Getty Images, CROPIX, sn ilustracija

SVIJETLA BUDUĆNOST

BIO BI TO POVJESNI USPJEH ZA HRVATSKI NOGOMET Evo što dvije nove europske pobjede Dinama mogu donijeti Hrvatskoj

AUTOR:
  • Damir Dobrinić

 • OBJAVLJENO:
 • 07.01.2019. u 14:04

 • S rezultatima iz aktualne europske klupske sezone Danska drži 14. mjesto na UEFA-inoj ljestvici prema kojoj se distribuiraju mjesta u Ligi prvaka i Europskoj ligi.

  Danci su trenutačno poziciju iznad crte, 15. mjesto, posljednje koje državama omogućava da imaju dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka u sezoni 2020/21, drži Švicarska, dok je Češka 16.

  Hrvatska je stepenicu ispod i još ima šanse doći do pozicije na kojoj će dobiti dva kluba u borbi za mjesto u skupinama elitnog europskog klupskog natjecanja. Problem je Danaca što su njihova sva četiri predstavnika ove sezone već ispala iz Europe. FC Kopenhagen jedini se uspio probiti do mjesta u skupini i tamo je zauzeo posljednju poziciju, iza Zenita, Slavije Prag i Bordeauxa.

  Danska je i velika šansa za Hrvatsku jer joj je ranking 27.025, a Hrvatskoj 26.375. Svaka pobjeda Dinama u proljetnom dijelu Europske lige donosi Hrvatskoj pomak od 0.500, tako da Modri s dvije pobjede mogu donijeti svojoj državi mjesto koje drži Danska.

  Kada još ni Švicarska ni Češka ne bi bile uspješne, Hrvatska bi se mogla naći u sjajnoj situaciji.

  Podsjetimo, Dinamo će u šesnaestini finala Europske lige igrati protiv češkog prvaka Viktorije Plzen. Prva utakmica na rasporedu je 14. veljače u Plzenu, dok je uzvrat na rasporedu tjedan dana kasnije na stadionu Maksimir.

  Iz drugih medija