Screenshot (YouTube)
POGLED U RETROVIZOR

VIDEO: POVRATAK U PROŠLOST I VEČER U KOJOJ SU ROĐENI VATRENI Stigli kao 'sparing-partneri', pa nošeni debitantom Prosinečkim i Šukerom 'pomeli' Furiju

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 12. rujan 2018. 18:18

Tu ćemo pobjedu uvijek pamtiti, 23. ožujka 1994. Hrvatska je prvi put bljesnula na svjetskoj nogometnoj sceni. Još nismo igrali službene utakmice, tek su nam na jesen slijedile prve kvalifikacije, stigli smo u Španjolsku kao ‘sparing-partner’ domaćinu. I - ‘pomeli’. Velika utakmica, velika pobjeda, u Valenciji su te večeri rođeni Vatreni.

Ladić, Štimac, Jerkan, Andrijašević, Jarni, Bilić, Janković, Prosinečki, Šuker, Asanović, Bokšić, Mornar, Miše, Pavličić i Vlaović. To su igrači koji su promarširali Valencijom, kao što vidite nije bilo kapetana Zvone Bobana, ali ni to nije omelo jaku Hrvatsku da pobijedi 2:0. Inače, bila je to prva utakmica Roberta Prosinečkog za Hrvatsku, nakon što je prijašnjih nekoliko godina bio neodlučan po tom pitanju. Zaigrao je baš u Valenciji u debiju i već u šestoj minuti zabio za vodstvo. U šestoj minuti, ali drugog poluvremena zabio je i Šuker, Španjolci su morali potpisati poraz. A Šuker je tim golom najavio veliku golgetersku karijeru u hrvatskoj reprezentaciji, bio mu je to četvrti gol u četvrtom nastupu, tada je bio igrač Seville i naravno da mu je taj gol bio i dodatno drag.

Španjolska je dotad bila najjači test te generacije i potvrda da ta momčad pod vodstvom Miroslava Blaževića može u godinama koje dolaze biti hit na svjetskoj razini. Što je dokazala i vrlo brzo pobjedom nad Italijom u Palermu u kvalifikacijama za Euro 1996.

Spomenimo i da su u toj momčadi Španjolske igrala dvojica donedavnih izbornika Furije, Fernando Hierro i Julen Lopetegui. Također, pobjednicima u hrvatskom dresu zapljeskao je i Josep Guardiola. Nije to bila neka trofejna i snažna španjolska generacija, ne mogu se pohvaliti većim uspjesima, ali za Hrvatsku, zemlju i reprezentaciju u nastajanju, bila je to pobjeda ravna osvajanju svjetskog naslova. Pobjeda koja je najavila - Vatreni dolaze!

Preostali susreti:

› ŠPANJOLSKA - HRVATSKA 1999.

Pet godina kasnije vratili su nam Španjolci za onaj poraz u Valenciji. U Sevilli je bilo 3:1 za domaćine, iako je Šuker zabio za vodstvo. Međutim, Furija je bila bolja, Engonga, Hierro i Dani Garcia potpisali su taj ‘osvetnički čin’. Kako je ona utakmica iz 1994. najavila da jedna velika generacija dolazi na najveću scenu, tako je ovaj susret, na neki način, najavio njezin silazak s vrha. Došli smo u Sevillu kao brončani s prethodnog SP-a, ali vidjelo se da su neki igrači na svom kraju, da su najbolji dani iza njih. Španjolci su, zapravo, pobijedili dosta jednostavno.

› HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 2000.

Jedini dvoboj protiv Furije na hrvatskom tlu. Nakon pobjede i poraza uslijedio je remi, na Poljudu se igralo pred tek desetak tisuća ljudi, a na travnjaku je bila jedna nova Hrvatska. Pletikosa je odmijenio Ladića, Šarić, Tomas, Niko Kovač, Vugrinec, Vučko, Mario Cvitanović... bila su to nova imena. Ne pamtimo taj susret ni po čemu posebnome, tek kao jedan prijateljski, Hrvatskoj više-manje nebitan, jer nismo se plasirali na Euro u Nizozemskoj i Belgiji pa i nije tu bilo nekog rezultatskog naboja i potrebe za dokazivanje, niti je ta Španjolska tada bila nekakav poseban mamac publici. Zabilježimo da je u toj utakmici igrao današnji izbornik Luis Enrique.

› ŠPANJOLSKA - HRVATSKA 2006.

Naplatili su nam Španjolci taj startni uspjeh u Valenciji višestruko, nadigrali su Hrvatsku i Ženevi, u uvertiri njemačkog Mundijala. Bili su bolji, iako su za pobjedu zabili tek u 90. minuti. Zlatko Kranjčar izveo je na teren najjaču momčad, sin Niko zabio je za naše vodstvo, no nakon toga su Španjolci bili kvalitetniji. Pernia je izjednačio, Pletikosa obranio kazneni udarac Fernandu Torresu, koji je na kraju ipak zabio za pobjedu. Nismo tada znali da je ta španjolska momčad početak momčadi koja će dominirati svjetskim nogometom idućih godina, Puyol, Xavi i Villa bili su u startnoj postavi, Iniesta je ušao s klupe, kao i, recimo, Fabregas. Da, s klupe su ušla i dvojica današnjih kapetana, Sergio Ramos i Luka Modrić. Obojica u 46. minuti, Ramos umjesto Salgada, Modrić umjesto Roberta Kovača.

› HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 2012.

To je, pak, poraz kojega se i danas sjećamo i pitamo se što bi bilo kad bi bilo. Bila je to jedna od najzrelijih partija Bilićeve Hrvatske, za prolaz skupine na Euru trebalo nam je barem 1:1, ali najbolje - pobjeda. Kojom bi onda Španjolska ispala. Igrali smo dobro, Rakitić je imao zicer glavom, nad Ćorlukom nije sviran čisti penal. I onda je pred kraj zabio Jesus Navas. Dalje su prošli Španjolci i Talijani i - igrali u finalu! Španjolci su uspjeli obraniti naslov europskih prvaka.

GOL S TE UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE

› HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 2016.

Donekle, revanš četiri godine poslije. Slatka pobjeda, doduše, ne s takvim ulogom, ali Španjolsku je uvijek lijepo pobijediti. Ante Čačić odlučio je odmarati neke prvotimce, poglavito Luku Modrića, jer plasman u drugi krug nije više bio upitan. Morata nam je zabio odmah na početku, naveo na razmišljanja je li taj odmor bio dobra odluka. No, iako su suparnici bili bolji tijekom prvog dijela, Kalinić je prekrasno petom izjednačio. Onda je Subašić obranio penal Sergiju Ramosu, a Perišić pogodio za 2:1 i veliko slavlje u Bordeauxu. Pobjeda koja nam je u raspletu donijela - Portugala u osmini finala. I ispadanje s Eura. (tn)

GOLOVE S TE UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE

Linker
18. travanj 2024 13:22