Igor Budan u hrvatskom dresu
 Cropix
ČUDO S APENINA

'A NAKON ZAGREBA PITALI SU ME MOGU LI IZAĆI IZ LIGE PRVAKA!?' Naš bivši reprezentativac: 'Taj dečko je kandidat za prvu momčad Vatrenih!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. veljača 2020. 15:37

Igor Budan prijatelj je s Lucom Percassijem, Atalantinim glavnim menadžerom, sinom predsjednika Antonija Percassija.

- Pitao me: “Zar nećeš doći na utakmicu?“ Odgovorio sam: “Gradim bazen da imaš gdje na ljeto na odmor“, smije se Budan koji je igrao 66 utakmica za Atalantu i zabio 17 golova. Trenutačno podiže tri vile s pet zvjezdica u Pakoštanima.

- No na četvrtfinale sigurno stižem na San Siro.

Pitali smo ga je li ovo najbolja Atalanta ikad?

- Odgovor je - da. Ovo je najbolja Atalanta u povijesti. To je klub koji je imao odličnih razdoblja, ali takve rezultate ne. Pogotovo u moderno doba. Imali su i nešto sreće, ali izazvali su je kvalitetom, hrabrošću i radom. Baš sam nedavno kazao treneri Gasperiniju: “Što ćete sada, morate otići, sve ste napravili, vrijeme je za penziju.“ Dakako u šali. I oni se sami sebi čude. Stvorili su tenk za koji bih skoro mogao reći da gazi sve pred sobom. Priča je predivna jer trener je trebao otići prije nekoliko godina, nakon jednog poraza. Ostao je i eto što je učinio. Stalno se dižu. To je spoj koji je najljepši na svijetu, vlasnik Antonio Percassi igrao je nogomet, iz Bergama je, sin mu je također bio nogometaš, prestao je da se posveti poslu svojeg oca, danas vodi klub, njihovo znanje i ljubav navijača savršena su sinergija.

No, u Ligu prvaka zakoračili su porazom od Dinama 4:0.

- Ako uzmemo obje utakmice, nijedna nije dala realnu sliku. Ni Dinamova pobjeda 4:0 na Maksimiru, ni drugi susret u Milanu. Istina je negdje na sredini. U Zagrebu se Dinamu sve poklopilo, bio je u strašnoj formi, a Atalanta nije bila prava i apsolutno je podcijenila Dinamo. Nenad Bjelica je taktički odlično pripremio utakmicu. Dinamo nije prošao protiv Šahtara i to ga je koštalo. Atalanta se nakon toga počela dizati, pokazala karakter. Otkrit ću vam tajnu koju su mi kazali kad su se vraćali privatnim avionom iz Zagreba u Bergamu. Sjedilo je njih 6-7 iz obitelji, svi su se bojali što će biti u utakmicama s drugima kad ih je Dinamo tako razvalio. Predsjednik je pitao: “Postoji li mogućnost da se ispišemo iz Lige prvaka?“ Mislim da je htio nasmijati društvo.

Što bi Dinamo napravio da se našao u osmini finala, možemo samo nagađati. Iako lanjsko iskustvo s Benficom nije najbolje. Ovisi i u kakvom bi sastavu igrao.

- Atalanta je posložena u svim segmentima, ima 25 motiviranih igrača, sretnih koliko ih god staviš na teren. Dinamo ima manji fond nogometaša i teško bi mu bilo. Atalanta je platila Muriela 15 milijuna eura, plaća Gomeza dva milijuna neto godišnje, to je za nju nekad bio san. Godinama su dobro sijali i sada ubiru plodove. Ne vidim da će stati. Svima trebaju biti primjer što se može napraviti radom, poštenjem, kvalitetnim skautingom i trenerima.

Je li Mario Pašalić sada spreman za zapaženiju ulogu u reprezentaciji?

- On tek dolazi u najbolje godine, a nije posustao, nije se vratio u HNL, ima onu stvar za izdržati sve promjene klubova, trenere, jezike, kulture, prošao je Španjolsku, Francusku, Italiju, Rusiju… Nije mu se moglo bolje poklopiti nego da se s tim iskustvom nađe u Atalanti. Ne da je za reprezentaciju, nego maksimalno može kandidirati za prvu momčad. U njemu imamo igrača više koji može donijeti novu energiju - zaključio je Budan.

Linker
22. travanj 2024 12:45