REUTERS/Antonio Bronic
IZBORNIK ZA SPORTSKE

ZLATKO DALIĆ OTKRIO ŠTO SE DOGAĐALO U POSLJEDNIM TRENUCIMA DRAME NA MAKSIMIRU 'Ja njemu vičem da se vrati natrag, a on kaže da ide zabiti gol!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. studeni 2018. 09:08

Hrvatska je još jednom demonstrirala koliko je moćna, glavinjanje s početka jeseni zamijenjeno je vrhunskim nogometom protiv odličnog rivala koji je bio uvjeren da je prorok ove skupine Lige nacija, a sad Španjolci ovise o ishodu na Wembleyju.

Izbornik Zlatko Dalić ponovno je vukao pobjedničke poteze, a kad smo ga dan nakon susreta i jutarnjeg treninga u fitnessu Westina, prije no što su se Vatreni zaputili u London, pitali za siže doživljenoga i viđenoga u četvrtak navečer, kazao je:

- Opet je ono što je bilo u Rusiji. Sjajna atmosfera i zajedništvo. Odigrali smo na sličan način kao na Svjetskom prvenstvu. Taktički fenomenalno, pustili smo Španjolcima posjed, da njihovi stoperi igraju, a zatvorili smo Busquetsa s našom špicom Rebićem ili Kramarićem, tko se već nalazio na toj poziciji. To je bila njihova jalova igra kroz sredinu, bez konkretnih stvari, a istodobno čekali smo svoje situacije u onome u čemu smo sad postali izuzetno jaki - u brzom otvaranju. To je bilo to. Utakmica se dva-tri puta lomila, ali evo, mi smo nagrađeni.

Nema odmora

Zašto? Zbog čega ovu Hrvatsku prati Fortuna?

- Dečki su zaista igrali karakterno, odgovorno i opet se pokazalo da kad imamo takav način igre, kad smo takvi, ne može nam nitko ništa. Ono što je bilo u Španjolskoj dogodilo se, tada nismo to odradili kako treba. Sada jesmo i sami smo sebi stvorili šanse da opet budemo pobjednici. I borimo se na Wembleyju za prvo mjesto.

Da utakmica u Elcheu nije bila početkom rujna, očito bi to sasvim drugačije izgledalo. I na tom susretu igra je bila dobra prvih dvadesetak minuta, a onda je došlo do totalnog pucanja.

- Pukli smo nakon prvog gola, potom izgubili i formaciju i transformaciju. Čim se tako poklopi, teško je. Pogotovo protiv ekipe kao što je Španjolska, dogodi se što se dogodilo. Možeš tako igrati protiv Andore, Malte… da ne podcjenjujem nikoga. No, s jakim suparnicima kao što su ova dva naša u Ligi nacija, ne možeš. Bez kompaktnosti nema ništa. Hoćemo li ponoviti to protiv Engleske? Moramo na tome raditi. Utakmica ekspresno dolazi. Uf, niti imamo vremena za odmor, niti za treninge, zapravo nizašto, ali probat ćemo. Oni su odmorni jer su s Amerikom poštedjeli gotovo čitavu ekipu.

Soccer Football - UEFA Nations League - League A - Group 4 - Croatia v Spain - Stadion Maksimir, Zagreb, Croatia - November 15, 2018  Croatia coach Zlatko Dalic gestures           REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

Što ga je najviše zadovoljilo osim da su igrači golemim dijelom susreta taktički izvrsno odradili defenzivni dio?

- Nismo odustajali, ta borbenost koju su pokazali i odgovornost. Ništa me na ovoj utakmici nije impresioniralo kao taj taktički dio igre, što naša momčad tako dobro radi. Dobitak je Jedvaj, koji je dao dva gola, ali isto tako i Vlašić i Brekalo. Pa Brekalo, debitant u nacionalnoj vrsti. S takvom je mirnoćom napravio dribling, inicirao gol nakon što je provozao igrača.

Galamio da se vrate

Začin na priču je treći pogodak, i termin, ali i posebno intrigantan način, kad momčad zanemari klupu i krene po sve ili ništa. Dokaz je to koliko su htjeli revanš Španjolcima, nije ih bilo briga za bod, inzistirali su da ih poraze. Iako bi i bod nešto značio u priči o nositeljima na ždrijebu kvalifikacija za Euro.

- To je ta simbolika, tu pokazuju karakter. Meni Šime Vrsaljko kaže “Idem zabiti gol” kad sam vikao na njega da se vrati natrag. Da su kojim slučajem Španjolci došli do lopte i napravili kontru, da su nam zabili, svi bi popljuvali mene i ekipu da nije slušala i odradila što je trebalo. I što sam tražio. Ali igrači su preuzeli rizik koji se isplatio. Nekad ti se rizik isplati. Oni su to napravili. Baš su htjeli dati gol i otišli su svi u napad. To se rijetko gdje vidi.

Super se isplatilo, ponekad treba i riskirati.

- Bez rizika nema ništa, no ovom prilikom to je bila njihova odluka, da svi idu u napad. Zadnje dvije minute. Ne moja, ja sam galamio da se vrate. Osjećali su snagu da to mogu učiniti.

Već ste ušli u teren…

- Da ih vratim natrag, da ne izgubimo utakmicu… Ne mogu to ni opisati. Da smo iz toga primili gol, bio bi potop. Sve bi nas izvrgnuli žestokim kritikama. Za mene bi komentirali “kako mu to ekipa ode, ne vraća se, ne slušaju ga”…

Ovako, nastavljate pisati čudesne priče, i ova utakmica je poglavlje za sebe. Pun stadion, toliko drame, obrata i kulminacija na kraju.

- Savršeno se uklapa u sve što smo sjajno ove godine napravili. Prekrasno je, čovjek ne može opisati da se ovako nešto kod nas događa. Takav skup, toliko ljudi, tako mnogo emocija. Tolika strast, ljubav, energija i sinergija. To ništa ne može nadmašiti. To jednostavno fascinira. Ljudi su došli na utakmicu i da nas pozdrave, i da se s Vatrenima poistovjete, kao što i jesu. To jedinstvo ekipe i navijača od svega me najviše veseli. To zajedništvo.

U ofenzivnom dijelu Perišić, Kramarić i Rebić pošteno su se trudili. Kramarić je zabio, a da je Rebić poentirao za 3:1, vjerojatno bi sve lakše išlo prema kraju. Možda ne bi bilo trilera.

Soci, Adler, Rusija, 070718.
Olimpijski stadion Fisht.
FIFA World cup 2018.
Nogometna utakmica cetvrt finala svjetskog nogometnog prvenstva, FIFA World cup 2018, Rusija - Hrvatska.
Na fotografiji: Ante rebic
Foto: Boris Kovacev/ CROPIX
Boris Kovacev/ CROPIX

Interno rješavanje

- Rebić je u toj akciji sprintao 60 metara i pobjegao je svima. Nije to tako lako. I pucao je, samo što je golman obranio. To je kvaliteta De Gee.

Bilo je nekoliko individualnih akcija u kojima se iskazala sebičnost, želja igrača da sami završe akciju, Rakitić, Perišić, Kramarić, kad je bolje rješenje bilo proigrati suigrača koji se nalazi u odličnoj poziciji.

- To ćemo interno rješavati, o tome se neću referirati preko medija.

Kako ocjenjujete izvedbu Luke Modrića?

- Pobjeda je najvažnija, kapetan je vodio momčad kapetanski.

Lovre Kalinić je sačuvao “jedinicu” pred Dominikom Livakovićem, što kažete za njegovu prezentaciju?

- Golman mora imati stabilnost, ne možemo ih mijenjati svaku utakmicu. Lovri Kaliniću vjerujemo, svi u stožeru, pridonosimo na taj način njegovu samopouzdanju, i tako to guram. Igrač mora znati da stojimo iza njega, ne da ga mijenjam u slučaju jedne loše utakmice. Poštujemo jedni druge i hijerarhiju. Lovre je sa Španjolskom bio jako dobar.

Roscino, Rusija, 240618.
Arena Roscino.
FIFA World cup 2018.
Lovre Kalinic i Dejan Lovren razgovarali su s novinarima na press konferenciji hrvatske nogometne reprezentacije prije putovanja u Rostov na Donu gdje igraju zadnju utakmicu skupine D s Islandom.
Na fotografiji: Lovre Kalinic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Enrique je čestitao

Španjolske izvedbe itekako variraju, od riječi Luisa Enriquea na press konferenciji da je Hrvatska zasluženo pobijedila do komentara nekih igrača da su oni više zavrijedili dobiti. Bilo je nervoze, Lovren ih je okvalificirao nekulturnima jer nisu čestitali.

- Svatko ima svoj pogled na utakmicu, po meni, zasluženo smo pobijedili. A ovo drugo, tko je o kome što rekao, neću komentirati. Nije prvi put da se razilaze mišljenja tko je bolji, no rezultat je 3:2 za nas, u zadnjoj minuti. slatko da nije moglo biti slađe. Meni je Luis Enrique čestitao. I ja sam njemu nakon 6:0 u Španjolskoj. To je normalno, ako netko nije došao pozdraviti, to je njihov problem, ne naš.

Englezi su dobili šansu boriti se za prvo mjesto. Wembley je rasprodan, ističete da su svježiji, što Hrvatska može učiniti?

- Idemo na Wembley uživati u nogometu, dati sve od sebe. Probati odigrati najbolju utakmicu i završiti ovu godinu sjajno kao što je bila cijela. Kakav god bude rezultat, moramo biti ponosni na ono što smo učinili, ali pokušat ćemo osvojiti prvo mjesto u skupini. Rekao sam prije desetak dana da to možemo napraviti, čuli ste i igrače koji kažu jednako, moramo vjerovati, tako ćemo se postaviti, tako idemo u taj susret. Protivnik je težak, Englezi su vrhunska momčad, imali su puno odmora. Međutim, Hrvatska je uvijek dobra, a što god da bude, ja ću biti sretan s 2018. godinom. Iako, nema dvojbe, moramo probati i to učiniti.

Taj trijumf bio bi najbolji desert na ovoljetni meni. Pobjeda iz 2007. još se uvijek svježe pamti.

- Tako je. Englezi su sjajna i mlada momčad, koja nam je pravila problem i u Moskvi i u Rijeci, ali nećemo se ni mi predati. Imamo veliki respekt prema njima, ali još veći prema sebi samima, to pokazujemo i dokazujemo. Na pravom smo putu. Iako su najbitniji ožujak i kvalifikacije za SP.

Rezultati by SofaScore

Linker
24. travanj 2024 14:32