REUTERS/Benoit Tessier / REUTERS
RIJEČ LEGENDE

APSOLUTNA LEGENDA FRANCUSKOG VELIKANA O POSRTANJU U LIGI PRVAKA Ovo je veliko razočaranje! Moraju potpuno promijeniti filozofiju i fizionomiju momčadi

SAFET SUŠIĆ Legenda pariškog kluba nakon novog neuspjeha u Ligi prvaka
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 09. ožujak 2018. 15:15

Ako je netko zvučao pesimistično, kad je PSG u pitanju, još uoči prvog dvoboja bio je to Safet Sušić. Iako je trener s pariškom adresom, nije potpao pod parišku euforiju, jasno je tada upozorio.

- Nemojte otpisivati Real. Nema veze što je u krizi, što neki igrači nisu u formi, Real je veliki klub i velika momčad. Koja iza sebe već ima puno ovakvih utakmica, pregršt iskustva u pobjeđivanju na ovoj razini. Baš zato što u Španjolskoj više i nema izgleda za naslov, sve će baciti na Ligu prvaka!

Pokazalo se da je bio u pravu, Madriđani su čak i lakše od očekivanja prošli u četvrtfinale, Sušić nije bio iznenađen, iako je, kaže, od PSG-a više očekivao.

- Nisam bio na utakmici, malo sam bolestan, ali sve sam vidio na TV-u. Već nakon prve utakmice bilo mi je jasno da je PSG propustio veliku priliku i da će teško u uzvratu nadoknaditi manjak. Pokazalo se da je tako i bilo. Ne smije si ozbiljna momčad na ovoj razini dopustiti da primi dva gola u zadnjih nekoliko minuta. A, s druge strane, Real je preozbiljan da bi ispustio dva gola razlike. Velika većina medija i onih realnih navijača bila je svjesna da će biti teško.

Pogotovo kad nije igrao Neymar, bez njega je to ipak druga momčad.

- A dobro, istina je da je neigranje Neymara hendikep za PSG, ali nisu za Real igrali Modrić i Kroos. Zapravo, očekivao sam više od Parižana u drugoj utakmici, a pali su baš onako kako su oni trebali igrati. Real je jako lagano dolazio u reposjed i brzo stizao u završnicu. Iskoristili su Madriđani svoje šasne i pokazali kako je PSG još neozbiljan i nepotpun za ovakve utakmice.

Emery će teško ostati

Kakav će biti rasplet u Parizu, slijedi li nekakav remont, od klupe do terena?

- Ha, bit će sigurno promjena. Što se tiče Emeryja, mislim da neće odmah dobiti otkaz, da će izdržati do kraja sezone, jer PSG može uzeti sve trofeje u Francuskoj. Međutim, dugoročno, mislim da on nema budućnost na Parku prinčeva. Dobro, uvijek konačna odluka ovisi o ljudima iz Katara i njihovom raspoloženju, ali bilo bi veliko iznenađenje da Emery ostane trener i u novoj sezoni. Jednostavno, ovaj je rezultat razočaranje za Parižane. Možda nije bio imperativ osvojiti Ligu prvaka odmah ove sezone, ali napraviti iskorak, doći barem do polufinala, to se svakako očekivalo i to će Emery teško opravdati.

GLASGOW, SCOTLAND - SEPTEMBER 12:  Edinson Cavani of PSG celebrates scoring his sides third goal with Neymar of PSG and Kylian Mbappe of PSG during the UEFA Champions League Group B match between Celtic and Paris Saint Germain at Celtic Park on September 12, 2017 in Glasgow, Scotland.  (Photo by Mike Hewitt/Getty Images)
Mike Hewitt/Getty Images

A u igračkom smislu, moglo bi se dogoditi da ode i Neymar. Sam je Sušić već kazao da mu se čini da će Neymar, ne bude li prvak Europe s PSG-om, već na ljeto otići u Real.

- Sad je sasvim realno da se dogodi taj transfer, da Neymar ode u Real. Došao je u Pariz osvojiti Europu, u redu, ne mora to napraviti u prvoj sezoni, ali ipak mislim da će na kraju u Madrid. Ali, ne bi to trebala biti jedina promjena. Naime, PSG bi morao u idućim sezonama promijeniti puno toga. Filozofiju i fizionomiju momčadi. Šeici bi morali uložiti u pojačanja u svim linijama, ne samo u dvije-tri zvijezde. Sad ste vidjeli, kad je Neymar zdrav, onda taj trio naprijed funkcionira sjajno. Ali, čim jedan do njih izostane, odmah je problem. E, tu je Real bio u prednosti, ima širi kadar, to je znao iskoristiti. Dakle, trebat će neki novi igrač u veznom redu, previše ih je istih. Thiago Motta, Verratti, Rabiot, više-manje su to slični igrači, nedovoljno brzi za napadačke akcije, vidjelo se da im nedostaje kreacije i ideje. Tu će trebati Parižani uložiti i dovesti neka nova imena. Pokazalo se da nije dovoljno potrošiti na jednog, dva igrača, da za veće domete treba imati širinu.

Nakon što je prošao u četvrtfinale, Real je sad i favorit da ode do kraja?

- Apsolutno. Rekao sam to i ranije, tko prođe u ovom paru, postaje vrlo ozbiljan kandidat za trofej. Real je, uz Machester City, Real i Bayern glavni favorit, naravno. Real se podiže u formi, to je činjenica, nakon ovog trijumfa, ne bi me iznenadilo da opet Kraljevi dođu do samog kraja.

Linker
24. travanj 2024 14:37