62' - Kakva prilika za Španjolce! Iago Aspas je s oko pet metara pucao po golu, a lopta je uzdrmala gredu!

61' - Prva zamjena u reprezentaciji Španjolske. Izašao je Rodrigo, a ušao opasni Asensio.

61' - KAKVE DVIJE PRILIKE VATRENIH! Prvo je Rebić uzeo jednu loptu i ubacio za Kramarića, no Španjolci to čiste u posljednji trenutak. U nastavku akcije je Rakitić fantastično prošao trojicu-četvoricu protivničkih igrača i pucao pored vrata!

59' - Sjajan centaršut Šime Vrsaljka! Ubacio je s desne strane, ali Španjolci su uspjeli izbaciti loptu ispred Rebića.

56' - GOL. Španjolci su u potpunosti izigrali obranu Vatrenih, Isco je uputio oštru loptu u peterac, a Ceballos je okružen nekolicinom naših igrača uspio ugurati loptu u mrežu za ekspresno izjednačenje.

54' - GOOOL! Sergio Ramos i Sergi Roberto zakomplicirali su kraj aut-linije, Perišić je glavom presjekao njihovo dodavanje i lopta je došla do Kramarića koji je izbio sam pred De Geu i zakucao loptu u mrežu za 1:0!

50' - Španjolci su opet počeli visokim presingom. Naši se nogometaši izrazito mnogo troše u pokušajima uzimanja lopte.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Maksimiru. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Vatreni su bolje ušli u susret i kontrolirali prvi dio poluvremena, no Španjolci su svojom tipičnom igrom kratkih dodavanja i visokog presinga preuzeli inicijativu. Perišić je imao najbolju prigodu u prvome dijelu kada je zatresao vratnicu, a i u kasnijoj je fazi nekoliko puta zaprijetio vratima gostiju. Bjeloruski sudac propustio je dosuditi nekoliko grubih prekršaja na našim igračima, a ostat će dvojbeno i je li start Ceballosa na Lovrenu u 4. minuti utakmice trebao biti kažnjen izravnim crvenim kartonom.

45' - Najveća prilika za Španjolsku u ovome dijelu utakmice! Modrić je krivo dodao loptu Vidi, Isco je presjekao to dodavanje i pucao s vrha šesnaesterca, no Lovre Kalinić sjajno brani i izbacuje loptu u korner! Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

43' - Prilika za Španjolce. Saul Niguez je pucao iz daljine, ali nije tu bilo opasnosti po vrata Vatrenih.

42' - Španjolska i dalje kratkim dodavanjima drži loptu u svojim nogama i kontrolira situaciju na travnjaku.

38' - Sergi Roberto je napravio žestok prekršaj na Ivanu Perišiću, a glavni sudac nije ništa ni dosudio!

37' - Španjolci podižu razinu svoje igre iz minute u minutu, dugo traje napad i pritisak gostiju.

33' - Još jedna prilika za Hrvatsku. Kramarić je poslao 'svijeću' na rub šesnaesterca, Perišić je iz teške situacije uputio udarac glavom prema golu, no lopta odlazi preko grede.

32' - Španjolci su sada sakrili loptu Vatrenima i posjed je 57% - 43% u korist gostiju.

28' - Prilika za Vatrene! Rebić je presjekao jedno dodavanje Španjolaca i probio po desnoj strani, sjurio se prema golu i, umjesto udarca, uputio je povratnu loptu koju je opet očistila španjolska obrana.

26' - Isco je napravio grub prekršaj na Vrsaljku, no bjeloruski sudac zasad nije pokazao nijednu opomenu.

22' - Španjolci igraju visoki presing, ali naši nogometaši fantastično kombiniraju i sjajno kontroliraju situaciju na terenu.

20' - Fantastična je atmosfera na prepunom Maksimiru! Tribinama odzvanja 'U boj! U boj' i navijanje ne prestaje!

17' - Sjajna prilika za Hrvatsku! Kramarić je povukao jednu akciju, pronašao Perišića na lijevoj strani koji je još jednom ispremiješao Španjolce i pucao po golu, no udarac je završio u bloku. U nastavku akcije Modrić je naletio na taj odbijanac i poslao povratnu, ali španjolska je obrana uspjela izbaciti loptu izvan šesnaesterca.

14' - JOŠ JEDNA VELIKA ŠANSA ZA VATRENE! Rebić je primio loptu u mrtvom kutu, poslao povratnu do Perišića koji je sjajno ispremiješao obranu Španjolaca i poslao oštru dijagonalu u peterac, a Kramarić je za nekoliko centimetara bio prekratak na tom ubačaju!

10' - Španjolci su pokušali iznenaditi našu obranu, Rodrigo je odigrao dodavanje za Aspasa u šesnaesterac, no Lovre Kalinić je na vrijeme presjekao tu loptu.

6' - VELIKA PRILIKA ZA VATRENE! Perišić se probio po lijevoj strani, gađao prvi kut i pogodio vratnicu! Fantastičan pokušaj Ivana Perišića!

4' - Kakav grub prekršaj! Ceballos je nevjerojatno neoprezno startao na Dejana Lovrena, to je bio prekršaj za izravni crveni karton, a bjeloruski sudac nije ni opomenuo Španjolca!

1' - Počela je utakmica na Maksimiru! Sretno, Vatreni!

---------------------------------------------------

20.40: Odsvirane su himne obiju reprezentacija. Kapetani Luka Modrić i Sergio Ramos pozdravili su se sa sucima. Glavni sudac je Bjelorus Aleksei Kulbakov. Sve je spremno za spektakl!

Zagreb, 141118.
Stadion Maksimir.
Utakmica 3. kola, skupine 4, Lige A Lige Nacija izmedju Hrvatske i Spanjolske.
Na fotografiji: ekipa Hrvatske reprezentacije.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

20.35: Uoči utakmice uručene su posebna priznanja bivšim reprezentativcima Vedranu Ćorluki sa 103 utakmice u dresu Vatrenih, Mariju Mandžukiću s 89 nastupa i Danijelu Subašiću s 44 nastupa. Prigodne dresove uručio im je predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza Davor Šuker s brojem odigranih utakmica na svakome dresu.

20.15: Vatreni su izašli na maksimirski travnjak uoči utakmice da još jednom osjete atmosferu prije samoga susreta.

19.45: Objavljeni su službeni sastavi. U hrvatskoj reprezentaciji nema iznenađenja, izbornik Dalić odlučio je na maksimirski travnjak poslati sastav koji je bio i najavljen, a očekivano je riješena i najveća dilema - na lijevome će beku zaigrati Tin Jedvaj. Izbornik španjolske reprezentacije Luis Enrique neočekivano je ostavio na klupi zvijezdu Reala Asensija, a prilliku je od prve minute dobio Iago Aspas. Također, u obrani će startati Sergi Roberto, dok će Azpilicueta svoju priliku čekati u drugome poluvremenu.

19.30: Pogledajte izlazak Španjolaca iz hotela Sheraton dok ih bodre španjolski navijači.

19.00: Zavirite u svlačionicu Vatrenih:

18.00: FOTO/VIDEO: Hrvatski navijači pristižu u sve većem broju i fan zona ispred Maksimira gotovo je u potpunosti ispunjena.

17.00: Navijači španjolske reprezentacije okupirali su centar Zagreba uoči utakmice Lige nacija na Maksimiru. Naši su fotoreporteri naletjeli na navijačku skupinu Marearoja kako 'zagrijavaju' svoja grla u popularnoj 'Tkalči.'

Linker
16. travanj 2024 06:41