Suso
 REUTERS/Alberto Lingria / REUTERS
STRAŠAN NOGOMETAŠ

ZA NJEGA JE ZAINTERESIRAN REAL, A VEČERAS BI MOGAO BITI OZBILJNA PRIJETNJA VATRENIMA Još nisam bio u Zagrebu, a posebno se radujem susretu s Lovrenom

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 15. studeni 2018. 19:46

Jesus Joaquin Fernandez Saez de la Torre (24), poznat kao Suso, rođen u primorskom gradu Cadiz, proživljava lijepe trenutke. U sportskom centru reprezentacije Španjolske u predgrađu Las Rozas, sjeveroistočno od Madrida, kazao je:

- Uh, nadam se da ću zaigrati protiv Hrvatske…

Svojom lijevom nogom ove sezone je već pet puta zatresao mrežu za Milan, te upisao osam asistencija. Upravo je završio s treningom, a sada želi formu iz kluba prenijeti u reprezentaciju. Taj ofenzivni vezni, koji najčešće napada s desnog krila, jedan je od igrača s kojima je izbornik Luis Enrique pokrenuo pomlađivanje reprezentacije. Konačni cilj je vratiti Španjolsku na stazu slave, u njeno novo zlatno razdoblje poput onog od 2008. do 2012. kada ja bila dva puta europski prvak te jednom svjetski. Prva stepenica je osvajanje Liga nacija, a prvi korak uspjeh u Maksimiru.

- Još nikada nisam bio u Zagrebu - napominje Suso mekim andaluškim naglaskom.

Posljednjih dana mediji tvrde da bi mogao prijeći u Real Madrid. Premda je debitirao za reprezentaciju prije godinu dana kod Julena Lopeteguija, tek je nakon Svjetskog prvenstva postao ozbiljan kandidat za utakmice. Enrique ga je u početna dva susreta protiv Engleske i Hrvatske bio ostavio na klupi, a onda mu je dao 81 minutu u prijateljskoj utakmici s Walesom. Izborniku je zahvalio s dvije asistencije u pobjedi od 4:1 u Cardiffu. Enrique ga je, međutim, prošli mjesec opet ostavio na klupi protiv Engleske, no nakon tadašnjeg poraza od 2-3 najavio je promjene u Zagrebu. Suso se nada da se to odnosi na njega.

- Da bar - ponavlja u prostoriji reprezentativnog kampa.

Drukčije nego u Elcheu

Sa 16 godina bio je napustio rodni Cadiz i prešao u podmladak Liverpoola, a sada ostavlja dojam skromnog momka. U Engleskoj mu nije bilo lako pa je preko posudbi u Almeriji i Genovi tražio svoj put. Kada je prije dvije i pol godine obukao prugasti crno-bijeli dres, krenulo mu je. S obzirom na svoju prošlost, dobro razumije što prolazi njegov suigrač Alen Halilović koji bi trebao igrati na istoj poziciji, no ne dobiva priliku. Također razumije i Nikolu Kalinića s kojim od ovog ljeta više ne dijeli svlačionicu. U Zagrebu se pak najviše veseli susretu s Dejanom Lovrenom, rekao je u razgovoru za SN prije puta u Zagreb.

Kako se osjeća igrač uoči ovakve utakmice? Kako ste se vi pripremili za nju?

- Svi smo ovdje svjesni da je malo vremena za istinski se pripremiti za utakmicu kakva nas očekuje u Zagrebu. Tjedan je bio kratak, nakon ligaških utakmica proteklog vikenda proveli smo samo tri dana zajedno. U ta tri dana nastojali smo se što bolje pripremiti, a to nije lako u tako kratkom roku. No dobro... Igrat ćemo protiv jako dobrog protivnika, finalista nedavnog svjetskog prvenstva. Hrvatska igra je organizirana. Njeni igrači su doista dobri te na terenu točno znaju što rade. Očekujem stoga jednu tvrdu i tešku utakmicu.

Prije dva mjeseca Španjolska je pobijedila Hrvatsku sa 6-0. Kako ste vi na klupi doživjeli to što se dogodilo u Elcheu?

- Bio je to jako visok rezultat, štoviše pretjerano visok. Puno golova je palo. U četvrtak to neće biti tako. Hrvatska će istrčati 100 posto spremna i odlučna, te će nam maksimalno otežati stvari. Nakon toga što se dogodilo u prvoj utakmici tražit će pobjedu. Na nama je pak da budemo oprezni, koncentrirani, i da na travnjaku odigramo svoju igru te napravimo dobre stvari.

Poznajete li osobno neke od hrvatskih igrača?

- Brozovića i Perišića jako dobro znam iz talijanske lige, protiv njih sam jako puno puta igrao. Hrvatska ima njih, ali i Modrića te Rakitića, ali i druge jako dobre igrače. Kažem vam zato da nam neće biti lako.

Hrvatskoj nije lako

Čini li se vama da je Hrvatska pala nakon Svjetskog prvenstva?

- Nitko nije očekivao da će Hrvatska doći do finala. Odigrala je jako dobro to prvenstvo, igrači su bili odlični kao ekipa. Upravo je zahvaljujući toj momčadskoj igri i stigli do tamo. No nije lako zadržati tu razinu. Tim više što se Hrvatska sada nalazi u teškoj skupini, u kojoj ni nama nije lako jer je tu i Engleska. To je također jako dobra reprezentacija. Dakle, u takvoj situaciji ćemo i mi i Hrvatska nastojati odigrati što bolje. Bit će to svakako zanimljiva utakmica.

ELCHE, SPAIN - SEPTEMBER 11:  Suso Fernandez of Spain is chased by Luka Modric of Croatia during the UEFA Nations League A Group four match between Spain and Croatia at Estadio Manuel Martinez Valero on September 11, 2018 in Elche, Spain.  (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
Denis Doyle/Getty Images / Getty Images
Španjolska - Hrvatska

U Milanu igrate s Alenom Halilovićem, kapetanom hrvatske U-21 reprezentacije. Jeste li razgovarali o ovoj utakmici?

- Sada nismo, ali smo bili razgovarali o prethodnoj u kojoj je Španjolska pobijedila. Komentirali smo kako je Španjolska doista dobro onda odigrala, tako... ništa previše. S Halilovićem imam jako dobar odnos. Trenutačno ne igra, no to je momak koji jako dobro i naporno trenira, radi ono što treba raditi. U odličnom je odnosu sa svima, i kao osoba nam je drag.

Kakav je trener Gennaro Gattuso?

- Jako dobar, jako dobar. To je trener koji zna kako funkcionira klub, što Milanu treba, a također i što igračima treba. Vjerujem da ćemo se malo po malo dizati u formi.

U posljednjoj utakmici u nedjelju izgubili ste s 0:2 od lidera Juventusa. Što se događa s Milanom, mnogi su vas očekivali na višoj razini?

- Dobro... bili smo četvrti, sada smo pali, no malo nas bodova (sedam) dijeli od drugog mjesta (koje drži Napoli). Situacija je sada dobra, no moramo je održati i dakako još više napredovati.

Prošle sezone je s vama u Milanu igrao Nikola Kalinić. Kako vam se činio prošle sezone?

- Počeo je dobro, no kasnije je imao problema. On je simpatičan momak. Kada trenira, to ne radi loše, dobro vježba na treninzima. Na kraju je odlučio da Milan nije njegovo mjesto, nije se osjećao ugodno, poželio je otići. Otvorila mu se prilika u Atletico Madridu, još jednom velikom klubu. I to je sve sasvim u redu.

Sa 16 godina otišli ste u Englesku.

- Istina je da su ranije tako mladi igrači puno rjeđe odlazili van. Danas je to drugačije, neusporedivo je više igrača koji se na to odlučuju. Sve je više iznimno mladih nogometaša koji pokušavaju pronaći sreću u jakim ligama. Ja sam otišao jer sam doista imao želju za odlaskom, imao sam velika očekivanja, nadao sam se da ću uspjeti. Bio sam gladan pravog nogometa. Igrači koji tako mladi odlaze u ‘mojim’ godinama moraju biti sto posto mentalno pripremljeni i biti sigurni da žele biti profesionalni nogometaši.

Pratim Liverpool

Za mladu momčad Liverpoola nastupili ste 42 puta, a zatim ste sudjelovali u 21 utakmici za prvu momčad.

- Pratim njihove utakmice. Uvijek gledam jesu li pobijedili, što se dogodilo ako su izgubili, tko je zabio pogodak. Za mene je to i dalje jedan od najvećih klubova na svijetu i bilo mi je drago što sam bio dio njega.

U Zagrebu ćete se susresti s Liverpoolovim stoperom Dejanom Lovrenom. Kako vam se on čini?

- Igrao sam s njim. On je jako dobar stoper. I kada sam bio s njim u klubu, pokazao se kao fenomenalna osoba te imam veliku želju vidjeti ga. Veselim se susretu s njim u Zagrebu.

Linker
25. travanj 2024 12:27