REUTERS/Radovan Stoklasa
U LOVU NA PROLJEĆE

'AKO SU CITY ZAUSTAVILI ŠAHTAR I ATALANTA ONDA JE TO SPREMAN NAPRAVITI I DINAMO' Napadač reprezentacije Švicarske vjeruje u senzaciju na Maksimiru

MARIO GAVRANOVIĆ Napadač najjačeg hrvatskog kluba i nogometne reprezentacije Švicarske o posljednjoj utakmici u skupini Lige prvaka
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 03. prosinac 2019. 16:11

Nije to samo zato što je Advent tek počeo pa je gužva svuda po gradu, neki su možda i naišli samo usput, ali neki su i čekali u prvim redovima pred Dinamovom kućicom da bi nabavili autogram ili vrijedni selfie. I gurali su se da bi bili što bliže, klinci pogotovo. Danas znaju ime i prezime svakog Dinamova igrača, Modri su u Zagrebu postali zvijezde, teško mogu više, kao donedavno, mirno i anonimno prošetati gradom. Vidljiva je euforija na svakom koraku, kako li će tek biti ako Dinamo uspije iduće srijede i protiv Manchester Cityja trasira vizu za europsko proljeće.

- Drago mi je da se toliko ljudi okuplja oko nas. Vjerujem da ćemo odigrati sve dobre utakmice do kraja polusezone i izići s pozitivnim rezultatom - priča Mario Gavranović, dobro raspoložen, jer lijep je osjećaj kad navijači kliču, kad je Dinamo opet “in”.

Inače, baš je u trenucima dok smo pričali Rijeka lomila Hajduk na Poljudu, kasnije ga i slomila, pa je Dinamova prednost sve veća i veća, malo-pomalo prerasta u nedostižnu.

Iako, naravno, nitko u Maksimiru još neće otvarati pjenušac, ne bi bilo u sportskom duhu. No, dio pritiska Modri su ipak skinuli sa svojih leđa, sad više nije svaka utakmica u HNL-u “pod mus”, mogu se više fokusirati na taj City. I bude li sretan kraj, na nastavak europskih iskušenja.

- Ma, mi uvijek moramo stavljati pritisak sami sebi da svaku utakmicu pobijedimo i odemo što dalje. Mislim da je nebitno imalo li pet ili osam bodova prednosti, treba težiti pobjedi u svakoj utakmici i držati tu distancu.

Zagreb, 130919.
Stadion Maksimir.
Utakmica 8. kola Hrvatski Telekom Prve lige, 
GNK Dinamo - NK Istra 1961.
Na fotografiji:
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Očekivanja su i dalje velika...

- U prvenstvu je cilj pobijediti u svakoj utakmici i povećati prednost pred pratiteljima. A onda imamo i tu Ligu prvaka, jako važnu utakmicu. Znamo da ćemo imati jako težak posao, ali znamo i da možemo opet doći do europskog proljeća. Vratit će nam sve ono dobro što smo dosad napravili. Imali smo dosta nesreće u, više puta, pogotovo u Ligi prvaka.

A ima li i umora? U Milanu protiv Atalante tako je momčad djelovala, kao da je iscrpljena, psihički i fizički od zahtjevne sezone?

- Znamo da je puno utakmica i da na kraju polusezone moramo pokušati izvući još nešto više. Iako imamo širok kadar, nije jednostavno, traje sezona od kraja lipnja, nakupilo se utakmica. Ali mislim da imamo kvalitetu da privedemo uspješno kraju ovu polusezonu.

Koliko je onaj remi sa Šahtarom psihološki utjecao na momčad?

- Ne vjerujem da nas je taj ishod psihološki bacio unazad, ne može nas jedna utakmica baciti na pod, ako smo dovoljno jaki. A mislim da jesmo. Mi ćemo se svaki put dići i ponovno postići velike stvari. Postoje utakmice kad ne ide sve kako želimo, ali vratit će nam se jer to zaslužujemo.

No, neće biti lako vraćati protiv Cityja. Premda se mnogi navijači nadaju da City neće u Zagrebu igrati u punoj brzini?

- Koja god momčad Cityja dođe u Maksimir, bit će to ozbiljna momčad. Osigurali su prvo mjesto, ali doći će ovdje po pobjedu, u to sam siguran. No, mi znamo da smo kod kuće jaki i protiv takvog velikana možemo pokazati dobar nogomet i izvući pozitivan rezultat. Nadamo se da ćemo prezimiti u u Europi.

Zagreb, 180218.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 22. kola 1. HNL, GNK Dinamo Zagreb protiv HNK Hajduk Split.
Na fotografiji: Mario Gavranovic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Dojam je i da je Guardiolina momčad u nekakvoj krizi, ne ide joj najbolje u Premiershipu?

- Definitivno, trenutno im je prvenstvo puno važnije nego Liga prvaka, ali to je jako ozbiljna momčad. Pokazao je City lani koliko je moćan, imao je veliki zaostatak za Liverpoolom pa je onda osvojio naslov. Moramo biti svjesni da nas čeka jako teška utakmica.

Atalanta i Šahtar uspjeli su Cityju uzeti bodove...

- Možemo i mi! I na Etihadu, iako su imali dosta šansi, zabili su nam prvi gol u 60. minuti. Imali smo kontru tri na dva, da smo zabili za 1:1... Ako se takve situacije ponove u Zagrebu i mi ih ovaj put iskoristimo priliku, sve je moguće.

Kako bi svoju sezonu ocijenio sam Gavranović? Bilo je tu i slabije forme i ozljeda.

- Moram priznati da je ovo bila teža faza karijere. Opet neke sitne ozljede koje su me udaljile od terena. I jedan dio gdje nisam ušao u formu. Ne mogu biti zadovoljan, ali nadam se da ću sezonu završiti dobro. Iskoristit ću ovu pauzu da se spremim fizički i mentalno za nastavak sezone. Sad sam zdrav, nisam igrao mjesec dana i nisam u potpunoj formi što se tiče utakmica, ali vjerujem da ću u zadnjim utakmicama biti još bolji.

Linker
25. travanj 2024 19:37