Marko Rog
 Foto: Damir Krajac / CROPIX
PIŠE T. ŽIDAK

BARIĆ NIJE MOGAO GLEDATI OVAKAV DINAMO 'Suosjećam s Cicom, teško je kad klub nema viziju'

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 18. kolovoz 2016. 16:02

Otto Barić je neosporno veliki nogometni trener. I veliki Dinamov simpatizer. Kao bivši trener Salzburga, bio je gost u njihovoj loži na maksimirskoj utakmici. I jako je razočaran:

- Deset minuta prije kraja utakmice, kod rezultata 1-1, pozvao sam taksi. Nisam to više mogel gledati...

Možemo reći da je Otto Barić star, možemo njegove riječi pripisati staračkoj čangrizavosti, možda ne može biti koncentriran svih 90 minuta na vrlo prosječni nogomet, kakav je serviran u Maksimiru, ali, ne možemo oduzeti istinu da je Otto Barić više od tisuću utakmica dirigirao s trenerske klupe. I zna što je nogomet. To mu daje pravo na sud, ma kakav bio.

- Dinamo je igrao vrlo slabo! Teško je kad klub nema viziju, kada svakih petnaest dana klub proda najboljeg igrača. Marko Rog? On više nije bio tu, on je već ‘otputovao’, njega jednostavno nije bilo. A i takav je bio najbolji...

Brutalan nogomet

Barić, neovisni stručnjak, kojega bi rado gledali u Maksimiru, ali samo kao “porculansku figuricu”, kaže:
- Ne želim reći niti jednu jedinu riječ o Cici Kranjčaru, ali, suosjećam s njim. Ne bih mogao u ovakvim uvjetima sjediti na Dinamovoj klupi, a - neće ni on dugo moći to podnositi! Osuđen je stvarati momčad od juniora, ali, na takav način ne igra se Europa, u kojoj se igra ozbiljan, pa čak i brutalan nogomet. Dinamo je izvrsno organiziran klub, ali bez jasne vizije ne bu išlo. Trebali bi napokon početi stvarati momčad, iako, na žalost, nikad je nisu ni pokušali stvoriti...
Na Maksimiru je u utorak navečer bilo 15.324 gledatelja. Niti jednog krivog pogleda, tek poneki zvižduk, kada bi netko grubo pogriješio, zagrebačka publika nikad nije bila benevolentnija i vjernija nego prošlog utorka. Ali, publika želi nagradu za svoje sudjelovanje u “igri”. Ona želi dobar nogomet i obećavajući rezultat. Jesu li to dobili? Baš i ne, izostalo je i jedno i drugo.

Zagreb, 160816.
Stadion Maksimir.
Prva utakmica Play-Offa Lige prvaka, GNK Dinamo - FC Red Bull Salzburg.
Na fotografiji: Marko Rog.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

- Prekritični ste, nije to bilo tako loše, naročito ne u prvom poluvremenu - oponirao je kritičarima Stjepan Deverić.
Butik modela

Međutim, nije mogao nabrojiti - što to nije bilo tako loše? OK, možda i nije bilo loše, ali nije bilo ni dobro. Dinamo se ne može nositi ni s osrednjim momčadima, a kamoli s gigantima iz liga petice, koji bi ga - masakrirali. I zato je bolje da ostane u Europskoj ligi.
- Cico treba dvojicu izvrsnih igrača, inače može zatvoriti dućan. Ostali su mu samo igrači koji ne mogu podići razinu Dinamove igre - zaključio je Otto Barić, koji neće putovati na uzvrat u Salzburg, drugi, odlučujući meč gledat će na TV-u, na Korčuli, ako će biti signala.
Važne igrače ne bi se smjelo prodavati, u viziji, ako je još uopće ima, oko dvojice važnih se stvara nova momčad. Ali, Dinamo je “butik” ekskluzivnih modela, a ne butik lijepog nogometa.

Gledam s kakvom je momčadi Zoran Mamić prošle jeseni pobijedio Arsenal (2-1) u onoj epskoj utakmici. Cico nema na raspolaganju Pinta, Taravela, Ademija i Pjacu. Marko Rog je tada ušao u igru u 82. minuti, kao potpuna nepoznanica i razvio se u najvažnijeg igrača. I tada je Ante Ćorić, kao i sada, ušao u igru u zadnjem kvartalu utakmice. Ništa se nije bitno promijenilo, osim četvorice važnih igrača, za koje Dinamo nije našao zamjenu. I može li je uopće naći? Mogu li se nadomjestiti Ademi i Pjaca? Niti slučajno...

Linker
20. travanj 2024 03:10