Konopljanka je zabio prvi gol za Šahtar u Harkivu, ali Maksimir neće vidjeti
 REUTERS
SJAJNE VIJESTI ZA DINAMO

'AKO JE IKAD BILA PRILIKA, ONDA JE SADA! ONI SU U KRIZI, A POGLEDAJTE I ŠTO MI SE JOŠ DOGODILO...' Proslavljeni Vatreni veliki optimist uoči Šahtara

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 02. studeni 2019. 15:29

Prvi put nakon 14 godina nogometaši Šahtara nisu se uspjeli plasirati u četvrtfinale Ukrajinskog kupa! Te, sad već davne 2005. godine, Karpati je pobjedom 1:0 izbacio Šahtar, a u srijedu je Dinamova suparnika u Ligi prvaka u osmini finala eliminirao kijevski Dynamo, pobijedivši 2:1 nakon produžetaka (1:1). Sad je Šahtar u depresivnom nizu od tri utakmice bez pobjede - 2:2 sa zagrebačkim Dinamom, 0:0 s Oleksandrijom i 1:2 poraz protiv Kijevljana...

- Ne sjećam se kad se to Šahtaru zadnji put dogodilo. Dugo sam igrao u Ukrajini, ali ne sjećam se takve situacije i očito je da su zakoračili u krizno razdoblje. Siguran sam da ih je to i psihološki uzdrmalo, jer navikli su na pobjede, na golove, na kontinuirano pokazivanje vlastite moći - rekao nam je Ognjen Vukojević, naš bivši reprezentativac i bivši nogometaš zagrebačkog Dinama i kijevskog Dynama, a sad izbornik mlade reprezentacije Hrvatske (do 20 godina) i skaut izbornika Zlatka Dalića za našu A selekciju.

U problemu su

A kako jedna nevolja nikad ne dolazi sama, Šahtar je u Kijevu ostao bez čak trojice standardnih igrača! Igru su, naime, zbog problema s mišićima napustili Krivcov, Konopljanka i Marlos i, kako sad stvari stoje, u srijedu će u Zagrebu ukrajinski prvak igrati bez Krivcova i Konopljanke! Epilog je to liječničkih pregleda obavljenih u petak, Krivcov i Konopljanka imaju istegnuće mišića, dok je Marlos, koji je u Kijevu igrao iza napadača Moraesa, a Taison je bio na boku, preventivno bio zamijenjen zbog grčeva...

- Šahtar je definitivno u problemu! Vidjet ćemo kako će trener Luis Castro riješiti ovu situaciju, ali po svemu sudeći umjesto Krivcova će igrati Hočolava, dok bi Konopljanku trebali zamijeniti Solomon ili Tete - kaže Vukojević nakon što je uživo odgledao dvoboj Dynama i Šahtara. I nastavlja:

- Marlos je bio u sredini, a Konopljanka i Taison imali su maksimalnu slobodu i mijenjali su pozicije na krilima, ali su i dolazili po loptu u sredinu. No, Dynamo je odigrao odlično, preuzeo je recept zagrebačkog Dinama - agresivnom igrom na čovjeka i visokim presingom neutralizirao je suparnika i posve zasluženo pobijedio. Nije u Šahtaru bilo suspendiranog zadnjeg veznog Alana Patricka (dobio je tri utakmice neigranja zbog crvenog kartona na utakmici s Oleksandrijom, op. a.), osjetio se njegov izostanak.

Kakav Šahtar možemo očekivati u Zagrebu? Hoće li se postaviti defenzivnije nego u Harkivu?

- Ne vjerujem, očekujem da će igrati kao i u Harkivu. Šahtar se, naime, jednostavno ne zna braniti! Imaju u momčadi previše Brazilaca koji teže nadigravanju da bi sad odjednom mijenjali svoju filozofiju i dugogodišnji način igre. Nije to momčad koja se zna povući i igrati na protunapade, oni vole imati posjed lopte i iz te svoje nadmoći stvaraju prilike. A kad im netko oduzme posjed, kao što je to učinio Dinamo, onda su u problemu, postaju nervozni, gube kontrolu igre, gube raspored na terenu i ne snalaze se u takvim situacijama - kaže Vukojević i ističe:

- Osim navedenih problema s ozlijeđenim igračima, veliki je Šahtarov minus i desni defenzivni bok. Bolbat nije ta kvaliteta, protiv Dynama je bio među najslabijima i zamijenio ga je Dodo. No, tko god igrao u Zagrebu, Bolbat ili Dodo, a ne vidim da imaju neko treće rješenje, bit će u nevolji kad ga napadne sjajni Oršić, ne mogu oni njega čuvati...

U Zagrebu bi, dakle, Dinamo trebao igrati kao i u Harkivu?

- Da! Brazilci ne vole kad im čovjek diše za vratom, treba stati blizu Taisona i Marlosa i onda je neutralizirana pokretačka snaga ukrajinskog prvaka. Nadalje, vratar Pjatov, koji je također u turbulentnom razdoblju, ima dugogodišnju naviku davanja lopte prvom slobodnom igraču, kako bi akcija počela od zadnjeg obrambenog reda. Ali, sad više nema tako kvalitetne igrače ispred sebe kao ranijih godina, ovi srednji braniči, Matvijenko i Krivcov, odnosno Hočolava, nemaju mirnoću potrebnu za iznošenje lopte i začetak napada, pa bi visokim presingom Dinamo mogao unijeti mnogo nereda u njihovu obranu.

Sad je prava prilika

Može li Dinamo u Zagrebu svladati ukrajinskog prvaka?

- Vjerujem da može! Ako je ikada bila dobra prilika za igru i pobjedu protiv Šahtara, onda je to definitivno sad! Dinamo u ovom trenutku izgleda momčadski znatno bolje od Šahtara, stoga sam veliki optimist, ali svakako treba biti oprezan, Šahtar ima iskusne igrače koji znaju iskoristiti i najmanju ukazanu šansu, ne smije se srljati, emocije ne smiju gurnuti Plave u nekontrolirani juriš. Trener Nenad Bjelica dosad je savršeno postavljao taktičke zamke suparnicima, siguran sam da će to učiniti i u srijedu, te da će Dinamo pametnom igrom, u prepunom Maksimiru, dohvatiti pobjedu - rekao je Vukojević.

-------------------------

ŠAHTAR ZA MAKSIMIR (4-2-3-1)

Pjatov - Dodo (Bolbat), Hočolava, Matvijenko, Ismaili - Marlos, Taison, Tete (Solomon) - Moraes.

-------------------------

TRI U NIZU BEZ POBJEDE:

22. LISTOPADA, Liga prvaka

Šahtar - Dinamo 2:2

27. LISTOPADA, Ukrajinsko prvenstvo

Šahtar - Oleksandrija 0:0

30. LISTOPADA, Ukrajinski kup

Dynamo Kijev - Šahtar 2:1

Linker
23. travanj 2024 12:38