REUTERS/Dado Ruvic
SJAJNI DIJAMANT

VIDEO: POGLEDAJTE FANTASTIČNU AKCIJU KOJOM SE EDIN DŽEKO UPISAO U POVIJEST 'Dijamant' ušao u TOP najboljih strijelaca svih vremena u Europi

LIGA NACIJA Maksimalni učinak ima još i Finska, koja je jučer svladala Grčku
Piše: Marino PleićObjavljeno: 16. listopad 2018. 11:45

Bosna i Hercegovina suvereno maršira prema vodećoj poziciji u svojoj skupini Lige B. Momčad Roberta Prosinečkog upisala je maksimalnih devet bodova iz tri utakmice, a na Grbavici je ovoga puta pala Sjeverna Irska rezultatom 2:0.

Dvostruki strijelac bio je Edin Džeko, koji je prvi pogodak postigao u 27. minuti nakon katastrofalne reakcije obrane gostiju, dok je u 73. minuti iskoristio sjajno dubinsko proigravanje Miralema Pjanića.

Vrijedi istaknuti kako je napadaču Rome u prvom dijelu neopravdano poništen jedan pogodak zbog nepostojećeg zaleđa, i to golčina iz voleja. Nakon utakmice Prosinečki je bio zadovoljam ostvarenim rezultatom:

- Znali smo da će biti teška utakmica, da su oni ovdje došli tražiti zadnju šansu. Momci su dali sve od sebe, čestitam im. Zaslužili smo pobjedu unatoč nekoliko stativa koje su oni pogodili.

Edin Džeko je postavio vlastiti rekord na ovoj utakmici. S dva nova gola, kapetan Zmajeva je došao do brojke od 55 golova u najdražem dresu, a tako je i ušao u top 10 najboljih europskih strijelaca svih vremena.

O ovome postignuću najbolje govori pogled na ljestvicu najboljih - prvi je Cristiano Ronaldo sa 85 golova, drugi Puškaš sa 84, zatim Kocscis sa 75, te Miro Klose sa 71 golom.

10 najboljih strijelaca europskih reprezentacija svih vremena:

Cristiano Ronaldo - 85

Ferenc Puškaš - 84

Sandor Kocsis - 75

Miroslav Klose - 71

Gerd Müller / Robbie Keane - 68

Zlatan Ibrahimović - 62

Imre Schlosser/David Villa - 59

Edin Džeko/Robert Levandovski /Jan Koller - 55

BiH stigla nadomak prolaska, Švicarska svladala Island

U susretu skupine 2 lige A Švicarska je kao gost svladala Island sa 2-1 i tako ga ispratila u Ligu B. Strijelci za Švicarsku bili su Seferović u 52. i Lang u 67. minuti, dok je za Island smanjio Finnbogason u 81. Švicarska se ovom pobjedom izjednačila s Belgijom na vrhu ljestvice, oba sastava imaju po šest bodova, ali Belgija ima utakmicu manje, dok je Island na dnu bez bodova, a kako će do kraja natjecanja odigrati još samo jednu utakmicu jasno je kako se ne može pomaknuti s posljednjeg mjesta koje vodi u nižu ligu.

Bosna i Hercegovina je stigla nadomak prolaska u Ligu A nakon što je i u svom trećem nastupu u skupini 3 Lige B ostvarila pobjedu svladavši u Sarajevu Sjevernu Irsku sa 2-0 golovima Džeke u 27. i 73. minuti. BiH je na vrhu ljestvice s devet bodova, druga je Austrija s tri i utakmicom manje, dok je Sjeverna Irska posljednja bez bodova. Izabranici Roberta Prosinečkog osigurat će plasman u Ligu A u slučaju da za mjesec dana osvoje bod u Beču protiv Austrije.

Linker
25. travanj 2024 01:33